Bağırsak Solucanları Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Bağırsak Solucanları Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.717 kez görüntülendi

Bağırsak Solucanları Belirtileri ve Tedavisi

 

Bağırsak solucanı 25-35 cm boyunda, 5 mm eninde, uçları sivri silindir şeklinde ve beyazımsıdır. Genellikle barsak boşluğunda yaşar. İçinde canlı kurtçuk olan yumurtaları dış etkenlere karşı çok dayanıklıdır. Uzun süre canlılığını koruduğundan çevreye bulaşma oranı çoktur.

Bulaşma yolu: Solucan yumurtaları çiğ sebzelerle, suyla ya da topraktan elle alınarak ağız yolu ile vücuda girer. İnce barsakta açığa çıkan kurtçuk iki ay içinde erişkin solucan haline gelir.

Belirtiler: Kurtçuğun gelişme döneminde ateş, kırgınlık, döküntü vb. belirtiler olabilir. Sık görülen belirtiler barsaktaki solucanın neden olduğu genel parazit belirtileridir. Yani ağız kokusu, uyurken ağızdan gelen salya, burunda kaşıntı, karın ağrısı, makatta kaşıntı, sabahları mide bulantısı, kilo alamama belirtiler arasındadır. Parazit kalın barsağa geçerek dışkıyla ya da mideye geçerek oradan yemek borusu yolu ile ağız ya da burundan dışarı çıkabilir.

Korunma ve öneriler:

1-Kişisel temizliğe uyulmalıdır. Yatak çarşafları ve giysiler kaynatılmalı, daha sonra mutlaka ütülenmelidir. Kişinin el ve tırnak temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir. Tırnak diplerine yumurtalar yerleşmiş olabilir. Toprakla uğraşan kişilerin dikkatli olmaları gerekir.

2-Çiğ sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmemesi gerekir. Yıkarken de sirkeli suda biraz bekletilmelidir. Sebze ve meyveleri sulamada kullanılan suların temiz olmasına dikkat edilmelidir.

3-Hastaların erken tedavi edilmesi etrafa yumurtaları saçmalarını önlemek demektir. Bu yüzden erken tedavi çok büyük önem taşır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.