Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Kolay Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Kolay Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 891 kez görüntülendi

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Kolay Tedavisi

Bebekler doğumlarından 2 yaşına gelinceye kadarki süreçte ortalama 6 önemli üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Bu enfeksiyonların en yaygın sonucu ise burun tıkanıklığıdır.

Bebeklerde burun tıkanıklığı burun yoluyla nefes almayı engellemenin yanı sıra, ağız yoluyla kuru havayı solumak zorunda kalmaya, öksürüğe ve diğer hastalıklara sebep olabilecek bir rahatsızlıktır. İnsanlar genellikle burun tıkanıklığının burun yolundaki mukusun enfeksiyon kapıp, burnu tıkamasından kaynaklandığını düşünür, fakat bu doğru değildir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Başlıca Sebepleri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin tam gelişmemesi, kan damarlarının iltihaplanması, küçük ve dar burun yolu, soğuk algınlığı ve alerjiler bebeklerde burun tıkanıklığının başlıca sebepleridir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Her ne kadar burun tıkanıklığı bebeklerde yaygın bir durum olsa da doktorunuzla birlikte bebeğinizin mukus renginin sarı veya yeşile dönüp dönmediğini kontrol edin. Çünkü bu belirti ikinci bir enfeksiyonun işareti olabilir. Sürekli akan burun ve ateş de bir alerji belirtisi olabilir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Bebeklerde burun tıkanıklığı için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gidilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Bebeklerde burun tıkanıklığı sıkça rastlanan bir durumdur ve birçok sebebi olabilir. Fakat en çok rastlanan ve dikkat edilmesi gereken başlıca sebepler şunlardır.

Burun tıkanıklığının asıl nedeni burun yolundaki kan damarlarının iltihaplanmasıdır.
Bebekler yetişkinlere göre daha küçük ve dar burun yoluna sahip olduğu için tıkanıklığa karşı çok kırılgandırlar.

Soğuk algınlığının yanı sıra bakteri ve virüsler nezle ve sinüs enfeksiyonlarına neden olarak burun tıkanıklığına yol açar.
Saman (bahar) nezlesi ya da toz, böcek, evcil hayvanların deri döküntüleri ve küf gibi alerjenler de bebeklerde burun tıkanıklığına neden olabilir.Burun tıkanıklığı huysuzluğa sebep olmasının yanı sıra bebeğin nefes almasını, uyku düzenini ve yemek yeme düzenini alt üst eder. Bu nedenle bebeğinizdeki burun tıkanıklığını hemen tedavi etmek bebeğinizi bu sıkıntılardan kurtarmak için çok önemlidir.

Bebeklerde burun tıkanıklığının yetişkinlere göre daha sık görülmesinin temel nedeni bebeklerin bağışıklık sisteminin henüz tam gelişmemiş olmasındandır.

Bebeğin vücudunda yabancı madde olduğu nasıl anlaşılır?

Bebeğinizin burnuna soktuğu maddeleri ilk bakışta göremeyebilirsiniz. Bunu anlamanın başka yolları da vardır.

Burun akıntısı

Burunda bulunan yabancı maddeler burun akıntısına sebep olurlar. Bu akıntı saf, gri ya da kanlı olabilir. Burun akıntısında kötü koku olması enfeksiyon işareti olabilir.

Nefes alıp verirken zorlanma

Bebeğinizim burun delikleri tıkandığı için nefes alıp verirken zorluk yaşayabilir. Yabancı maddenin nefes yolunu tıkaması havanın burundan geçmesini zorlaştırır. Aynı zamanda bebeğiniz nefes alıp verirken burnundan ıslık sesi de çıkabilir.

Bebeklerin burunlarına en çok soktukları nesneler: Küçük oyuncaklar, Silgi parçaları, Kâğıt mendil, Kil , Yiyecek, Ufak çakıl taşları, Küçük piller

Bebeğinizin burnuna yabancı cisim sokmasını nasıl engellersiniz?

Bebeğinizi ne kadar özenle izlerseniz izleyin yine de burnuna yabancı cisimler sokmasını engellemeniz zor olacaktır. Bazı zamanlarda sadece ilgi çekmek için bile bebekler yaramazlık yapabilirler. Bu yüzden bebeğinizi burnuna yabancı cisim sokarken gördüğünüz zaman ona bağırmayın. Eğer bebeğiniz sizi anlayacak olgunluğa erişmiş ise ona nazik bir şekilde bunu neden yapmaması gerektiğini açıklayın. Bu konuşmayı burnuna ya da diğer uzuvlarına yabancı cisim sokmaya çalıştığı her seferde yapın.

 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Bebeklerde burun tıkanıklığının nedenine bağlı olarak birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlar:

Saline damlaları bebeğinizin burun yollarındaki mukusu çözmek için çok etkilidir. Bu damlaların bebeklerde kullanımı tamamen güvenlidir. Bebeğinizin burun tıkanıklığını gidermek için öncelikle bebeğinizi sırt üstü yatırmanız gerekir. Daha sonra saline damlasından bebeğinizin sol burun deliğine 3-4 damla damlatın. Birkaç dakika bekledikten sonra diğer burun deliğine de aynı şekilde 3-4 damla damlatın. Bu damlatma işlemi gün içinde ihtiyaç olduğu sürece bir çok kez yapmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Saline damlalarını eczaneden temin edebilirsiniz.
Bebeğinizi sırt üstü yatağa paralel bir şekilde yatırmak burun tıkanıklığını daha kötü yapabilir. Bu nedenle bebeğinizi uyurken başını bir yastık yardımıyla yükseltin. Gün içinde de bebeğinizi koltuğa dik bir şekilde oturtun.


Eczanelerde satılan buhar aspiratörlerinden bir tane alın. Bebeğinizin yanında çalıştırarak buharı solumasını sağlayın. Buhar aspiratörü bebeğinizin burun kanalındaki her şeyin sıvılaşmasını sağlar. Sıvı da burunda kalmadan dışarı akmaya çalışır. Buhar aspiratörü ayrıca bebeğinizde enflamasyon (iltihap) varsa enflamasyonu azaltır. Buhar aspiratörleri bebekler için son derece güvenlidir.
Her on beş kızamık vakasından birinde ishal, kulak iltihabı, larenjit, zatürre, bronşit, kuşpalazı gibi ikincil hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Her bin vakadan birinde ise ölümcül olabilen beyin iltihabı (ensefalit) hastalığı görülmektedir. A vitamini bu hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltmakta ve kızamık belirtilerini hafifletmektedir.
Nazal aspiratörler bebekler için yapılmış olup tüm eczanelerde satılmaktadır. Nazal aspiratörün ucunu bebeğin burnuna hafif bir şekilde yerleştirin ve diğer ağızlık kısmını da kendi ağzınıza alarak yavaşça içinize çekin. Bu işlem sonucu bebeğinizin burun içi temizlenerek bebeğinizin rahatlaması sağlanır.
Bebeklerde burun tıkanıklığı durumunda sıvı takviyesi yapmak iyileşmeyi hızlandırır. Suyun yanı sıra bebeğinize yüzde 50 oranında sulandırılmış meyve suyu da verebilirsiniz. 6 aydan büyük bebeklerde rehidrasyon sıvıları da kullanılabilir.
Bebeklerde burun tıkanıklığına anne sütü bebeğin bağışıklığını güçlendirici bir etkendir. Bu nedenle anne sütü burun tıkanıklığının iyileşmesini de hızlandırır.
Sıcak buhar burun tıkanıklığını giderici en doğal yöntemlerden biridir. Banyonuzun kapısını kapatıp sıcak duşu açarak bebeğinizle beraber 15 dakika kalın. İçerinin ısınmasıyla ve buharlaşmasıyla bebeğiniz sıcak havayı solur ve burun kanallarının içi temizlenerek açılması hızlanır. Bebeğiniz başlangıçta biraz öksürebilir, fakat bu burnundaki sıvının temizlendiği ve akmaya başladığı anlamına gelir.
Bebeğinizle banyoda iken sıcak duş başlığını açtıktan sonra duş başlığına 3-4 damla okaliptus yağı damlatın. Böylece okaliptus yağı su buharına karışır ve bebeğiniz de bunu solur. Okaliptus yağı antiseptik ve damar sıkıştırıcı özellikleriyle burun kanalının yumuşamasını ve açılmasını sağlar.
Tüm bunlara ek olarak bebeğinize dokunan herkesin sık sık ellerini yıkaması gerekir. Bebeği hasta olan kişilerden ve sigara dumanından uzak tutun. Çünkü bunlar bebeğinizin solunum yolları enfeksiyonu kapma riskini artırır.

Ayrıca burun tıkanıklığını giderici birçok reçetesiz ilaç satılmaktadır fakat bunlar kesinlikle bebeklere verilmemelidir. Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları da 2 yaşından küçük bebekler için uygun değildir.

Bebeklerde öksürük

Doğumdan sonra bebekler annelerinin bağışıklık sisteminden yararlanamayacağı için ve kendi bağışıklık sistemleri de tam gelişmemiş olduğu için hastalıklara karşı savunmasızdırlar. Özellikle virüsler bebekler için tehlike arz etmektedir.

Bebekler ilk hastalıklarını soğuk algınlığı olarak geçirirler. Soğuk algınlığının yetişkinlerde görülen birçok belirtisi bebeklerde de görülmektedir. Belirtiler arasında burun tıkanıklığı da sıklıkla görülmektedir.Diğer belirtiler şunlardır:

  • Huysuzlanma
  • Ateş
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • İştahsızlık
  • Emzirme sırasında zorlanma
  • Uykuya dalma ve uyumada zorlanma
  • Uyku sırasında burundan ses gelmesi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.