B3 Vitamininin Gençleştirici Etkisi Kanıtlandı!

  • SAĞLIK HABERLERİ
  • B3 Vitamininin Gençleştirici Etkisi Kanıtlandı! için yorumlar kapalı
  • 1.105 kez görüntülendi

B3 Vitamininin Gençleştirici Etkisi Kanıtlandı!

B3 Vitamininin Gençleştirici Etkisi Kanıtlandı!
Yaşlı bir denek üzerinde yapılan çalışmada, B3 vitamini ile destekleyerek organ ve kas yenilenmesinde artış sağlandı. Peki, B3 vitamini nelerde bulunur?

Hem zihin hem beden sağlığımızı korumak için sağlıklı besleniyor, düzenli egzersiz yapıyoruz. Aynı zamanda daha uzun yaşamak ve genç kalmak istiyoruz. Zaman ilerledikçe de yıllara meydan okumak ve genç kalmak için birçok yönteme başvuruyoruz. Peki, yaşlanma sürecini yavaşlatmanın yolu, küçük bir hap içmek kadar kolay olabilir mi?

Kulağına fazla iyimser gibi geliyor olabilir. Fakat, Science’da yayımlanan yeni bir çalışma, B3 vitamininin bir formu olan nikotinamid ribosid sayesinde metabolizmanın tetiklenebileceğini iddia ediyor.

Uluslararası araştırma ekibi, yaşlanmanın tam olarak niçin vücut organlarında (örneğin kalp ya da karaciğer) bozulmaya yol açtığını mercek altına aldılar. Yaşlı bir kobay üzerinde çalışıldığında, işlevini düzgünce yerine getiren ve sağlıklı durumdaki mitokondrilerin (hücrelerin enerji merkezi), organların ve kasların yenilenmesinden sorumlu olan kök hücrelerin sağlıklı çalışması ile ilişkili olduğu belirlendi.

Dahası, yaşlı kobayı belirli bir dozda B3 vitamini ile desteklediklerinde, mitokondrilerin daha fazla enerji ürettiği, buna bağlı olarak da kök hücre fonksiyonlarının iyileşerek organ ve kas yenilenmesinin artış gösterdiği ortaya çıktı.

Çalışma, yenileyici ilaçlar konusunda büyük bir kırılma noktası oluşturma potansiyeli barındırıyor. Birlikte düşünelim: Bir besin takviyesi (sütte de organik olarak bulunan), vücudun kendi kendini onarması konusunda işe yarayabilir mi? Kas inşası gibi küçük çaplı meseleler için olduğu kadar, kas distrofisi gibi daha büyük sorunlar için de mümkün olabilir.

Ancak, hangi sorun için ne kadar dozda B3 vitamini takviyesinin uygulanmasının belirlenmesi konusunda daha fazla araştırmanın yürütülmesi şart. Ancak bu çalışma, büyük bir başlangıç olarak tanımlanıyor. Ayrıca, vitamin takviyelerini aksatmaman için de önemli bir neden sunuyor.

B3 Vitamininin İyi Geldiği Hastalıklar

Yüksek Kolesterol: B3 vitaminin “niyasin” formu kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Yüksek kolesterol hastaları için niyasin takviyeleri satılmaktadır ancak dozajı kolesterol seviyesine bağlı olarak doktor tarafından belirlenmelidir.

Osteoartrit: B3 vitamini kemik ve kemiğe yakın eklemin iltihaplanması olan osteoartrit tedavisinde kullanılabilir. Eklemin esnekliğini arttırır, iltihaplanmaya bağlı ağrıyı ve şişliği hafifletir. Bazı hastalarda B3 vitamini takviyesi kullanmanın ağrı kesici ihtiyacını ortadan kaldırdığı görülmüştür.

Alzheimer Hastalığı: Gıdalar yoluyla günlük olarak önerilen miktarda B3 vitamini alanlarda Alzheimer hastalığı riskinin azaldığı belirtilmektedir. Ancak sadece B3 vitamininin veya niyasin takviyesi kullanmanın Alzheimer hastalığının görülme ihtimalini tamamen ortadan kaldıracağı söylenemez.

B3 Vitamini İçeren Besinler

Aşağıda yer alan besinler yüksek miktarda B3 vitamini içermektedir ancak listede yer alan gıdaların bazılarının, yüksek kolesterol, yüksek kalori veya yağ içermelerinden dolayı herkes tarafından tüketilmesi uygun olmayabilir.

Sizin sağlık koşullarınıza ve yaşınıza uygun, B3 bakımından zengin beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

Tavuk: 100 gram pişmiş göğüs tavuk eti (derisiz) 13.7 mg B3 vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %69’unu karşılar.

Ton Balığı: 100 gram konserve ton balığı (light) günlük B3 vitamini ihtiyacının %62’sini karşılar.

Hindi: 100 gram fırında pişirilmiş göğüs hindi eti 6.8 mg (%34) B3 vitamini içerir.

Sığır Eti: 100 gram çiğ sığır etinde 4.8 mg B3 vitamini bulunur.

Kuşkonmaz: 100 gram haşlanmış kuşkonmaz günlük B3 vitamini ihtiyacının %5’ini karşılar.

Kuzu Kıyma: 100 gram kuzu kıymada 6.0 mg B3 vitamini bulunur.

Kılçıksız Buğday: 100 gram pişmiş kılçıksız buğday günlük B3 vitamini ihtiyacının %13’ünü karşılar.

Somon Balığı: 100 gram pişmiş somon balığı 10.1 mg B3 vitamini içerir ve günlük B3 vitamini ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.

Brüksel lahanası, Yeşil bezelye, Yeşil fasulye, Tatlı patates, Yer fıstığı, Karnabahar, Soya sosu, Patlıcan, Ispanak, Brokoli, Karides, Domates, Rezene, Mısır, Havuç, Kavun, Biber, Kale, Pazı B^içeren besinlerdir.

B3 Eksikliği ve Fazlalığı Ne Yapar?

B3 vitamini ve genel olarak B vitaminleri vücuda enerji sağladığı için B3 vitamini eksikliğinde kaslarda güçsüzlük, halsizlik en çok görülen belirtilerdir. Bunun dışında cilt problemleri ve sindirim sorunları yaşanabilir.

B3 vitamini eksikliği çok sık görülen bir durum değildir. ABD’de B3 vitamini eksikliğinin başlıca nedeni alkolizmdir.

Gıdalar yoluyla alınan B3 vitamini fazlası ise toksik bir etkiye yol açmadığı için genel olarak güvenli kabul edilir. Ancak niyasin takviyesi (B3 vitamini) kullananlar B3 vitaminini aşırı almamaya dikkat etmelidir.

Ulusal Bilimler Akademisi Tıp Bölümü günlük B3 vitamini tüketiminin üst sınırını 35 mg olarak belirlemiş. Aşırı B3 vitamini mide rahatsızlıkları, gaz, baş dönmesi, ağız içinde ağrı gibi belirtilere yol açabilir.

Niyasin, histamine neden olduğu için alerjisi bulunanlarda alerjiye bağlı belirtileri arttırabilir. Fazla miktarda B3 vitamini kalp rahatsızlığı olanlarda çarpıntıya yol açabilir bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.

Safra kesesi hastalıkları olanlar niyasin takviyesini doktor kontrolünde kullanmalıdır. Niyasin, düşük kan basıncını daha da düşürür.

Mide ülseri, karaciğer ve böbrek sorunu olanlara niyasin takviyesi önerilmez. B3 vitamini takviyeleri bazı ilaçlarla (şeker ilaçları, tansiyon ilaçları, kolesterol ilaçları, antibiyotikler, kan inceltici ilaçlar, aspirin, nikotin bandı..) etkileşime geçebilir.

Düzenli ilaç kullanıyorsanız niyasin takviyesi almadan önce olası yan etkilerden korunmak için doktorunuza danışın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.