Bir Akdeniz besini olan bakla Ege ve Marmara Bölgelerinde tarlalarda ve bahçelerde yetişmektedir.

Genellikle Mayıs ve Haziran aylarında çıkmaya başlayan bakla görüntü olarak taze fasulyeye benzer. Tıpkı fasulye gibi içinde tohumları vardır, hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir. Özellikle Akdeniz mutfağında kendisine yer bulan bakladan yemek yapılmakla birlikte, fava yapılarak meze şeklinde de hazırlanabilir. Bakla hem protein hem de vitamin açısından oldukça zengin olduğu için sağlıklı beslenmede önemli bir yer tutar. Bu bakımdan vegan beslenenlerin ya da kırmızı et tüketmesi tavsiye edilmeyen kişilerin protein ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bakla çok iyi bir alternatiftir. Çünkü bakla protein açısından zengin olması bakımından bu açığın kapatılmasında etkili bir besin maddesidir.

Sebzelerin kişinin kansere yakalanma riskini azalttığı uzmanlar tarafından sık sık belirtilmektedir. Bu bağlamda bakla da kanser ile mücadele için bünyeyi, hücreleri güçlendiren besinlerden birisidir. Baklanın kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçtiği ve kanser ile mücadele için bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Bakla çok zengin mineral ve bileşenlerin yanında A,B,C ve B iki vitaminleri açısından oldukça zengindir.

Bakla; böbrek ve idrar yollarının daha verimli çalışmasından, rahim akıntısı ve iltihabına, romatizmadan ura kadar pek çok soruna iyi gelmektedir. Bu bağlamda göz nezlesinin tedavi edilmesine ve vücuttaki lekelerin giderilmesine de bakla tüketiminin faydası vardır.

Baklanın besin değerleri

100 gramlık 1 porsiyon bakla yaklaşık olarak;

  • 88 kalori,
  • 7 toplam yağ,
  • 25 miligram sodyum,
  • 332 miligram potasyum,
  • 18 gram karbonhidrat,
  • 8 gram diyet lifi,
  • 9 gram şeker,
  • 8 gram protein,
  • 333 IC A vitamini,
  • 7 miligram C vitamini,
  • 37 miligram kalsiyum,
  • 6 miligram demir,
  • 1 miligram B6 vitamini,
  • 33 miligram magnezyum içermektedir.

Bakla böbreklere faydalıdır!

Bakla böbreklerin fonksiyonlarını düzenleyerek daha verimli çalışmalarını sağlar. Düzenli olarak bakla tüketimi böbreklerdeki kumun atılmasını kolaylaştırır. Bu bakımdan idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olup idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Böbrekler iyi çalıştığında ise kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlar giderilir, hemoroitin tedavisi daha kolay olur.

Bağışıklık sistemini destekler!

Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış mevsiminde yaşanan soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklanır. Bu sorun için en iyi çözüm ise bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesidir. İşte bakla da bu gıdalar arasında çok önemli bir yere sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bakla bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu bağlamda üst solunum yollarını korurken, öksürüğün tedavisine yardımcı olur, balgam söktürücü özellik gösterir.

Kalp sağlığını korur!

İçeriğinde bol miktarda bulunan A ve C vitaminleri ile bakla tam bir kalp dostudur ve kalp sağlığının korunmasında çok önemli bir rol üstlenmektedir. Düzenli olarak bakla tüketimi kalbi ve kalp damarlarını korur, damarlardaki tıkanıkların giderilmesine yardım eder. Baklanın kalbi korumasının bir sebebi de kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltici özelliğidir.

Parkinson hastalığının tedavisine yardım eder!

Parkinson hastalığı günümüzde çok sık rastlanan, hızla yayılan hastalıklardan birisidir. Parkinson hastalığı genetik sebeplerden kaynaklanabildiği gibi, sağlıksız beslenme ve yaşam koşullarından da kaynaklanabiliyor. Özellikle son dönemlerde yapılan araştırmalar bakla tüketiminin Parkinson hastalığının önüne geçmeye ve etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Hatta bakla içerdiği demir, fosfor ve magnezyum ile Parkinson hastalığına sebep olan genlerin artmasını engelleyebilmek, hastalığa yakalanma riskini düşürebilmektedir. Bu bağlamda Parkinson hastalığı ile mücadele eden kişiler, bakla tüketerek sinir sistemlerini de güçlendirebilmekteler ve dolayısıyla hastalığın etkilerinin azalabilmektedir.

Cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olur!

Bakla tüketmek hem iç organlar hem de cilt sağlığı için faydalıyken, baklayı pişirip lapa olarak da cilde sürmek yararlı oluyor. Özellikle cilt rahatsızlıklarının bulunduğu bölgelere bakla lapası sürmek önerilir. Bunun için bakla haşlanır ve cildi daha kısa sürede tedavi etmek mümkün olur.

Göz sağlığını korur!

Bakla, göz dostu vitamin olan A vitaminin ve faydalı pek çok vitamin ve minerali içinde barındırır. Çok sayıda göz hastalığı yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkıyor. Kişinin bünyesi zayıf düşmeye başladığında, yetersiz alınan mineral ve besinlerden kaynaklan göz hastalıkları kişileri tehdit etmeye başlıyor. Bu sebeple yaş ilerledikçe düzenli olarak A vitamini ve lutein içeren bakla tüketmek yaşlanma döneminde ortaya çıkması muhtemel göz hastalıklarından korur.

Kan değerini düzenleyebilir!

Baklanın kan şekerini sağlıklı seviyede tutabilme özelliği bulunmaktadır. Bunun yanında kötü kolesterolü de dengeleyerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Bu özelliği ile inme ve felç sorunlarına yakalanma riskini de azaltır. Ancak şeker hastaları bakla tüketmende önce doktora danışmalılar.

Bağırsakların fonksiyonlarını destekler!

Bakla genel olarak sindirim sistemi için çok faydalı olan lifler içeren bir besindir. Bu lifler bağırsak hareketlerini artırır. Bu sebeple de özellikle kolon kanseri başta olmak üzere bağırsak, mide ve sindirim sistemini tehdit eden hastalıkları önler.

Kansızlığa iyi gelir!

Bakla bol miktarda demir ve kalsiyum içeren değerli bir besindir. Demir bakımından yoksun beslenen, demir eksikliği yaşayan kişiler başta anemi olmak üzere pek çok kan hastalığına yakalanırlar. İşte bu sebeple demir bakımından zengin bir besin olan bakla tüketimi anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Kemikleri korur ve güçlendirir!

Bol miktarda kalsiyum içeren bakla, kemik sağlığını korumaya yardımcı olarak vücudu destekler. Kemik ve kas yapımı, kemiklerin güçlenmesi ve kemik erimesinin önüne geçilebilmesi için düzenli olarak bakla tüketilmesi önerilir. Özellikle yoğun fiziksel temponun yaşandığı günlerde bir öğün bakla kaybedilen enerjiyi, vitamin ve mineralleri, kalsiyumu geri kazanmaya ve kas yıkımını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bakla tüketecek olanlara öneriler

  • Bakla, pek çok faydası olan değerli besin maddeleriyle doludur. Bu sebeple de beslenme programında haftada 1 öğün bakla tüketilmesi faydalı olacaktır. Ancak baklanın çok aşırı miktarda tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir.
  • Şeker hastaları bakla tüketmeden önce miktarı konusunda doktora danışmalılar.
  • Favizm adı verilen bir hastalık vardır ve bu hastalık bakla tüketiminden kaynaklanır. Bu durumda baklanın tüketilmesinin hemen ardından vücuttaki alyuvarların parçalanması ile kansızlık meydana gelir, hatta bu sorun ölümle bile sonuçlanabilir. Favaizm adlı hastalığın belirtileri koyu renk idrar ve gözlerin beyaz kısmında oluşan sarılıktır. Bu belirtilen oluşması durumunda hastanın vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.
  • Bakla bilinçli bir şekilde tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Bakla mümkün olduğunca hazırlandığı gün, taze olarak tüketilmesi önerilen bir besindir. Bekletilmiş, bayatlamış, ertesi gün tüketilen bakla karaciğeri yorabilmektedir.
  • 1 ile 7 yaş arasında ki çocukların bakla tüketimi için çok uygun olmadığı bilindiğinden, beslenme programına alınmaması önerilir.
  • Bakla, kanın pıhtılaşmasını önlediği için çok sık tüketilmemelidir. Haftada 1 öğün bakla yeterli olacaktır.