Baş Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yolları

  • Genel Sağlık
  • Baş Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yolları için yorumlar kapalı
  • 948 kez görüntülendi

Baş Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yolları

Başınız ağrıyor. Ağrı sıkıyor gibi ve içten içe, zonklama var veya güm güm vuruyor gibi ya da keskin ve bıçak gibi saplanıyor. Mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi başka belirtiler olabilir veya olmayabilir.

Baş Ağrısının Nedenleri
Gerginlik: Başınızın içinde içten içe sürekli bir baskı hissediyorsunuz. Sanki başınızın etrafına elastiki bir bant sarılmış gibi ve gün ilerledikçe bu artıyor. Gerginlikten veya kasmaktan kaynaklanan baş ağrıları baş ve boyun kaslarınızı farkında bile olmadan kasmanız nedeniyle meydana gelir. En yaygın baş ağrısı budur.

Migren: Başınız, özellikle tek tarafı ya da gözlerinizin arkası zonkluyor ve bu şiddetli ağrı çoğu kez sabah başlıyor. Mideniz bulanabilir, ışığa ya da sese hassasiyet oluşabilir ve yıldızlar ya da parıltılar görebilirsiniz. Migren kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüler ve kalıtımsal olma eğilimi taşır. Saç derisindeki kan damarları genişlediğinde oluşur ve stres, peynir ve çikolata yemek, kırmızı şarap içmek, oruç tutmak veya parlak sıcak güneş altında egzersiz yapmak gibi belli etkenlerle daha da şiddetlenir.

Baş Ağrısının Diğer Nedenleri
Ateş, sinüzit, kafein veya alkol bırakma, ilacın yan etkisi, hipertansiyon, diş apsesi, şakak – alt çene eklemi sendromu, travma, kraniyal arteriti, menenjit, enfeksiyon,
Glokom, inme.

Baş Ağrısı Tedavisi İçin Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
– Başınız ağrır gibi olduğunda, reçetesiz satılan bir ilaç alın. Bu ilaçlar erken alındığında çok etkilidir. Ancak bunları günde birkaç kez ve uzun bir süreden beri kullandığınızı fark ederseniz, sağlık uzmanına ya da doktora danışın.
– Gerginlikten kaynaklanan baş ağrıları çoğu kez masajla (başınızın alt kısmını baş parmaklarınızla kulakların altından başlayıp arkaya giderek ve sonra şakaklara çıkarak ovun) veya boyun arkasına sıcak uygulamakla geçer.
– Baş ağrınız şiddetliyse, bu migren de olabilir. Krizin ilk belirtileriyle birlikte hemen karanlık bir odada gözlerinizi kapatarak dinlenin. Gözlerinizin üzerine soğuk bir bez veya buz, alnınıza buz koyun. Bu işe yaramazsa, sağlık uzmanına ya da doktora danışın. Doktorun ilaç yazması gerekebilir.

Önlem
– Ne zaman ve nerede başınızın ağrıdığını izleyerek bu uyarıcılardan kaçının.
– Gün içinde düzenli yemek yiyin, ancak bazı yiyecek ve içeceklerin bazı insanlarda baş ağrısı yaptığını da bilin. Alkol, muz, kafein, çikolata, yiyecek katkı maddeleri, nitratlar (sosis ve öteki işlenmiş etlerde bulunur), sert ve eskimiş peynir, fıstık, kırmızı şarap, yapay tatlandırıcılar (aspartam) ve sirke bunlardan bazılarıdır.
– Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, geceleri kullanmak üzere spor mağazalarından dişlik alın.

Baş Ağrısı ve Çocuğunuzun Tedavisi
– Başta yaralanma olmadığı durumlarda, 3 yaşından küçük çocuklarda baş ağrısı ender görülür. Başta yaralanma varsa, acil yardım isteyin.
– Üç yaşından büyük çocuklarda baş ağrısı ender görülür. Başta yaralanma varsa, acil yardım isteyin.
– Üç yaşından büyük çocuklardaki baş ağrısı pek çok sorunun belirtisi olabilir, ama kendiliğinden gelip gidebilir de. Eğer çocuğunuzda baş ağrısıyla birlikte aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa, derhal doktora başvurun: Uyuşukluk, baş öne eğildiğinde artan ağrıyla birlikte boyun sertliği, sıvı içememe, 38 derece üzerinde ateş, ishal olmadan kusma, halsizlik, eşgüdüm kaybı, sürekli veya sabahları uykudan baş ağrısıyla uyanma.

MESS’in katkılarıyla

gece uyuduktan iki üç saat sonra düzenli olarak aynı saatte her gece başımda bir zonklama ağırlık varmış gibi uyanıyorum. şiddetli bir ağrı olmuyor ancak bu ağırlık çok rahatsız ediyor

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.