Başın Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi

Başın Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi

Başın Sağ Tarafında Ağrı Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Başın sağ tarafında ağrı genellikle migren nedeniyle ortaya çıkar. Ama migren ve baş ağrısına neden olan diğer durumların hepsi stresle tetiklenmektedir.

Ne Yapmalıyım?

Egzersiz, yoga, psikolojik destek almak vb. uygulamalar sayesinde stresten kurtulabilir, başın sağ tarafında ağrının tekrarlamasını bu şekilde önleyebilirsiniz.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Başın sağ tarafında ağrı için Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) bölümüne gidilir.

Başın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur?

1) Bölgesel Baş Ağrıları

Aşağıdaki etkenler, sol tarafta olabileceği gibi sadece başın sağ tarafında zonklama ya da bıçak girme hissi uyandıran ağrıya da neden olabilir:

Migren: Toplumda her 7-8 kişiden birinde görülebilen bu hastalık, sağ gözün arkasına veya sağ enseye doğru ilerleyen ağrıya neden olabilir. Genetik olduğu düşünülüyor ancak stres, şiddetli ışık, kötü koku veya bazı gıdaların tüketimi gibi etkenlerle tetiklenebilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Her dört kişiden üçünün, hayatının bir döneminde gerilim tipi baş ağrısı çektiği düşünülüyor. Kas gerginliği ve cildin aşırı uyarılması şeklinde kendini gösteriyor. Ancak gerilim tipi ağrının tek taraflı baş ağrısına neden olma ihtimalinin migrenden daha düşük olduğunu vurgulamamız gerekir.

Cluster (Küme) Baş Ağrısı: Migrenden veya gerilim tipi baş ağrısından daha nadir görülür. Ancak vakaların çoğunda tek taraflı baş ağrısı görülür. Göz çevresinde, sağ kaş arkasında hissedilebilir, sağ gözde kızarıklığa ve sulanmaya neden olabilir. Hipotalamusun kurduğu biyolojik saatin değişimi ile ortaya çıkabilir, migrenin aksine genellikle tetikleyici bir etkeni olmamaktadır.

2) Başın Sağ Tarafındaki Sorunlar

Başın sağ tarafında bulunan organlardaki hastalıklar, başın sağ tarafında ağrıya neden olabilir. Bazı örnekleri şunlardır:

  • Glokom (göz tansiyonu) vb. sağ göz sorunları
  • Sağ kulakta görülen mastoidit (tümük iltihabı), orta kulak iltihabı veya nadiren menenjit
  • Sağ azı dişlerinde görülen sorunlar
  • Başın sağ tarafına darbe almak

3) Trigeminal Nevralji

Üçlü nevralji veya yüz sinir ağrısı da denilen bu sorun, beşinci kranial sinir olan ve beynin sağ tarafında bulunan trigeminal sinirde ortaya çıkar. Nöbetler halinde belirtilere yol açan bu sorun, yüzde ani yanma ve ağrıya neden olabilir.


4) Temporal Arterit

Beyne oksijence zengin kan taşıyan arterlerin (atardamarların) iltihaplanması hastalığıdır. Dev hücreli arterit de denmektedir. Erken dönemde tedavi başlatılmazsa felç, körlük gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

5) Diğer Nedenler

Başın sağ tarafında ağrıya neden olabilen aşağıdaki sorunlar da hayati tehlikeye neden olabilir veya şiddetli sağlık sorunlarına kapı aralayabilir, bir an önce doktor müdahalesi gerektirir:

  • Beyin anevrizması (beyinde baloncuk)
  • Vertebral arter diseksiyonu
  • Beyin kanaması
  • Beyin tümörü

Başın Sağ Tarafında Ağrı Nasıl Geçer?

Başın sağ tarafında ağrıya iyi gelen tedaviler şunlardır:

1) Yaşam Tarzı Önerileri

Fiziksel veya zihinsel stres, başta migren ve gerilim tipi ağrı olmak üzere birçok farklı baş ağrısının başlıca sorumlularından biri olmaktadır.

Aşağıdaki önerileri de göz önünde bulundurunuz:

  • Yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
  • Alkol, kafein, çok gürültülü ortam gibi tetikleyici unsurlardan uzak kalın.
  • Ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk uygulama yapabilir, ılık bir duş alabilirsiniz.
  • Postürünüzün (duruş) sağlıklı olmasına gayret edin.

2) Trigeminal Nevralji Tedavisi

Tetikleyici Etkenlerden Uzak Kalınmalı: Rüzgar, hava sirkülasyonuna maruz kalmak, baharatlı ve keskin kokulu gıda tüketmek gibi trigeminal nevraljiyi tetikleyebilen etkenlerden uzak durulmalıdır.

İlaç Tedavisi: Parasetamol gibi ağrı kesiciler etkili tedavi sunamayabilir. Carbamazepine gibi antikonvülsan ilaçlar gerekli olabilir. Oxcarbazepine, gabapentin, baclofen gibi ilaçlar da önerilebilir.

Cerrahi Müdahale: Stereotaktik radyocerrahi, mikrovasküler dekompresyon gibi müdahale seçenekleri mevcuttur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. sinpetra dedi ki:

    teşekkürler çok sağolun

  2. Merve dedi ki:

    Bu web sitesini yazarken gösterdiğiniz çabalar için thnkx yapmak istiyorum. Gelecekte sizden aynı yüksek dereceli web sitesi yayınını umuyorum. Aslında yaratıcı yazma becerileriniz bana şimdi kendi sitemi almam için ilham verdi. Aslında bloglama kanatlarını hızla yayıyor. Yazman, bunun harika bir örneğidir.