Bebeklerde Bronşit – Bebeğime Ne İyi Gelir?

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Bronşit – Bebeğime Ne İyi Gelir? için yorumlar kapalı
  • 860 kez görüntülendi

Bebeklerde Bronşit – Bebeğime Ne İyi Gelir?

Bronşit akciğere giden hava yollarının iltihaplanmasıdır. Bronşit soluk borusunda ya da trakede ve bronşlarda enfeksiyon görüldüğünde ortaya çıkar. Bronşit kadın ya da erkek her yaş grubundan insanda görülebilecek yaygın bir hastalık olmasına rağmen bebeklerde henüz tam gelişmemiş bağışıklık sisteminden dolayı daha sık görülen bir hastalıktır.

Bebeklerde Bronşit Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz gelişmediği için bronşit sık görülmektedir.

Neye Dikkat Etmeliyim?

Anne sütü henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş bebekler için çok önemlidir. Mümkün oldukça bebeğinizi anne sütü ile beslemeniz önerilir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Bebeklerde bronşit için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Göğüs Hastalıkları bölümlerine gidilir.

Bebeklerde Bronşitin Nedenleri

Bronşit bebeklerde özellikle soğuk kış aylarında daha sık görülen bir hastalıktır. Bebeklerde görülen bronşitin temel nedenleri şunlardır:

İnfluenza Virüsü
Bronşitin en yaygın nedeni bu virüs çeşididir. İnfluenza A ve B olmak üzere iki çeşittir. İnflüenza virüsü yaygın olarak grip virüsü olarak da anılır.

Bakteriler
Özellikle mikoplazma pnömoni adlı bakteri bronşite neden olan en yaygın bakteri türüdür.

Solunum Yollarını Tahriş Eden Maddeler
Günümüzde yoğun sanayileşmeden dolayı insanların soluduğu hava çok fazla kirlendiği için soluduğumuz havada bulunan fabrika ve egzoz dumanları, toz, çeşitli alerjenler ve sigara dumanı gibi tahriş edici gazlar özellikle bebeklerde henüz tam olarak gelişmemiş bronş tüplerinde enflamasyona neden olabilmektedir. Ayrıca polen tozları ve diğer toksinler de bronşite neden olabilir.

Zayıf Bağışıklık Sistemi
Bebeklerin bağışıklık sistemi gelişme aşamasında olduğu için bronş tüpleri kolayca enfeksiyon kapabilmektedir. Özellikle sigara dumanına maruz kalan bebeklerde akciğerler yetişkinlere nazaran kolayca etkilenebilmektedir. Bu nedenle anne ve babaların bebeklerinin olduğu bir ortamda kesinlikle sigara içmemesi veya sigara içilmesine izin vermemeleri gerekir.

Uyarı: Ayrıca bilimsel araştırmalara göre anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişmesinin daha uzun süre alabildiği ve bu süreçte anne sütü almayan bebeklerin enfeksiyonlara karşı daha kırılgan olduğu görülmüştür. Bu nedenle bebeklerin bronşit ve benzeri daha birçok hastalığa karşı daha dirençli olması için uzmanlar anne sütünün önemini özellikle vurgulamaktadır.

Bebeklerde Bronşit Belirtileri

Bebeklerde bronşit ilerlerse ne olur?

  • Bronşit bebeklerde şiddetli öksürüğe neden olabilmektedir. Bu özellikle uyku sırasında daha da kötüleşebilmektedir. Öksürük belirtileri 10 gün kadar sürebilir.
  • Bronşiyal enfeksiyonda vücutta yoğun mukus üretimi olur. Bu da zaman zaman bebeğin öksürmesine engel olabilir. Mukus çok yoğun olduğunda bebekler boğulma tehlikesi de geçirebilir.
  • Bronşların enfeksiyon kapması bebeklerde hırıltılı solunuma da neden olabilir.
  • Bronşit biraz daha şiddetli olursa bebekte ateş yükselmesine ve halsizliğe de neden olabilir.
  • Öksürük ve nefes alma zorluğundan dolayı enfeksiyon sırasında bebeğin uyku düzeni de bozulur.

Bebeklerde Bronşitin Tedavisi

Bronşit olan bebeklere ne yapılmalı?


Hijyen
Öncelikle evinizi özenli bir şekilde temizleyin ve bebeğinizin temas edeceği herhangi bir şeyin temiz olduğundan emin olun. Kişisel hijyeninizden ve sizden bebeğinize geçecek mikroplara engel olmak için ellerinizi yıkayın ya da bir antiseptikle sterilize edin.

Bebeğin Beslenmesine Dikkat Edin
Anne olarak bebeğinizi emzirmeye devam edin. Çünkü anne sütünde enfeksiyonları engelleyecek birçok antioksidan bulunmaktadır. Ayrıca bebeğinizi düzenli bir şekilde beslemek ve sıvı takviyesi yapmak aşırı mukus ve balgam üretiminin neden olduğu susuzluğu engellemek için çok önemlidir.

Nem Miktarını Artırın
Odada nem miktarını artırmak için bir buharlaştırıcı ya da nemlendirici kullanın. Nemli hava bebeğinizin hava yollarını tıkayan mukusun gevşemesini ve bronşitten dolayı görülen öksürüğün de iyileşmesine katkı sağlar. Burun tıkanıklığını engellemek için de bebekler için özel üretilmiş tuz solüsyonlarından kullanın. Mukusun yumuşaması için bu tuz solüsyonundan bebeğinizin burnuna damlatın. Yine mukusu çıkarmak ya da temizlemek için eczanelerden bebekler için bu amaç için üretilen özel şırıngalardan alın.

Balgam Söktürücüler
Pediyatristiniz tarafından tavsiye edilen balgam söktürücülerden göğüs bölgesindeki tıkanmayı çözmek için bebeğinize verin. Ayrıca boğaz ağrısını ve ateşi düşürmek için bebeklere uygun ilaçlardan da alabilirsiniz. Aspirin içerikli herhangi bir ilacı bebeğinizin bronşit tedavisi için kullanmayın. Aspirin içerikli ilaçlar bebeklerde Reye sendromu olarak bilinen ölümcül bir reaksiyona neden olabilir.

Solunumu Rahatsız Edecek Maddelerden Koruyun
Bebeğinizi sigara dumanı, toz ve diğer alerjenlerden koruyun. Temizliğiniz için kullandığınız kimyasal maddeleri sınırlandırın. Bunun yerine doğal bir alternatif olan karbonat ve sirke gibi maddeler kullanın. Karbonat ve sirke diğer kimyasallar gibi bronşit enfeksiyonunu tetikleyici koku veya gaz yapmaz.

Doktorun Verdiği İlaçlara ve Tavsiyelere Uyun
Pediyatristiniz tarafından yazılan tüm ilaçları ve antibiyotikleri bebeğinizin belirtilerinde iyileşme olsa da düzenli bir şekilde bebeğinize vermeye devam edin. Ayrıca pediyatristler daha şiddetli bronşit için fısfıs, maske ve çeşitli sıvılardan oluşan rutin nefes alma tedavisi tavsiye edebilir.

Gözlem Altında Tutun Tedavi aşamasında bebeğinizin nefes almada zorlanma, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma, bademciklerde şişme, ve parmak uçları ile dudakta morarma gibi problemleri olmadığından emin olmak için onu sürekli gözlem altında tutun.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.