Bademcik Şişmesine Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Bademcik Neden Şişer?

  • Genel Sağlık
  • Bademcik Şişmesine Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Bademcik Neden Şişer? için yorumlar kapalı
  • 1.071 kez görüntülendi

Bademcik Şişmesine Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Bademcik Neden Şişer?

Boğazın her iki yanında bulunan mikropların vücuda girmesini engelleyen badem biçimindeki organa bademcik adı verilir. Virüs ve bakterilerin bademciklerde enfeksiyona neden olmasına bademcik iltihabı denir. Bademcik iltihabı tıp dilinde “Tonsilit veya Akut tonsilit” olarak bilinir. Bademcik iltihabının en yaygın görülen belirtileri boğazda yanma ağrı, bademciklerde şişme, yutkunma güçlüğüdür. Bademcik iltihabı çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bademcik iltihabı olan kişinin hapşırması veya öksürmesiyle bademciğe neden olan bakteri ve virüsler havadaki damlalar yoluyla hastalık sağlıklı insanlara bulaşır.

Bademcik Şişmesi Nedir? Bademcikler lenf bezlerimizdendir. Lenf bezleri vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemimizin önemli organlarıdır. Lenf bezleri vücuda giren bakteri, virüs ve mikroplarla mücadele ettiklerinde şişerler. Bademcik şişmesi de böylece meydana gelir.

Bademcik İltihabı Ve Bademcik Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

  1. Boğaz ağrı ve yanma hissi
  2. Yutkunmakta güçlük çekme
  3. Bademciklerde şişme ve kızarıklık
  4. Ağızda kötü koku
  5. Yüksek ateş
  6. Yemek yerken, içerken, yutkunurken boğazda ağrı, yanma
  7. Baş ağrısı
  8. Konuşurken sesin çatallı boğuk bir şekilde çıkması
  9. Karın ağrısı
  10. Mide bulantısı
  11. Kusma
  12. İştahsızlık
  13. Eklem ve kas ağrısı
  14. Kulak ağrısı
  15. Halsizlik
  16. Öksürük
  17. Uyumakta güçlük çekme
  18. Boyun veya çene bölgesinde lenf bezlerinde şişme
  19. Boyunda sertleşme
  20. Bademciklerde beyaz veya sarı lekeler

Bademcik İltihabı Neden Olur?

Bademciklerin görevi vücuda zararlı bakteri ve virüslerin girmesini önlemektir. Bu görevi sayesinde bağışıklık sistemimizin en önemli savunucularıdırlar. Bademcikler genellikle virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriler de bademcik iltihabına yol açabilir. Streptococcus pyogenes (A grubu streptokok) isimli bakteri bademcik iltihabının en yaygın görülen nedenidir. Bademcik iltihabı mantar veya parazitlerden de kaynaklanabilir. Fakat bu durum, bağışıklık sistemi güçlü olanlarda nadiren görülür. Bademcik iltihabı şu yollarla bulaşır;

  1. Hasta olan kişi ile temasta bulunmak (Mikroplar hapşırma, öksürme, nefes alıp verme ve tokalaşma yolu ile yayılabilir)
  2. Bademcik iltihabı hastası olanlarla orta eşya paylaşmak
  3. Ellerini yıkamadan yemek yemek
  4. Kirli yüzeylere temas etmek

Bademcik Şişmesi Neden Olur?

Bademcik şişmesinin en sık karşılaşılan nedeni bakteri ve virüslerdir. Soğuk algınlığı, grip, Streptokok boğaz ağrısı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, herpes simpleks virüsü bademcik taşı ve öpücük hastalığı gibi bakteri veya virüs kaynaklı hastalıklar bademcik şişmesine yol açabilir. Sigara içenlerde bademcik şişmesi, içmeyenlere nazaran daha sık görülür. Sinüzit te bademciklerin şişmesinin olası nedenlerindendir. Bademciklerde ve bademcik çevresindeki dokularda kanser hastalığı bulunması da nadiren kansere sebep olabilir.

Bademcik İltihabı Ve Bademcik Şişmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bademcik iltihabının tedavisi için Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilebilir. Bademcik iltihabı veya bademcik şişmesi bakterilerden kaynaklanıyorsa doktor bu hastalığı antibiyotikle tedavi edecektir. Bir yıl içinde 5’ten fazla akut, ateşli bademcik iltihabı ile karşılaşılıyorsa doktor bademciklerin ameliyat ile alınmasını tavsiye edebilir.

Bademcik İltihabı Ve Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer? Evde Doğal Çözümler

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Bademcik İltihabına Ve Şişmesine Bitkisel Çözüm

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bademcik iltihabının geçmesi için adaçayı ile gargara yapmayı tavsiye ediyor. Adaçayı gargarası hazırlamak için şu tarifi veriyor: 1 su bardağı suyu cezveye koyun, içine 1 tatlı kaşığı taze adaçayı yahut 1 poşet adaçayı veya dört-beş gram kurutulmuş adaçayı katıp, kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Ocaktan alıp ılımaya bırakın. Günde 2-3 kez bu suyla gargara yapmaya devam edin. Hazırladığınız bir bardak adaçayı gargarası 24 saat bozulmadan dayanabilir.

Kulak Burun Boğaz Doktoru Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu’dan Bademcik İltihabına Şişmesine Bitkisel Çözüm

Bademcik iltihabı olanlar kekik çayını gün boyunca gargara olarak kullanılabilirler. Kekik çayı ile gargara yapmak için 1 bardak suyu cezvede kaynatıp ocaktan alın, içine 1 çay kaşığı kadar kekik atıp 1-2 dakika demlendirdikten sonra süzerek elde edeceğiniz çayla gargara yapın.

Günlük Sakızı

Aktardan 2-3 TL ile “Günlük sakızı” alıyorsunuz. Günlük ağacı çamgillerden bir ağaç olup sakızı da çam sakızı gibi. Bu sakızları gün içinde günde 3-5 kere ağzınıza atıp içinden sakızı çıkıncaya kadar emip eritiyorsunuz acı bir suyu çıkıyor o suyu yutuyorsunuz. 15 gün buna devam edin devam ettikçe nasıl oradaki iltihabın söküldüğünü, şişliğin kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.

Limon

Limon antiviral, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bademcik iltihabına, şişmesine doğal çözümdür. Ayrıca yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir parça limon kesip çayınıza atın.

Çayınızı limonlu içmeyi alışkanlık haline getirin.

Ayrıca bir bardak ılık suya 1 adet limonun suyunu sıkın içine bir tutam tuz ile 1 tatlı kaşığı bal katın karıştırın. Günde 2 kez bir kaç gün boyunca bunu için.

Bir diğer yöntem de bir parça limon dilimine biraz tuz ve toz biber serpip bu limon dilimini emebilirsiniz. Bu yöntem balgam söktürmeye yardımcı olur. Bunu birkaç gün boyunca günde iki veya üç kez yapın.

Tuzlu Su İle Gargara

Tuzlu su virüs ve bakterileri öldürmeye yardımcı olan bademcik iltihabına ve bademcik şişmesine doğal çözümlerdendir. 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp karıştırın. Bu su ile gargara yapıp türükürün. Günde 3-4 kez buna devam edin.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.