Bal Alerji Yaparmı, Bal Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Bal Alerji Yaparmı, Bal Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 843 kez görüntülendi

Bal Alerji Yaparmı, Bal Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bal, binbir derde deva çok faydalı bir besin olmasına rağmen bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu alerji türü balın içindeki proteini,bağışıklık sistemimizin tehdit olarak görüp, balı vücuda kabul etmemek üzere onunla savaşmasıyla ortaya çıkar, ve bunun sonucunda kişide bal alerjisi belirtileri baş gösterir.

Bal alerjisi hafif belirtiler verebileceği gibi nadir de olsa ölümcül sonuçlara yol açabilir. Öksürük, hırıltı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, burun akıntısı, bala karşı alerjinin en sık karşılaşılan semptomlarındandır. Egzama gibi ciltte görülen belirtiler, kusma ve ishal gibi gastrointestinal sağlık sorunları da bal alerjisi belirtilerindendir. Yüzde, dudaklarda, boğazda şişme, anafilaksi denilen şiddetli alerjik reaksiyona işaret edip hayati tehlikeye neden olabileceğinden, belirtiler devam ederse 112 aranıp acil yardım talep edilmelidir.

Göz yaşarması, kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı da bal alerjisinde ortaya çıkabilecek diğer alerjik reaksiyonlardır.

Bazı bal alerjisi olan kişiler, mide bulantısı, ishal gibi mide bağırsak sorunları yaşayabilir, karın bölgesinde kramplar ortaya çıkabilir.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, kurdeşen ve ciltteki kırmızı yumruların, bal alerjisinin ciltte neden olduğu belirtiler olduğunu bildiriyor. Bal alerjisinin ciltte neden olduğu diğer semptomlar ise vücutta kaşıntı, şişme ve kızarıklıktır.

Bal, Clostridium ismindeki bakteriyi içerebileceğinden 1 yaşın altındaki bebeklere yedirilmemelidir. Bu bakteri yetişkinlerin sindirim sisteminde herhangi bir probleme neden olmazken bebeklerde botulizme yol açabilir. Botulizm bakterileri çoğalarak bebekte nefes almakta güçlüğe hatta hayati tehlikeye kadar gidebilir.

Anafilaksi, bala karşı ciddi bir alerjik reaksiyon sırasında ortaya çıkar. Acil tıbbi müdahale edilmezse, birkaç dakika içinde ölümcül hale gelebilir. Anafilaksi yüzde, dudakta, dilde şişme, nefes alamama, nabız düşmesi, bilinç kaybı, bayılma gibi şiddetli semptomlara neden olabilir.

Bal alerjisi nasıl teşhis ettirilir?

Bal alerjiniz olup olmadığını teşhis ettirmek için üniversitelerin ve özel hastanelerin alerji bölümüne başvurup alerji testi yaptırabilirsiniz. Alerji doktoru size deri prick testi ve kan testi uygulayacaktır.

Bal alerjisi nasıl geçer?

  1. Baldan ve bal içeren gıdalardan uzak durun.
  2. Bal alerjisi neticesinde ortaya çıkan belirtilerin tedavisi için doktorunuz antihistaminik ilaç ve hidrokortizon krem reçete edebilir.
  3. Anafilaksi gibi ağır vakalarda ise epinerfin enjeksiyon uygulanır.

Çekirdek Alerjisi – Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi Tıklayınız

Muz Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Ananas Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.