Ayak Tabanları için Ağrı Tedavisi

  • ALTERNATİFTIP
  • Ayak Tabanları için Ağrı Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 850 kez görüntülendi

Ayak Tabanları için Ağrı Tedavisi

Ayakların tabanındaki ağrılar (topuk dikeni olarak da bilinir) daha spesifik olarak topukların alt kısmında gerçekleşir. Ancak bunun başka bir noktada gerçekleşmesi veya ayağın tamamına yayılması da mümkündür. Bu ağrı, ayağa uygulanan aşırı basınçtan kaynaklanır. Bu baskı sonucunda bağlar yırtılabilir ve topukta yoğun bir ağrı ve sertlik söz konusu olabilir.

Topuk dikeninin nedenleri

Topuk dikenin başlıca nedenleri aşağıdakilerdir:

  • Aşırı kilo
  • Hamilelik
  • Ağır iş günleri
  • Kötü ayakkabı
  • Düztaban olmak veya çok yüksek kemerlere sahip olmak

Topuk dikeninin belirtileri

Bu durumun neden olduğu belirtiler başlıca aşağıdakilerdir:

  • Ağrı
  • Topuğun aşağısında (veya ayağın tümünde) yanma
  • Sertlik

Bu sorun genelde tek bir ayakta görülse de her iki ayağı birden etkilediği durumlar da görülebilir.

Bu durum kendini uzun bir gecenin ardından ilk adımlarınızı attığınız sabahları daha şiddetli olarak gösterir. Benzer bir şekilde uzun bir süre oturduktan veya dinlendikten sonra da görülebilir. Ayrıca gün boyunca egzersiz yaptıysanız veya uzun bir süre ayakta kalmanızı gerektiren bir başka aktivite ile meşgul olduysanız da görülür.

Ayak tabanları için ağrı tedavisi

Ayak ağrısı için önerilen tedavi temelde iltihaplanmayı azaltmaya yöneliktir.

Ev ilaçları

yalın-ayak-yürümek

Yapmanız gereken ilk şey mümkün olduğunca uzun bir süre yalın ayak olmak ve her biri 20 dakika sürecek şekilde günde en az dört kere ayaklarınıza buz uygulamaktır. Bu etkilenen alandaki iltihaplanmayı azaltır.

Ağrıyı azaltmak için ayakkabılarınızın içerisine ayak kemerini destekleyen bir tabanlık yerleştirmeniz önerilir.

Günde en az 20 dakika esneme egzersizleri yapın.

İltihaplanma önleyici bazı ilaçlar alabilirsiniz. Bu ibuprofen olabilir. Bu ilaç bu konuda müthiş bir yardım sağlar, ancak kullanırken aşırıya kaçmamanız gerekir.

Tıbbi tedaviler

İltihap önleyicilerin umduğunuz etkiyi sağlayamaması durumunda, kortikosteroid enjeksiyonu gibi çok daha etkili bir tedavi deneyebilirsiniz. Bunlar doğrudan etkilenmiş alana enjekte edilir; yani topuğun içerisine veya ayağın kemerine. Bunun ardından steroidin cilde ve kasa nüfuz etmesini sağlamak için acıtmayan bir elektrik akımı uygulanır.

Doktorunuz, plantar fasya ve aşil tendolarını gerdiğiniz fiziksel bir aktiviteyi de önerebilir. Benzer bir şekilde, inferior bacak kaslarınızı güçlendirmeye yönelik egzersizler gerçekleştirmenizi de önerebilirler.

Bazı durumlarda baldırı ve ayağın kemerini germek için gece splinti kullanmanız zorunlu olabilir. Bunlar ayağı ensek tutarlar, plantar fasyayı ve aşil tendonlarını gererler ve böylece sabahları görülen ağrıyı ve sertliği azaltırlar.

Ayrıca ayakkabınızda basıncı dağıtmaya yarayan ortopedikler de kullanabilirsiniz. Bunlar plantar fasyaya zarar gelmesini veya daha büyük zararın gelmesini önler.

Unutmayın…

Gördüğünüz her belirtiyi daha yakından incelemek önemlidir. Eğer bu ev tedavilerini uyguladıktan sonra herhangi bir iyileşme görmezseniz, en iyisi bir doktora görünmek ve onun önereceği tedaviyi uygulamaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.