Baş Terlemesi Neyin Belirtisidir, Nasıl Önlenir?

  • Genel Sağlık
  • Baş Terlemesi Neyin Belirtisidir, Nasıl Önlenir? için yorumlar kapalı
  • 913 kez görüntülendi

Terlemek, vücudu soğutmaya yarayan son derece normal ve bir o kadar da gerekli bir durumdur. Fakat bazı insanlar çok yoğun terler. Genellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı gibi bölgeler terlese de, baş dahil vücudun her yerinde terleme görülebilir. Yani terleme hem genel hem de bölgeseldir. Kafa terlemesiyle uyurken dahil, her zaman karşılaşılabilir. Maalesef kafa terlemesine bitkisel çözüm olabilecek herhangi bir yöntem de yoktur. Kafa ve yüzdeki terlemenin D vitamini eksikliğinden, ilaçların yan etkisine kadar çeşitli nedenleri vardır. İşte kafa terlemesine yol açan sebepler:

Aşırı kafa terlemesinin ilk nedenleri

Bu durum bir hastalıktan ziyade kalıtsaldır veya aşırı harekete bağlı olarak meydana gelir. Genellikle genç yaşlarda sık görülen bu durumun sinir sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklandığı bilinir. Belirli bir nedeni olmasa da, kafein tüketimi, sigara kullanımı ve belirli yiyecek ve içeceklerin tüketimiyle daha da artar. 

Aşırı kafa terlemesinin ikinci nedenleri

Bu sınıfa giren aşırı kafa terlemeleri, genellikle bir sağlık sorunundan kaynaklanırlar. Çeşitli hastalıklar, rahatsızlıklar, fiziksel durumlar ve yaşam tarzı bu tip terlemelere yol açar. Baş terlemesine yol açan yaygın rahatsızlıklar şunlardır:

Tiroit hastalıkları: Tiroit bezlerinden salgılanan hormonların değişikliğinde ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Triodin fazla salgılanması durumunda da aşırı terleme görülür. Vücut sıcaklığındaki artışa bağlı olarak da kafada terlemeler oluşur.

Aşırı kaygı ve stres: Pek çok insanın stresli durumlarda terlediği bir gerçektir ve aşırı kaygı da kafanın terlemesine sebep olur. 

Menopoz: Sıcak basması menopozun en yaygın belirtilerindendir. Şiddeti kişiden kişiye değişse de sıcak basması kadınlarda kafa da dahil olmak üzere aşırı terlemeye neden olur.

Kalp krizi: Göğüs ağrısı ve diğer belirtilerin dışında, aşırı terlemeye de yol açan kalp krizinde, kafanın da aşırı terlediği görülür. 

İlaçların yan etkileri: Bazı ağrı kesicilerin, ruhsal ilaçların ve hormon ilaçlarının da aşırı kafa terlemelerle ilişkisi olduğu görülmüştür. Yani kullandığınız ilaçlar da yan etki olarak baş terlemesi yapabilir.

Diyabet: Diyabet, sinirleri de etkileyen bir durum olduğu için, özellikle geceleri yenen yemeklerden sonra baş derisinde aşırı terlemeye yol açabilir. Açlık kan şekerine bakılarak, baş terlemenizin şeker hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilebilir.

Diğer sebepler: Öğün atlamak, kan şekerini düşürerek kafa da terlemeye yol açabilir. Ayrıca bazı şampuanlarla çok sık saç yıkamanın da terlemeye yol açtığı görülmüştür. Parkinson, verem, kanser, gut, felç, omurilik yaralanmaları, D vitamini eksikliği gibi bazı ciddi sağlık durumlarında da aşırı kafa terlemeleri yaşanabilir. 

Baş terlemesi nasıl geçer?

Kafa terlemesinden muzdaripseniz ilk yapmanız gereken şey bir dahiliye doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktor bu durumun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Kafa terlemeniz genetikse ve ciddi bir sorundan kaynaklanmıyorsa aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

  1. Elinizi, yüzünü ve kafanızı kir ve yağdan arındırmak için sık sık yıkayın.
  2. Duştan sonra kafanıza talk pudrası uygulayın ve iyice ovun.
  3. Başınızı ve alnınızı kokusuz ter önleyicilerle ovun. Gece yatmadan önce uygularsanız cildiniz emecektir. 
  4. Kahve, çikolata ve çay gibi kafein içeren içeceklerden ve baharatlı, acılı yiyeceklerden uzak durun.
  5. Günde en az 8 bardak su için. Böylece vücudunuz kaybettiği suyu yerine koyabilir.
  6. Fazla kilolar terlemeye yol açacağı için kilolarınızdan kurtulun.

Öneri: Önemli günlerinizde soğan sarımsak gibi kokulu yiyeceklerden uzak durun. Zira bunlar terlediğiniz zaman kötü kokmanıza sebep olurlar.

Ter Neden Kokar Ve Ter Kokusunu Önlemenin Yolları Nelerdir? Tıklayınız

Koltuk Altı Terlemesine Bitkisel Çözüm İçin 7 Doğal Tarif Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.