Bebeği Doğru Emzirme

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Bebeği Doğru Emzirme için yorumlar kapalı
  • 2.047 kez görüntülendi

Bebeği Doğru Emzirme

Annelerin emzirmeyle ilgili zorluk çekmesinin en yaygın nedeni emzirme sırasında bebekle olan konumun doğru belirlenmemesidir. Bu durum ayrıca bebekler için de stres kaynağıdır.

Peki bebeğinizin doğru bir şekilde emzirildiğinden nasıl emin olabilirsiniz? İşte bazı ipuçları:

  1. Bebeğinizin ağzını kocaman açtığından ve dilinin altta olduğundan emin olun.
  2. Göğsünüzü elinizle tutun. Baş parmağınız yukarıda, diğer parmaklar aşağıda olacak şekilde tutmanız bebeğinizin meme başı çevresini tam olarak ağzına alabilmesine yardımcı olur.
  3. Bebeğinizin ağzını açmasını teşvik etmek için göğüs ucuyla alt dudağı aşağı çekebilirsiniz.
  4. Bebeğiniz ağzını açtığında ve dili aşağıdayken bebeği kendinize çekerek göğüs ucunu yerleştirin. Bebek meme ucu çevresini mümkün olduğunca fazla alabilmelidir. Emzirme sırasında bebeğinizin üzerine eğilmeyiniz.
  5. Bebeğinizin burnunun göğsünüze hafifçe dokunması, dudakların dışa doğru açılması gerekir. Bebeğinizin yuttuğunu görebilmelisiniz.
  6. Emzirme deneyimi olan annelerin yardımına başvurabilirsiniz.

doğru emzirme taktikleri

Emzirmeye başladıktan sonraki 30-60 saniye boyunca hafif bir ağrı hizzedebilirsiniz. Sonrasında bu ağrı kaybolarak yerini bebeğinizin verdiği çekme hissine bırakır. Ağrı devam ederse emzirmeyi durdurarak bebeğinizi yeniden konumlandırın. Yine de ağrı kesilmiyorsa enfeksiyon şüphesine karşı doktorunuzla görüşünüz.

Dört-beş emme hareketinden sonra bebeğiniz 5-10 saniye bekler. Sütünüz arttıkça bebeğin her emişte çektiği süt miktarı artar. Süt akışı yavaşladıkça bebeğinizin emme davranışı da 3-4 emişte bir 10 saniye bekleme şeklinde değişebilir.

Çoğu bebek memeyi kendiliğinden bırakır. Bebeğiniz memeyi bırakmıyorsa ancak siz daha az emdiğini hissediyorsanız bebeği diğer memeye yöneltebilirsiniz.

Bebeğimi yanlış emzirdiğimi nasıl anlarım?

Bebeğiniz göğüs ucunun çevresini değilde yalnızca göğüs ucunu emiyorsa bu yanlış emzirdiğinizi gösterir. Yanlış emzirilen bebekler emzirme sırasında uyuma eğilimindedir ve yeterince emmediği için doymuş görünmez. Bu durumda emzirmeyi keserek bebeğinizi tekrar konumlandırın ve yalnızca göğüs ucunu değil göğüs ucu çevresini mümkün olduğunca fazla emdiğinden emin olun. Aşağıdaki görsele bakın:

doğru emzirme pozisyonları

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışınız:

  • Emzirme sırasında ağrı hissediliyorsa (bu durum bebeğin yanlış tutulmasından kaynaklanabileceği gibi enfeksiyon göstergesi de olabilir).
  • Bebeğiniz emzirme sırasında sürekli uyuyorsa
  • Bebeğiniz emiyor ancak emzirme sonrası doymuş görünmüyorsa
  • Bebeğiniz gerektiği gibi kilo almıyor ve yeterince idrar yapmıyorsa

 

Bebeğimi tutmanın başka yolu var mı?

Evet, bunların hepsini deneyerek size en uygun tutuşu belirleyebilirsiniz.

  • Beşik Tutuşu: Bu en yaygın pozisyondur. Anne bebeği göğüs hizasında ve tek koluyla tutarak emzirme sırasında bebeği destekler.
  • Kavrama (Futbol tutuşu): Bu yöntem özellikle sezaryen doğumu yapmış anneler için uygundur. Bebeğin annenin beline baskı yapmaması için yanda tutulur. Ayrıca ikiz anneleri için de çok uygundur.
  • Çapraz Beşik Tutuşu: Beşik tutuşuna benzer. Bu pozisyonda emzirilen memenin karşı tarafındaki kol ile bebek desteklenir.
  • Yan Yatış Pozisyonu: Bu pozisyonda anne yüzü bebeğe bakacak şekilde yan yatar. Emzirme sırasında annenin dinlenmesini sağlar. Ayrıca sezaryen doğumu yapan anneler için uygundur.

yan yatışbeşik tutuşuçapraz beşikfutbol

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.