Badem, antik çağlardan beri insanoğlunun en sevdiği yemişlerden biri olarak kullanılır. Antik Mısırlıların ve Hintlilerin özellikle yemeklerinde kullandığı badem, Eski Hint Ayurveda uygulayıcıları tarafından beyin kapasitesini artırmak, entelektüel kabiliyeti ve ömrü uzatmak için kullanılmıştır. Bugün, bademin beslenme faydaları dünya çapında övülüyor ve çok çeşitli şekillerde kullanılıyor. Sağlıklı bir çerez olarak çiğ yenilebilir. Badem yağı, badem sütü veya badem ununun temel maddesidir ve birçok vücut losyonu ve kokuların içinde bulunabilir.

Kolesterol indirgeme, bademlerin en ünlü sağlık faydasıdır, ancak badem tüketmenin başka hayati sağlık yararları da vardır. Badem, doymamış yağ asitleri bakımından düşüktür ve sağlıklı lif, benzersiz ve koruyucu fitosterol antioksidanları ve bitki proteini içerir.

Bademdeki yağdan korkmayın! Badem, yüksek kalorili içeriğine rağmen, kilo vermek söz konusu olduğunda gerçekten faydalıdır. Bir çalışma, atıştırmalık olarak tüketilen bademlerin açlığı ve daha sonra gün içinde yemek yemeyi azalttığını ve her gün tüketildiğinde genel kalori alımını azalttığını buldu.

Bademin Besin Değerleri Nelerdir?

Botanik olarak badem, aslında Amygdalus ailesindeki çok küçük sert meyvelerdir ve kiraz, erik ve şeftali gibi diğer meyveler ile ilgilidir. Badem; macadania fındığı, ceviz, fındık gibi tek merkezli olabileceği gibi meyve içerisindeki sert tohum içeren çok katmanlı bir çekirdek türüdür. Badem; kuru ve sert çekirdek olarak bilinir, ilk satın aldığınızda açıklama olarak “kabuklu badem” yazısı görebilirsiniz, bu yüzden yenmeden önce ayıklanmış olması gerekir.

Tıp dünyasında badem; tekli doymamış yağ asitleri, diyet lifi, antioksidanlar, riboflavin gibi vitaminler ve magnezyum gibi az miktarda mineraller nedeniyle çok övgü alıyor.

Bademler kalori bakımından yüksektir ve enerji yoğunluğu yani kalori verdiği kabul edilmesine rağmen, genellikle standart sağlık diyetinde eksik olan kritik besinler ve kimyasal bileşiklerin bütünlüğünü sağlar. Bir avuç bademin besin değerleri aşağıdaki gibidir:

207 kalori

5 gram protein

5 gram lif

7 gram karbonhidrat

5 gram şeker

16 miligram E vitamini (Günlük ihtiyacın %61’i)

0.4 miligram riboflavin (Günlük ihtiyacın %44’ü)

0.8 miligram manganez (Günlük ihtiyacın %44’ü)

97 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın %36’sı)

172 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın %29’u)

96 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın % 9’u)

33 miligram demir (Günlük ihtiyacın %4’ü)

Kalp Hastalıklarını ve Kalp Krizlerini Önlemeye Yardım Eder

Bademin yıldız kimyasal bileşikleri; sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri ve kalp sağlığını destekleyen ve kardiyovasküler hastalığın etkenlerini önleyen antioksidanlardır. Özellikle antioksidan flavonoidler, arteryel sağlığı iyileştirmek ve iltihaplanmayı azaltmak için E vitamini ile çalışan bitki esaslı bileşikler tedarik etmektedir. Badem, arjinin, magnezyum, bakır, manganez, kalsiyum ve potasyum gibi kalp sağlığına yönelik temel besin maddelerini de bünyesinde bulundurur. Araştırmalar, bademlerin, özellikle yüksek kolesterol ve diyabetli bireylerde tutarlı bir “kötü” LDL kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı Beyin Fonksiyonunu Destekler

Badem, çoğu zaman en iyi beyin dostu gıdalardan biri olarak düşünülür. Bademler, nörolojik aktiviteyi olumlu yönde etkileyebilen ve bilişsel düşüşü önleyebilen iki önemli besleyici riboflavin ve L-karnitin içerdiği için; tüketiminin faydaları biraz benzersizdir. Demans ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere beyin bozukluklarına neden olabilecek iltihaplanma riskinde bir azalma ile bağlantılı olduklarından, yetişkinlerin, özellikle yaşlıların haftada birkaç kez badem yemeye teşvik edilmeleri gerekir.

 

Cilt Sağlığı ve Bakımı İçin Önemlidir

Badem, E vitamini ve cildi besleyen ve yaşlanma belirtilerini azaltan diğer antioksidanların mükemmel bir kaynağıdır. Araştırmalar bademin; kanserle mücadele etmeye, yetersiz beslenmeye, çevre kirliliği ve UV ışığına maruz kalmaktan kaynaklanan oksidatif stresin tersine çevrilmesine yardımcı olan quercetin, kaempferol ve isorhamnetin bileşikleri de dahil, yüksek kateşin, epikateşin ve flavonol antioksidan konsantrasyonlarını içerdiğini keşfetmiştir. Ayrıca bademin kan dolaşımı iyileştirme yetenekleri de cildi nemlendirir ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardım edebilir.

 

Kan Şekeri Düzeylerini Kontrol Etmeye ve Şeker Hastalığını Önlemeye Yardım Eder

Bademlerin zengin tekli doymamış yağ kaynağı olması; glikozun (şeker) kan dolaşımına bırakılma hızını azaltmaya yardımcı olur. Badem insülin direncinin önlenmesine yardımcı olabilir. Bademin içindeki tekli doymamış yağlar sayesinde vücut, insüline daha az tepki verdiği zaman şeker kontrol hormonu oluşabilir. Ek olarak, badem diğer yaygın diyabet risklerini azaltma yeteneğini de içerir: Sağlıksız vücut ağırlığı, iltihaplanma ve yüksek düzeyde oksidatif strese bağlı şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.

Zayıflamaya Yardım Eder ve Aşırı Yemek Tüketimini Önleyebilir

Sağlıklı yağlar ve yeterli lif alımı kilo verme konusunda size yardımcı olur, çünkü doygun ve tok hissetmenize yardımcı olur, bu da aşırı yorucu ve sağlıksız atıştırmalıkların tüketilmesini frenler. Bademlerin yağ ve kalorisi yüksek olmakla birlikte, yendikten sonra doygunluk duygusunu uzatırlar ve kan şekerinizi az yağlı yemeklere kıyasla daha tutarlı kılarlar. Böylelikle, enerjide azalma ve erken açlık hissi yaşamazsınız.

Araştırmalar, bademlerin sağlıklı bir metabolizmayı desteklediğini göstermektedir. Ayrıca, sık sık badem ve diğer yemişlerden yiyenler,  sağlıklı vücut ağırlıkları kazanırlar ve zamanla obezite olma riskleri düşer. Ayrıca diğer çalışmalarda, günlük düzenli badem tüketiminin, aşırı karbonhidrat alımını azalttığı ve daha sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşma olasılığını artırdığı gösterilmiştir.

 

Besin Emilimini Artırır

Vücutta A ve D vitamini gibi “yağda çözünen” besin maddelerinin düzgün bir şekilde emilmesi için yeterli miktarda yağ yemek gerekir. Badem, sindirim sistemini alkalize etmeye yardımcı olan, asit oluşumunu azaltan ve vücudun pH seviyesini dengeleyen yiyeceklerden biri olarak düşünülür. Sağlıklı bir pH seviyesi, uygun sindirim, bağışıklık ve hastalık önleme için çok önemlidir. Ayrıca, bademde bulunan besinler, besleyici ekstraksiyon, kolesterol sentezi ve safra asidi üretimi ile ilgili olan sindirim enzimlerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Sindirim Sağlığını Artırır

Bademler, özellikle bademin ince ve kahverengi zarı; sağlıklı yağlara ve alkalin oluşturucu moleküllere ilaveten, bağırsaktaki florada sindirim, detoksifikasyon ve sağlıklı bakteri gelişimine yardımcı olan probiyotik bileşenleri içerir. Bunlar yediklerinizdeki besin maddelerini fiilen kullanmanın ve besleyici eksikliklerin önlenmesinin anahtarıdır. Araştırmalar, badem ve badem zarının bağırsak mikroplarına bağlı hastalıklarda iyileşme sağlayabileceğini ve bağırsağın bakteri aktivitelerinin, prebiyotik özelliklerinin varlığı nedeniyle iyileştirilebileceğini gösteriyor.

 

Kansere ve İltihap ile Mücadeleye Yardımcı Olabilir

Badem, kansere bağlı serbest radikal hasarı ve oksidatif stresle savaşan güçlü bir antioksidan olan gama tokoferol (E vitamini türü) içerir. Birçok çalışma, kolon, prostat ve göğüs kanserleri için azaltılmış bir risk de dahil olmak üzere, badem tüketim, ile kanser önleme arasında bir bağlantı bulmaktadır.

 

Dental ve Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Badem, kuvvetli diş ve kemiklerin yapımı ve bakımı için çok önemli bir besin maddesi olan magnezyum ve fosfor da dahil olmak üzere yararlı birçok mineral içerir. Badem tüketmek, diş çürümesini önlemeye, diş kaybıyla mücadeleye, kemik kırığı riskini azaltmaya ve osteoporoz ile savaşmaya yardımcı olabilir.

Kaynak:

https://draxe.com/almonds-nutrition/