Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı, Bağırsak Düğümlenmesine Ne İyi Gelir?

  • Genel Sağlık
  • Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı, Bağırsak Düğümlenmesine Ne İyi Gelir? için yorumlar kapalı
  • 786 kez görüntülendi

Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı, Bağırsak Düğümlenmesine Ne İyi Gelir?

Bağırsak düğümlenmesi aşırı yemek yemekten kolon kanserine kadar pek çok nedenden meydana gelebilir. Bağırsaklardaki herhangi bir tıkanıklıktan dolayı meydana gelen bağırsak kıvrımlarına, büklümlerine bağırsak düğümlenmesi denir. Bağırsak düğümlenmesi ince bağırsaktaysa ince bağırsak düğümlenmesi kalın bağırsaktaysa kalın bağırsak düğümlenmesi olarak adlandırılır. Bağırsağın bükülmesi bağırsakları tıkar. Böyle bir tıkanıklık bağırsağa kan akışını engeller ve bağırsak dokusunun ölümüne (nekroz) yol açabilir. Bağırsak düğümlenmesi çok acil müdahale gerektiren bir durumdur. Müdahale edilmediği takdirde hastanın hayatına mal olabilir.

Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olur?

Bağırsakların yoğun olarak çalışması

Müshil kullanımı, kullanılan ilaçların yan etkisi olarak, meyve sebze gibi yüksek lif içeren besinlerin aşırı tüketimi, zayıflama ilaçları gibi bağırsakları aşırı uyaran faktörler de bağırsak düğümlenmesi yapabilmektedir. Bu gibi koşullarda bağırsaklar sindirilen besinlerin vücuttan atılması için daha fazla çalışıp yorularak bağırsak düğümlenmesi ile karşılaşılabilir.

Doğumsal kusurlar (Bağırsak Dönme Bozukluğu)

Uzmanlar bağırsak düğümlenmesinin çoğu zaman malrotasyon denilen doğum kusurundan kaynaklandığını bildiriyor. Bu durum gebelik döneminde anne karnındaki bebeğin bağırsaklarının anormal bir biçimde şekillenmesiyle meydana gelir. Bağırsaklar anormal olarak şekillendiği için düğümlenmeye daha müsaittir, bulantı, kusma ve anormal bağırsak hareketlerine yol açarlar. Ameliyatla tedavi edilebilir.

Aşırı yemek yeme

Aşırı yemek yediğinizde bağırsaklarınız bu durumdan olumsuz etkilenip, bağırsaklara aşırı yük binmesi sonucu bağırsak düğümlenmesi sorunu yaşayabilirsiniz. Bağırsakların kapasitesinin üzerinde yemek yenildiğinde gıdalar bağırsakta oluşan sertlikten dolayı ilerleyemez ve bu da bağırsak düğümlenmesine yol açar

Karın Yapışması

Karın bölgenizde iltihap varsa yahut bu bölgeden ameliyat olduysanız ameliyatta kullanılan bantlar bağırsakları kendine çekebilir daha sonra kıvrım ve karışıklığa neden olup bağırsak düğümlemesine yol açabilir.

Divertikül

Bağırsak (barsak) duvarının dışarıya doğru kesecik halinde çıkmasına Divertikül denir.Bu keseler doğuştan olabilir (Meckel divertikülü) veya daha sonra yaşarken gelişebilir. Genellikle düşük lifli beslenmenin sebep olduğu kabızlık sonucu oluşan ıkınmalar divertiküllere neden olur.  Bağırsakta tek bir bölgede birden fazla divertikül varlığı bağırsak düğümlenmesini tetikleyebilir.

Bağırsak düğümlenmesinin diğer nedenleri

  1. Kolon kanseri
  2. Uzun süren kabızlıklar
  3. Bağırsak duvarındaki tümör
  4. Bağırsaklarda yapışma
  5. Bağırsaklarda polip
  6. Hamilelik
  7. Bağırsak tüberkülozu
  8. Fıtıkların boğulması
  9. Antibiyotik ve kullanılan diğer ilaçların yan etkisi olarak
  10. Yaşlılarda büyük abdeste çıkılmaması nedeni ile bağırsaklardaki sertleşme
  11. Karın içi fıtıkları, kasık fıtıkları veya göbek fıtıkları,
  12. Divertikül (Sindirim kanalı çeperini geçen mukoza fıtığı)
  13. Crohn hastalığı gibi iltihabik bağırsak hastalıkları
  14. Daha önce geçirilen ameliyatlara bağlı oluşan karın içi yapışıklıkları
  15. Amipli dizanteri, bakteriyel dizanteri, tifo hastalığı gibi enfeksiyonel hastalıklar

Bağırsak düğümlenmesi nasıl tespit edilir?

Bağırsak düğümlenmesi ilk önce düz karın filmi ile tespit edilir. Daha sonra ultrason ya da tomografi gibi tetkikler yapılır. Bu şekilde tıkanıklığın nerede olduğu anlaşılır.

Bağırsak düğümlenmesi belirtileri

Bağırsak düğümlenmesinin semptomları etkilenen bölgeye, bağırsak düğümlenmesinin şiddetine, yaşa ve genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Bağırsak düğümlenmesi belirtileri hafiften başlayıp zamanla şiddetlenebilir.

İşte bağırsak düğümlenmesinde yaşanabilen belirtiler;

  1. Bulantı
  2. Kusma
  3. Şiddetli karın ağrısı
  4. Gaz çıkaramamak
  5. Tuvalete çıkamama
  6. Bağırsaklarda sesler gelmesi
  7. Karında şişlik, yoğun gaz sancısı
  8. Bağırsak bölgesinde ağrı, ani kramplar
  9. Yüksek ateş
  10. Kabızlık
  11. İştahsızlık
  12. Kanlı dışkı yapma
  13. Karın bölgesinde sertlik

Bağırsak düğümlenmesi nasıl tedavi edilir?

Bağırsak düğümlenmesinin tedavisi kalın bağırsakta ve ince bağırsakta bağırsak düğümlenmesi tedavisi olarak ikiye ayrılır;

Kalın bağırsak düğümlenmesi nasıl tedavi edilir?

  1. Öncelikle hastanın yeterince sıvı almaması ve bağırsaktaki genişlemesi nedeniyle serum takılır.
  2. Kusma varsa burundan mideye giden bir sonda (nazogastrik tüp) yerleştirilir ve böylelikle birikmiş olan sıvılar dışarıya alınır.
  3. Antibiyotik verilir.
  4.  Endoskopik tedavi: volvulus olgularında endoskopik dekompresyon veya perkütan çekostomi ile çözüm sağlanabilir. Aynı şekilde, makata yakın olan ve tıkanıklığa neden olan rektum kanserlerinde stent (şemsiye) yerleştirilerek tıkanıklık yaklaşık olarak % 90 başarı ile çözülebilir. Ancak, tabii ki bu durumda daha sonradan, tercihen laparoskopik veya robotik cerrahi bir girişim yaparak bu kanserli bölümü çıkartmak gerekir.
  5. Ameliyat: diğer yöntemler ile çözüm sağlanamayan olgularda ameliyat planlanır.

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) nasıl tedavi edilir?

  1. Öncelikle burundan mideye giden bir sonda (nazogastrik tüp) yerleştirilir ve böylelikle ince bağırsakta birikmiş olan sıvılar  dışarıya alınır. Bu sonda ortalama 3 gün yerinde bırakılır. Bu tedavi ile başarı oranı % 65-80 civarındadır, yanıt alınamaması durumunda ameliyat planlanır.
  2. Daha sonra serum takılarak hastanın sıvı ve tuz açığı kapatılmaya çalışılır.
  3. Yapışıklık gibi uygun vakalarda laparoskopik cerrahinin rolü büyüktür. Genel eğilim üç veya daha fazla sayıda açık karın ameliyatı (laparotomi) geçirmiş hastalarda laparoskopik cerrahi yerine açık ameliyatın tercih edilmesidir. Aynı şekilde, radyolojik görüntüleme sonucunda ince bağırsak çapının 4 cm’i aşması durumunda laparoskopi yerine açık ameliyat (laparotomi) tercih edilir.
  4. Habis tümörlerde ideal tedavi uygun şartlar oluşturulduktan sonra tümörlü bölümün çıkartılmasıdır.
  5. İltihabi bağırsak hastalığında yüksek dozda kortizon ve serum verilir. Bu tedaviye yanıt alınamaması durumunda cerrahi girişim düşünülebilir.
  6. Boğulmuş fıtık durumunda, fıtık kendiliğinden karın içine giderse hasta gözlenir ve uygun koşullar oluştuğunda hasta fıtık ameliyatına alınır, ancak şartlar buna olanak vermezse acilen fıtık boğulması nedeniyle ameliyata alınır.

Gaz Çıkaramama Neden Olur, Nasıl Geçer? (Doktorlar Cevaplıyor) Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.