Bebeğim, Çocuğum Soğuk Havale Geçirdi, Ne Yapayım?

  • Genel Sağlık
  • Bebeğim, Çocuğum Soğuk Havale Geçirdi, Ne Yapayım? için yorumlar kapalı
  • 846 kez görüntülendi

Havale; beyinde gerçekleşen normal olmayan ve istem dışı elektrik boşalımlarının, el, kol, yüz gibi vücudun belirli bölgelerinde istemsizce kasılma ve gevşemelere neden olmasına denir. Ateşin olmadığı havale türüne soğuk havale denir. Soğuk havalede ateş görülmediğinden ebeveynler havale geçirildiğini anlamayabilirler. Soğuk havaleye erken müdahale edilmemesi, kişide kalıcı fiziksel ve zihinsel problemlere neden olabilmektedir. Soğuk havale genellikle 3 aylık ila 5 yaş arasındaki bebeklerde ve çocuklarda meydana geliyor.

Soğuk Havale Neden Olur, Nasıl Teşhis Edilir?

Soğuk havalenin nedeni tam olarak bilinememektedir. Ancak iltihabik hastalıklar, tümör, beyaz ve çok parlak ışığa maruz kalma, ekranın çok yakınındayken televizyonu açıp kapama gibi nedenlerin soğuk havale meydana gelmesini tetiklediği bilinmektedir. Soğuk havale teşhisi için belirtiler gözden geçirilir ve beyindeki elektrik hareketlerini görmek için de EEG (beyin elektrosu) çekilir. MR, ilaçlı MR, BOS da soğuk havale teşhisi için kullanılan testlerdendir.

Soğuk Havale Belirtileri

  1. Vücutta istemsiz kasılma veya gevşeme
  2. Ağızdan köpük gelmesi
  3. Çocukta bilinç kaybı
  4. Gözlerde tek yöne kayma
  5. İstemsiz gülme
  6. Tuhaf sesler çıkarma
  7. İstemsiz kol ve bacak hareketleri, çevredeki cisimlere çarpma
  8. Çocuğun idrar veya dışkı kaçırması
  9. Dişleri sıkma
  10. Göz kırpma, parmak oynatarak çocuğun başını oynatması gibi istemsiz hareketler
  11. Soğuk havale sonrası bu durumu hatırlamama
  12. Bu tip nöbetlerin tekrarlaması ise sara (Epilepsi) olarak adlandırılır.

Soğuk Havale İçin İlk Müdahale Nasıl Olmalı?

Soğuk havale geçiren çocukta ilk dikkat etmeniz gereken şey, çocuğun nefes yolunun tıkanmasını ve beynin oksijensiz kalmasını önlemektir. Bunun için soğuk havale geçiren çocuğu sert bir zeminde sağa doğru yatırarak, ağzının açık tutulmaya çalışılması gerekiyor. Böylelikle dilin geri kaçarak, nefes borusunu tıkamasını önlemiş olursunuz. Ayrıca çocukta boynu sıkan bir kıyafet varsa bu gevşetilmeli ve istemsiz kol ve bacak hareketleri, çevredeki cisimlere çarpmaya ve ciddi hasarlanmaya neden olabileceğinden etraftaki eşyalar çocuğun çevresinden kaldırılmalıdır. Aynı zamanda yapmanız gereken şeylerden biri de soğuk kanlılığınızı koruyup, çocuğun yaşamsal işlevlerini takip etmek ve 112 acil servise haber vermek olmalıdır.

Soğuk Havale Geçiren Çocuğa Yapılan Yanlış Müdahaleler Nelerdir?

  1. Çocuk soğuk havale geçirirken dili geriye kaçıyor diye dili zorla öne çekmeye çalışmak
  2. Dişini kaşık gibi sert cisimlerle aralamayı denemek
  3. Çocuğu soğuk suyun altına tutmak
  4. Soğuk havale geçiren çocuğa bu konuda eğitimsiz kişilerin müdahale etmesi

Soğuk Havale Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Soğuk havale geçiren çocuk, Çocuk Nöroloji Doktoru tarafından tedavi altına alınmalıdır. Soğuk havalede erken teşhis, tedavinin başarısında çok önemli rol oynar. EEG sonuçları değerlendirildikten sonra doktor gerekli görürse ilaç tedavisine başlar. Şayet soğuk havaleyi tetikleyen bir durum söz konusuysa,bu sorunu ortadan kaldırma yoluna gider.

Havale Geçirmek Nedir, Havale Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.