Bağışıklığı Güçlendiren Basit Alışkanlıklar !

  • SAĞLIKLI BESLENME
  • Bağışıklığı Güçlendiren Basit Alışkanlıklar ! için yorumlar kapalı
  • 752 kez görüntülendi

Bağışıklığı Güçlendiren Basit Alışkanlıklar !

Bağışıklık sistemi etkileşimli bir organ, hücre ve protein ağı , vücudun virüslere, bakterilere veya diğer yabancı maddelere karşı güçlü bir şekilde savunmasıdır.

Bağışıklık sistemi düzgün çalıştığı zaman sağlıklı kalırsınız ve hasta olma şansınız daha düşüktür. Bağışıklık sisteminin performansı tehlikeye atıldığında, enfeksiyon ve diğer sağlık sorunlarına karşı savunmasız hale gelirsiniz. Daha iyi bağışıklık için sağlıklı beslenme ve uygun dinlenme ve uyku şarttır. Bununla birlikte, iyi bir diyet ve sağlıklı uyku dışında bağışıklığınızı güçlendirecek çok sayıda küçük şey vardır.

Bağışıklığınızı güçlendirebileceğiniz basit alışkanlıklar vardır bunlar ;

1. Bol Su İçmek

Yemek yiyerek ne kadar sağlıklı olursanız olun bol miktarda su içmiyorsanız  vücudunuza pek fazla yardımı olmaz. İçme suyunun faydalarından biri, yeterli hidrasyonun bağışıklık sisteminiz üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösterir. Su toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur ve hücrelerinizin ve organlarınızın düzgün çalışması için ihtiyaç duydukları tüm oksijeni almasını sağlar. Yeterli miktarda su içmenin bir başka büyük yararı, sindirim sisteminizi güçlü tutması, böylece yemeğinizi düzgün bir şekilde özümleyebilmesidir. Güçlü bir bağışıklık sistemini korumak için yeterli beslenme önemlidir.

Su söz konusu olduğunda, temiz ve arıtılmış  su içmeye çalışın. Bu sayede sudan kaynaklanan hastalık riskini azaltmış olursunuz.

2.Vücut Hijyenini Koruyun

Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olan  basit alışkanlık kişisel hijyen uygulamaktır. İyi hijyen, mikropları uzakta tutmanıza ve bir enfeksiyon başlamadan önce durdurmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, mikropları başkalarına bulaştırmaktan kaçınmış olursunuz.
Ellerinizi sık sık yıkayın,özellikle de mikroplara maruz kalabilecek her şeye dokunduktan sonra. Ellerinizi iyice kurutmak, yıkamak kadar önemlidir, çünkü mikroplar ıslak yüzeylerde daha kolay ürerler. Ellerinizi yıkamak mümkün olmadığında bitkisel bir el sabunu kullanın. Günlük olarak ılık su ile banyo yapın veya duş alın.
Islak havluları her zaman ılık suda yıkayın ve nemli havluları genellikle kuru olanlarla değiştirin. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın . Diş fırçasını üç ayda bir değiştirin.
Ağzınızdaki mikropları öldürmek için bir gargara kullanın.Hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu peçete ile örtün. Öksürürken, mikropların başkalarına yayılmasını önlemek için ağzınızı elinizle değil de dirseğinizle kapatın.

3. Yüksek Sesle ( Kahkaha ) Gülünüz.

Öfke ve keder gibi duygular sağlığa zarar verebilirken kahkaha tam tersine sebep olur. Kahkaha bağışıklığınıza  destek verebilir , eğer bir hastalığa yakalanmış iseniz veya hastalık henüz  vücudunuza girmemişken daha iyi direnç sağlamasına sebep olur.Doyurucu bir kahkaha, anti-enfeksiyon antikorlarının yanı sıra kandaki T-hücrelerini de artırabilir. Ayrıca burun ve solunum yollarındaki mukustaki antikorların sayısını arttırır.Kahkaha ise dolaşımı arttırır, sindirimi uyarır, kan basıncını düşürür ve kas gerginliğini azaltır. Bu nedenle, güne sağlıklı bir kahkaha atarak başlayın.

4. Olumlu Olun ve Düşünün

İyimser ve eğlenceli olmak hepimizin sağlıklı kalması için arzulamamız gereken bir şeydir. Bağışıklık sistemi, ipuçlarının çoğunu düşüncelerimizden ve duygularımızdan alır. Aslında, bağışık hücre işleyişini iyileştiren olumlu bir tutum gösterilmiştir.Aynı zamanda kişilik pozitif kişilerde inme veya kalp krizi riski daha düşüktür. Ayrıca olumsuz düşünceler üzerinde durmak , bağışıklığınızı etkileyebilecek stres ve diğer acı duygulara neden olabilir .

Yapılan bir araştırmada daha iyi hissetmenizin, gelecekte daha iyi hissetmenize yardımcı olabileceği  bildirilmektedir. İyimserlik sağlığınız ve bağışıklık için çok iyi olabilir.

5.Sağlıklı Bir İçecek ile Güne Başlayın

Kahvaltı yapmak sağlık için önemlidir, ancak sağlıklı bir şeyler yemeniz daha önemlidir. Sağlıklı bir kahvaltı hazırlamak herkes için mümkün değildir. Bununla birlikte, herkes güne iyi bir başlangıç ​​yapmak için sebze ve meyve tercih edebilir.Bu bağışıklık sisteminizin hastalıkla mücadele kabiliyetini pratik olarak iki katına çıkarabilir. Bağışıklık sistemi, iyi çalışan bazı besin maddeleri gerektirir. Antioksidan C, E, A ve selenyum vitaminleri, sebze ve meyvelerden kolayca alabileceğiniz birkaç besindir.
Lezzetli bir smoothie yapmak için tek ihtiyacınız  blender, bazı taze sebze ve meyveler, fıstık veya tohumlar ve hazırlanması için sabahları birkaç dakika.

6.Meditasyon

Meditasyon,  bağışıklık sistemi için  çok faydalı olabilir. Meditasyon, bağışıklık sisteminin gelişmesi için olumlu bir zihinsel ortam yaratır. Ayrıca, bağışıklık sistemini daha etkili bir şekilde işlev gören antikorları da geliştirir .Dahası, bazı beyin bölgelerinde hacim artar ve kaygı ve depresyonu azaltır.Bir araştırmada, dikkatlilik meditasyonunda kısa bir programın beyin ve bağışıklık fonksiyonu üzerinde belirgin etkileri olduğunu bildiriyor. Bu bulgular, meditasyonun beyin ve bağışıklık işlevini olumlu yönde değiştirebileceğini ve ek araştırmaya duyulan ihtiyacın altını çizdiğini ortaya koymaktadır. Yayınlanan bir başka çalışmada, akıl yürütme meditasyonunun, inflamasyon, hücre aracılı bağışıklık ve biyolojik yaşlanmanın spesifik belirteçleri üzerindeki olası etkilerini öne sürüyor. Bununla birlikte, sonuçlar geçici değildir ve daha fazla kopyalama gerektirir. Her gün en az 10 ila 15 dakika boyunca sakin ve huzurlu bir ortamda meditasyon  yapmayı hedefleyin.

7.Günlük Yürüyüşler Yapın

Egzersiz bağışıklığı artırmanın en önemli yollarından biridir. Yoğun egzersiz yapmak için vaktiniz yoksa, günlük 30 dakikalık bir yürüyüş, vücudunuzun düzgün çalışması için gereken bir şeydir. Yürüyüş her yaştan ve fitness seviyesindeki insanlara uygundur.Yürüyüş, dolaşımdaki inflamatuvar faktörlerin ve oksidatif stres düzeylerini düşürmenin yanı sıra, kanseri ve enfekte olmuş hücreleri öldüren bağışıklık hücrelerinin dolaşımını da arttırır. Aynı zamanda, yaşla birlikte doğal olarak oluşan azalmış T-hücresi fonksiyonunu geliştirir. Yapılan bir araştırmada, stresli bir günün ardından sarılıp yeniden bağlanmanın en iyi yollarından birinin yürüyüşe çıktığı bildirildi. Herhangi bir yürüme iyi olmasına rağmen, ormanda yürümek veya doğada yürümek, stresin azaltılması ve sağlığınızın geliştirilmesi için daha iyidir. Sabahları günlük olarak 30 dakikalık bir yürüyüş ve akşam yemeği  sonrası 10 ila 15 dakika  yürüyün. Koşu, yüzme, atlama veya diğer açık hava sporları, bağışıklık ve genel sağlığınız için de uygundur.

8. Rahatlatıcı Müzik  Dinleyin

Sağlıklı olmanızı ve bağışıklığınızı güçlendirecek başka bir alışkanlık ise müzik dinlemektir.

Müzik dinlerken, vücuttaki antikor immünoglobülin A’da bir artış vardır. Bu antikor mukoza sisteminde önemli bir rol oynar ve hücreleri sağlıklı tutar.Müzik dinlemek aynı zamanda vücuttaki kortizol seviyesini düşürmede yardımcı olur. Kortizol birçok fizyolojik etkiye sahip bir stres hormonudur, bunlardan biri obezitenin teşvik edilmesinde rolü vardır.Müzik zihinsel sağlık koşulları üzerinde de etkili olabilir; bu size düşük ruh hali, endişe ve depresyon ile savaşmanıza yardımcı olur. Müzik dinlemek için yoğun programınızdan zaman ayırmanız bile gerekmez. Nereye giderseniz gidin ve ne yaparsanız yapın, en sevdiğiniz ezgilerin tadını çıkarın , araba kullanırken, koşu, yürüyüş, yemek pişirme, temizleme ve hatta çalışırken dinleyebilirsiniz.

9. Şeker Tüketmeyin

Sağlıklı ve güçlü bağışıklık istiyorsanız şeker tüketmemeye çalışınız. Şeker özellikle rafine edilmiş şeker bağışıklık işlevini önemli ölçüde azaltır ve sizi genel soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Şeker, bu hücrelerdeki boşluk için C vitamini ile rekabet ederek beyaz kan hücrelerinin işleyişini etkiler. Beyaz kan hücreleri düzgün çalışması ve bakteri ve virüsleri yok etmesi için C vitaminine ihtiyaç duyar. Yani, ne kadar çok şeker tüketirseniz, C vitamini az miktarda beyaz kan hücrelerine ulaşır ve bağışıklık zayıflamasına neden olur. Şekerden uzak durun . Normal kola ve ekmek bile şeker içerir. Ürünleri dikkatle seçin ve bal ve bunun gibi doğal bir tatlandırıcı seçin .

10.Güneş Işığı

Güneş ışığı, koruyucu bağışıklığın geliştirilmesine yardımcı olan vitamin D’nin üretimine yardımcı olur.Bu vitamin, vücudunuzun yabancı, istilacı organizmalarla savaşmasına yardımcı olmak için bağışıklık kazandıran T hücrelerinin düzgün işleyişini destekler.Kandaki düşük D vitamini seviyeniz varsa, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi enfeksiyonlardan ve tonlardan muzdarip olma riskiniz yüksektir. Yapılan araştırmada  D vitamininin doğuştan gelen ve adaptif immün yanıtları modüle etmede nasıl yardımcı olduğunu vurgular. Çalışma aynı zamanda D vitamini eksikliğinin artan otoimmünite ile birlikte enfeksiyonlara duyarlılığın artması üzerine ışık tutuyor.
Günlük olarak 10-15 dakika güneşe maruz kalmak (güneş kremi olmadan) almak vücudun D vitamini üretmesi için yeterlidir.

Ayrıca Normal çay ve kahvelerden kaçının ve sağlıklı zencefil çayı veya yeşil çay içmeyi tercih edin. Yeterli uykuyu alın ve stresi yönetin.
Sigara içmekten kaçının ve ikinci el sigara içmeyin. Aşırı tüketim, bağışıklık sistemini bozar ve akciğer enfeksiyonlarına karşı savunmasızlığı artırır.  Alkol seviyesini azaltın.
Probiyotik tüketin. Sağlığınız için iyi olan bakteri kültürlerini içeren besinler veya takviyeler alın. Günde 1 ila 2 çiğ sarımsak tanesi yiyin. Bağışıklık artırıcı otlar ve biberiye, kekik ve zerdeçal gibi baharatlart yemeklerinize  ekleyin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.