Banyo Çeşitleri

Banyo Çeşitleri

Banyo Çeşitleri, Dinlendiren Banyolar, Güzellik Banyoları, Faydalı Banyolar

Çam banyosu :

Çam banyosunda çamların iğnelerinden bir, iki avuç alınır. Bunlar bir kaba konularak 4 bardak suyla kaynatılır. Sonra su süzülerek temiz bir şişeye konur ve serince bir yerde saklanır. Her banyo yapışta küvete bir bardak çam suyu atmakla vücut fevkalade dinlenir.

İngiliz tuzu banyosu :

İngiliz tuzu banyosunda küvetteki suya iki çorba kaşığı İngiliz tuzu atılır. Bu tuz kendiliğinden erir. Bu suda yatılınca gözenekler iyice temizlenir. Toksinler atılınca vücut rahatlar. Bir müshil olan İngiliz tuzu, dıştan da vücudu temizlemeye yarar.

Alman papatyası banyosu:

Alman papatyası banyosu yapacaklar 30 gram Alman papatyası 4 bardak suyla kaynatılır. Su yarıya inince kap ateşten alınır. Sıvı soğuyunca süzülerek bir şişeye doldurulur. Serince yerde saklanır. Banyo yapılacağı zaman küvete yarım bardak Alman papatyası suyu atılır. Bu vücudun dinlenmesini, cildin yumuşamasını, rahatlamasını sağlar.

Lavanta çiçeği banyosu :

Lavanta çiçeği banyosu için 50 gram kuru lavanta çiçeği, 10 gram nane, 10 gram mercanköşk otu ve yine 10 gram biberiyeyle birlikte bir kaba konulur. 4 bardak suyla kaynatılır. Su yarıya inince soğumaya bırakılır ve süzülerek bir şişeye doldurulur. Serin yerde saklanır. Banyo yapılacağı zaman küvetteki suya yarım bardak katılır. Bu lavanta çiçeği banyosu hem vücudu dinlendirir hem mis gibi koku verir.

Canlandıran banyolar:

Banyolar temizleyici, dinlendirici olduğu gibi insanı canlandırıp diriltebilirler de. Aslında hemen dirilip canlanmak, uyuşukluktan sıyrılmak için yapılacak en iyi şey önce ılık duşa girmek sonra suyu biraz soğutmak tekrar ılıklaştırmak ve yine biraz soğutmaktır. Suyu çok basınçlı duşlarda damlalar vücuda iğne gibi gelir. Kan dolaşımı birden hızlanır ve insan canlanır. Bu arada banyoda küvetin suyuna katılan bazı maddeler de vücudu hemen canlandırır. Örneğin 50 gram naneyle 20 gram biberiye dört bardak suyla kaynatılır. Su süzülüp alınır. Her banyoda küvete bir bardak konulur. Bu banyo insanı hemen canlandırır.

Adaçayı banyosu :

Adaçayı banyosu için adaçayıyla bir, iki parça limon kabuğu, biraz biberiye ile birlikte dört bardak suda kaynatılır. Sonra su süzülür ve şişeye doldurularak serin yere konur. Banyo yapılacağı zaman küvetteki suya bir bardak katılır. Bu banyo vücudun birden canlanmasını sağlar.

Çörekotu banyosu :

Bir çorba kaşığı çörek otu bir bardak suyla kaynatılır. Su süzülüp alınır. Küvetteki suya katılır. Bu banyo vücudun çok rahat etmesini sağladığı gibi canlılık da verir.
Banyodan sonra canlanma: Banyo yaptıktan sonra vücudu canlandırmak için bir havlu parçasına bolca lavanta çiçeği, çam veya limon kolanyası dökülür. Vücut havluyla silinir. Havluyu cilde hafif hafif bastırmalıdır. Bu ani canlılık ve huzur verir.

Güzelleştiren banyolar Güzellik Banyoları:

Banyoların asıl amacı temizliktir. Fakat banyolar dinlendirerek, canlandırarak da vücuda yardım ederler. Dinlenmiş, canlanmış insan da sağlıklı olduğunu hisseder. Aslında sağlık da güzellik demektir. Fakat ayrıca cildi güzelleştiren banyolar da vardır.
Boraks : Bazı yerlerde su çok kireçlidir. İçinde fazla kalsiyum olan sular cildi sertleştirip, kurutur. Onun için küvetteki suya bir çorba kaşığı boraks atılır. Bu toz suyun yumuşamasını sağlar. Bu suya giren vücudun rahatladığı bilinir. Aynı zamanda cilt ipek gibi olur.

Alman papatyasıyla elma sirkesi banyosu:

Küvetteki suya bir bardak Alman papatyası suyu ve bir çorba kaşığı da elma sirkesi katılırsa cilt yumuşar ve saten gibi, pürüzsüz bir hal alır. Bunu ayda bir yapmak yararlıdır.

At kestanesi suyu banyosu :

At kestanesinin meyvelerinden dört, beş tanesi alınır. Kabukları çıkarılarak dört bardak suyla kaynatılır. Su iki bardağa inince süzülür ve serin yerde saklanır. Banyo yapılacağı zaman küvete yarım bardak bu sudan katılır. Cilt hemen canlanır, renklenir ve yumuşar.

Banyo ne zaman ve nasıl yapılmalıdır yapılmalıdır? :

Banyo aç karnına yapılmalıdır. Fakat insan çok açken banyoya girerse sersemleyebilir. Onun için de yemeklerden iki saat sonra banyo yapmak uygundur. Böylece sindirim sistemi de kalp de banyodan rahatsız olmaz. Gece yatmadan ılık, dinlendirici banyo da çok yararlı olur. Egzersizlerden sonra da duş veya banyo yapılmalıdır. Fakat egzersiz biter bitmez banyoya koşmamalı, sırta ısıtan bir şey giyip 15-20 dakika dinlenmeli ve sonra banyoya girmelidir. Kışın soğuk havada dolaştıktan sonra eve döner dönmez banyoya girmemelidir. Çünkü bu ani ısı oynaması vücudu rahatsız edebilir. Hem soğuktan gelen kimse ılığa yakın suyu sıcak sanabilir. Böyle suyla yıkanmaya alışık değilse farkına varmadan üşütebilir. İnsanın bol vakti olduğunda banyo yapmalıdır. Az zamanı olunca duşu tercih etmelidir. Yorgun düştüğü zamanlar da uzunca banyo yapmalıdır.

Banyoda bir şey içmek veya yemek zararlı mıdır? :

Banyoda dinlenirken bir şey yemek doğru değildir. Fakat su, soda, limonata gibi şeyler içilebilir. Bazı doktorlar bu tür içeceklerin vücudun terlemesine yardım ettiğini de söylemektedirler. Fakat banyoda damarları sıkıştıran kahve gibi şeyleri içmek doğru değildir. Banyoda bol su içilebilir. Bu sayede küvetten çıkıldığında insan fazla sıcaklık da duymaz.
Banyo zararlı da olabilir:

Sağlıklı kimseler her gün banyo yapabilirler. Fakat bazı durumlarda banyo tehlike yaratabilir. Böyle hallerde önce doktorla konuşmak onun fikrini ve hatta iznini almak gerekebilir. Vücudunda yaralar olan kimse banyo yapmamalıdır. Ancak yara, gazlı bez, sargı, su geçirmez naylon lastikle kapatılabiliyor ve doktor da izin veriyorsa banyo yapılabilir. Şiddetli soğuk algınlığı olan kimseler sıcak suya girmemelidirler. Nasıl banyo yapacaklarını onlara hekimleri anlatacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.