Baş Terlemesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Baş Terlemesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 956 kez görüntülendi

Baş Terlemesi Nedenleri ve Tedavisi

Baş terlemesi, kendi başına da oluşabilir başka bir rahatsızlığın yan etkisi ile de ortaya çıkabilir. Aşırı baş terlemesinin sebebinin belirlenmesi, size ve doktorunuza uygun bir tedavi bulmanıza yardımcı olur.

Başınızda ve yüzünüzde aşırı terleme, can sıkıcı bir rahatsızlıktır. Nüfusun yaklaşık yüzde 2-3’ü, aşırı baş terlemesinden (hiperhidroz) muzdariptir. Birçok kişi yardım istemekten çekinsen de bu rahatsızlık; tıbbi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Terlemenizin sebeplerini belirlemeniz, semptomları yok etme noktasında doktorunuza yardımcı olacaktır.

Aşırı Baş Terlemesinin Nedenleri

Baş terlemesi, vücudun doğal bir reaksiyonu olabilir. Egzersiz yaptığınızda veya ısındığınızda vücut, cildi soğutmak için ter yayar. Vücut ayrıca utandığınızda, kızdığınızda veya gergin olduğunuzda, kasların gerilmesiyle ter yayabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, terleme fazla olabilir. Terlemeyi tetikleyen mekanizma gerektiğinde durmayarak, terlemeyi devam ettirir ve duygusal, sosyal rahatsızlıklara yol açar. Terleme ellerde, koltuk altlarında ve ayaklarda oluşabilir.

Primer Hiperhidroz
Primer hiperhidroz, aşırı terlemeye neden olan bir rahatsızlıktır. Başka bir hastalık ya da semptomlarla tetiklenmez. Primer hiperhidroz, kafa gibi vücudun belli bir kısmına yerleşse de, kişinin başka uzuvlarında simetrik olarak ortaya çıkabilir.

Doktorlar, primer hiperhidrozun sinir sisteminde genetik olabilecek bir işlev bozukluğundan ortaya çıktığını düşünmektedir. Bu durum tehlikeli değildir, fakat hastaya bir zahmet ya da sosyal açıdan sıkıntıya sebep verebilir.

İkincil Hiperhidroz
İkincil hiperhidroz, başka bir tıbbi rahatsızlığın yan etkisi olabilir. Bunun yanı sıra, aldığınız ilaçların da bir yan etkisi olabilir. Psikiyatrik halleri tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, ağız kuruluğu ve yüksek tansiyona ek olarak hiperhidroza neden olabilir. Belli başlı antibiyotikler ya da takviyeler de hiperhidroz oluşmasına neden olmaktadır. İlaçların fazla kullanılması baş terleme riskini artırır.

Hormon Seviyesinin Değişmesi
Hormon düzeylerinde oluşan bir değişiklik ikincil hiperhidroza neden olabilir. Birçok kişi, hamilelik ya da menopoz dönemlerinde baş veya yüzde sık sık terlemeler yaşamaktadır. Ayrıca hipertiroidi, hastanın yüzünde veya tüm vücudunda aşırı terleme yaşamasına neden olmaktadır.

Kalp Rahatsızlıkları
Kalp rahatsızlıkları da yüzde terlemeye sebep olabilir. Bu durum vücuttaki gerilmeler ile ortaya çıkar. Aniden kafasında terleme yaşamaya başlayan kişiler felç ya da kalp hastalığı riski altında olabilir. Bu durumdaki terlemeler, baş dönmesi, göğüs ağrısı ya da yorucu fiziksel aktiviteler ile gerçekleşir.

Diğer Nedenler
Sinir sistemine zarar veren bu rahatsızlıklar, ter bezlerinin düzgün biçimde çalışmasını azaltabilir. Parkinson hastalığının ilk evrelerinde olan kişiler sık sık baş terlemesi yaşarlar. Akromegali (kemik irileşmesi), bazı kanserler, feokromositom (böbrekte bir tür tümor), verem veya ciddi enfeksiyonlar da önceden böyle bir sıkıntı yaşamasalar da istenmeyen terlemeler gösterebilir. Sinirlere zarar veren omurilik yaralanmaları benzer semptomlara yol açabilir.


Aşırı Baş Terlemesinin Tedavisi

Not Alın ve Test Edin
Beklenmedik bir baş terlemesi başladığında, doktorunuz ana nedenini belirlemek için bazı testler yapacaktır. Böyle stresli bir olayın ya da belirli yiyecekler yemeniz gibi terlemenize sebep olan tetikleyicileri not ediniz. Ayrıca, terleme sadece başınızda ve vücudunuzun diğer bölgelerinde ortaya çıkıyorsa, terlemenizin günün belli bir noktasında mı yoksa aniden gelmeye eğilimi olup olmadığını not ediniz. Bir kağıt testi, terlemenin ne kadar aşırı olduğunu belirlemek için yapılabilir. Bir nişasta-iyodin testi de terleme seviyesini belirlemek için gerçekleştirilebilir.

Şifalı bitkiler
Kronik bir baş terlemesinden sıkıntı yaşadığınız belirlendikten sonra bir tedavi bulmaya çalışabilirsiniz. Kuşkonmaz, hamemelis, adaçayı, osha, schizonepeta veya rehmania tüketmek, ter bezlerini rahatlamaya yardımcı olur. Böylece bolca terlemezsiniz. Bu bitkiler takviye haplar olarak eczanelerde satılmaktadır. İsterseniz bunları, beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Vitamin Alımı
Vitamin alımının artırılması da baş terlemesini azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek seviye B vitamini içeren gıdaların alınması terlemenizi daha etkili biçimde kontrol etmenize yardımcı olabilir. Bu gıdalar, meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yumurta ya da balık gibi yağsız proteinler içerir.

Uzak Durulması Gereken Yiyecekler
Bazı gıdalar yüksek seviyede terlemeye yol açabilir. Rahatsızlıkları kontrol etmeye çalışan kişiler, baş terlemesini önlemek için kendi beslenmelerinden bu gıdaları kesebilir. Bu gıdalar, yüksek seviyeli baharat ya da sarımsak içerir. Ayrıca, bunları tüketirken su alımını artırarak bu etkileri dengelemek mümkün olabilir.

Doktora Görünmek
Başka bir rahatsızlığın yan etkisi olan bir baş terlemesi yaşıyorsanız, başınızın terlemesini durdurmak için diğer semptomlarınızı kontrol etmelisiniz. Doktorunuz yan etkileri azaltmak için mevcut ilacınızı değiştirebilir. Aynı zamanda doktorunuz, vücudunuzdaki aşırı gerilme oluşturan bir kalp ya da fiziksel rahatsızlığı kontrol etmenize yardımcı olabilecek egzersiz veya fizik tedavi önerebilir. Terlemeniz zihinsel stresten meydana geliyorsa, terapi gerekli olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.