Bacak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bacak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 993 kez görüntülendi

Bacak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Bacak şişmesi genellikle sıvı birikimi ile ortaya çıkar. Bu durum ödem olarak adlandırılır ve vücudunuzdaki hücreler arası boşluklarda sıvı toplanması ile meydana gelir. Ödem en çok bacaklarda görülmesi ile birlikte, zaman zaman tüm bedeninizi de şişirebilir. Şişen bölge daha önce hasar almış olabilir, bazı tip ilaçlar ve bir takım sağlık koşulları da şişkinliğe sebep olabilir.

Bacak şişmesinin tedavi yöntemi, altta yatan sebebe göre olacağından önce bu nedenlere göz atalım.

Bacak Şişmesi Nedenleri

Kalp, Böbrek ve Karaciğer Hastalıkları
Bacağınız genellikle akşamüzeri şişiyorsa, kalbinizin sağ tarafında kalp yetmezliği olabilir. Bu bacağınızda su ve tuz toplanmasına yol açar. Böbrekleriniz de düzgün çalışmazsa sıvının bedeninizde kalmasına ve bacağınızın şişmesine yol açar.

Bacaklarınızdaki şişme ile birlikte şu belirtiler de görülmeye başlarsa acilen tıbbi yardım alın: İştahsızlık, kilo artışı, göğsünüzde oluşan ağrı, baskı, gerginlik ve yorgunluk.

Kan Pıhtısı
Bacaklarınızdaki damarlar pıhtı atarsa kalbiniz geri gelmesi gereken kanı yeterli miktarda toplayamaz ve bu durum bacağınızın şişmesine yol açar. Kan pıhtıları derinde de olabilir (derin damar pıhtıları), yüzeysel de olabilir (hemen derinin altında). Bu iki tür kan pıhtısı da bulundukları bölgeden serbest kalarak akciğer veya kalbinize doğru hareket ederlerse ölümcül hâle gelirler.

Enfeksiyon
Bacaklarınızda şişme varsa enfeksiyon kapmış olma riskiniz yüksektir. Bacak sinirlerinizde sıkıntı varsa veya şeker kaynaklı sinir hastalıklarınız varsa enfeksiyona daha açıksınız demektir. Şekeriniz varsa yara ve su kabarcığı kontrolü için bir nokta oluşturmalısınız.

Şişen bacağınız enfeksiyon kapmış gibi görünüyorsa acil tıbbi yardım alın.

Toplardamar Yetersizliği
Bu durumda kalbiniz bacak damarlarınızdaki kanı yeterli miktarda toplayamaz. Normalde toplardamarlar tek yönü valfler sayesinde kanı yukarı doğru taşır. Bu valfler hasar görür veya güçsüzleşirse damarlardaki kan geriye doğru sızmaya başlayacak ve bacaktaki yumuşak dokularda birikerek şişmeye neden olacaktır.

Kronik toplardamar yetersizliği deri ülserine, deride değişikliklere ve enfeksiyona neden olabilir. Toplardamar yetersizliğine dair bir belirtiniz varsa acilen tıbbi yardım alın.

Lenfödem
Bu durumda lenf sıvısı vücut dokularında toplanır. Sebebi lenf damarlarındaki problemler veya lenf damarı eksikliği olabilir. Lenf düğümlerinin yok olması da lenfödemi tetikleyebilir. Lenf düğümleri lenf sıvısını süzdüğü için istenmeyen maddeler sıvı içinde kalabilir.

Lenfödem lenf düğümü aldıran ve radyasyon tedavisi gören hastalarda çok sık görüldüğü için, bu hastalar bacakları şişerse acilen tıbbi yardım almalı.

Yaralanma
Bacağınız yaralanırsa şişebilir. Yaralanma sonrası şişkinliği azaltmak için sakatlanan bacağınızı kullanmaktan kaçının. Şişen bölgeye buz torbası da koyabilirsiniz. O bölgeyi sargı bezi ile sarın ve bacağınızın altına bir tabure veya yastık koyarak yükseltin.


Ağrı ya da şişme çok artarsa ve ev tedavileri işe yaramazsa acilen tıbbi yardım alın.

Hamilelik
Hamilelik esnasında bacakların şişmesi normaldir. Ancak şişme aniden olduysa ve/veya çok fazla şişme olduysa preeklampsi rahatsızlığınız olabilir. Bu durum hamileliğin beşinci ayı ile birlikte kan basıncında artma ve idrarda protein bulunması ile karakterize edilir, ciddidir.

Şişme fazla ise veya bulantı, baş ağrısı, idrar sıklığında azalma, görüş problemleri, kusma ve karın ağrısı ile birlikte gelirse acilen tıbbi yardım alın.

İlaçların Yan Etkileri
Bacakta şişme, şu ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir: Hormonlar, kalsiyum kanal blokörleri, steroidler, antidepresanlar, steroidsiz iltihap giderici ağrı kesiciler (NSAID), şeker hastalığı ilaçları.

Bacak Şişmesi Tedavisi

Bacak şişmesinin tedavisi öncelikle altta yatan nedeni bulmaktan geçer. Bu yüzden doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz. Bunun dışında bacakta şişmeye iyi gelen bazı yöntemler şunlardır:

Ayağı Kaldırma
Ayaklarınızı dinlenme halindeyken yukarı kaldırın. Şişen bacağınız üzerinde yürümekten kaçının. Otururken bacağınızın kalp seviyenizden yüksek kalmasına özen gösterin. Bu, şişmeye sebep olan sıvıları normal akışa itecektir.

Destek Çorapları
Varis çorabı gibi sıkıca saracak giysiler bacağınızın daha fazla şişmesini engelleyecektir. Kan ve lenf döngüsünü de tetikler.

Masaj
Masaj şişen bacaklara iyi gelir. Hamileler doğum öncesi masaj terapistine gidebilirler. Bu uzmanlar sizi en güzel rahatlatacak noktaları bulacaktır.

Tuzlu Su Uygulaması ve Yağlar
Banyo yaparken suyunuza Epsom (İngiliz) tuzu dökün. Şişmeyi azaltacaktır. Çiçek özleri ve yağlar da şişkinliği azaltır.

Magnezyum Desteği
Vücuttaki magnezyum eksikliği de bacakta şişmeye yol açar. Rahatlamak için magnezyum desteği alın.

Tuzu Sınırlandırın
Fazla tuz tüketimi de şişkinliğe yol açar. Fazla tuz tüketmeyin, tuzlu yiyecek ve içecekleri sınırlandırın.

Daha Az Şeker
Vücuda alınan fazla şeker bacakta şişmeye yol açar. Enerji içecekleri, kurabiye ve kek gibi çok şekerli gıdalar tüketmeyin. Canınız çekerse tatlı meyveler tüketin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.