AYAK KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

  • DERMATOLOJİ
  • AYAK KOKUSU NASIL GİDERİLİR? için yorumlar kapalı
  • 1.344 kez görüntülendi

AYAK KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Ayak kokusu istenmeyen kokular arasındadır. Hatta istenmeyen kokuların başında gelir diyebiliriz. Kokuyu önlemenin birçok yöntemi vardır. Lavanta yağı kullanmak, sirkeli suda ayakları bekletmek, ayakkabılara kabartma tozu serpmek ayak kokusunu önleme yöntemlerinden bazılarıdır.
AYAK KOKUSU NASIL ÖNLENİR?
Ayak Kokusu Nasıl GiderilirBu istenmeyen kokuyu önlemek için aslında öncelikle terlemeyi önlemek gerekir. Terleme engellenirse koku da engellenmiş olur. Çünkü kokuyu sağlayan bakteriler terli ortamlarda yaşar.

Ayak kokusunu gidermek için öncelikle terlemeyi sağlayacak sıkı ayakkabılar giymekten kaçının. Derisi kalın olan ayakkabılar da terlemeyi sağlayabilir. Bu yüzden bu giyecekleri giymekten kaçının.
Ayak kokusu gidermek için ayakkabılarınıza geceden soda yani maden suyu dökebilirsiniz. Ertesi güne kadar bekleyin. Maden suyu kokuyu biraz olsun önleyecektir.
Vazelin yada krem kullanmak da kokuyu bir parça olsun önlemeye yardımcı olacaktır.
Kokunun oluşmaması için ayak derinizde mantar oluşmamasına dikkat edin. Başkalarının ayakkabılarını giyerseniz mantar oluşma oranı yükselir. Bu nedenle başkalarının eşyalarını kullanmayın.
Çoraplarınızı değiştirmeyi ihmal etmeyin. Sık sık çorap değiştirin.
Ayak kokusu önlemek için ayakkabılarınızın içine gece bir top naftalin koyun. Sabaha kadar naftalin ayakkabınızda dursun. Bu şekilde de ayak kokusunu önleyebilirsiniz.
Ayaklarınızda nasır varsa, duştan sonra deriniz yumuşakken nasır taşı ile ovun.
Uyumadan önce ayaklarınızı yıkayın ve talk pudrası ile güzelce pudralayın. Bu da terlemeyi ve dolayısıyla kokuyu önleyecektir.
Duş aldıktan sonra ayaklarınızı iyice kurulayın, nemli kalmasına izin vermeyin.

Ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra güneşte bırakırsanız, güneş ayakkabılarınızda bakteri oluşmasını önleyecektir.
Ayakkabılarınıza kabartma tozu serpip bir gece bekletirseniz bu da önlemeye yardım edecektir. Ertesi gün bir bez ile ayakkabıları temizleyin.
Ayrıca bu istenmeyen kokuyu önlemek için terleyen bölgeler karbonat veya bebek pudrası ile silinebilir. Bir parça pamuğu karbonata batırın ve duştan sonra ayaklarınızı karbonat ile silin.

AYAK KOKUSUNA İYİ GELEN DOĞAL ÇÖZÜM!
Siyah çay demledikten sonra arta kalan çaya ayaklarınızı sokup 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonra silin. Bu da başka bir yöntemdir.
Adaçayı yaprakları da kokuyu engeller. Bunun için adaçayı yapraklarını ezerek ayakkabınızın içine koyabilirsiniz.
Bir miktar suyun içine birkaç damla sirke dökün ve bu sirkeli su ile ayakkabılarınızı yıkayın. Bu şekilde de kokuyu önleyebilirsiniz.
Bir bardak kaynar su içine bir çay kaşığı tuz atın. Su soğuduktan sonra sabah ve akşamları ayaklarınızı bu su ile yıkayın.
Limon suyu ile terleyen ayaklarınızı ovabilirsiniz.
1 litre suya 2 yemek kaşığı sarı kantaron bitkisi atılır ve bu su ile terli ayaklar yıkanabilir.
AYAK KOKUSUNA KARŞI ELMA SİRKESİ!
Ayak kokusundan kurtulmanın bir yolu da elma sirkesidir. Leğene ayaklarınızın dayanabileceği sıcaklıkta sıcak su dökün. İçine 1,5 çay bardağı elma sirkesi ekleyin. 10-15 dakika ayaklarınızı bu suda bekletin. Sirke kokusunun geçmesi için ayaklarınızı sabunla güzelce yıkayın. 3-4 günde bir kez bu yöntemi tekrarlayabilirsiniz.
LAVANTA YAĞI İLE AYAK KOKUSU NASIL GEÇER?
Ayak KokusuAyak kokusu nasıl geçer sorusunun cevaplarından biri de lavanta yağı kullanmaktır. Kullanma yöntemi ise oldukça basittir. Bir leğene bir miktar ılık su koyun. Suyun içine birkaç damla lavanta yağı damlatın. Ayaklarınızı 15-20 dakika boyunca bu suda tutun. 3 gün boyunca günde iki kez bunu tekrarlayın. Lavanta yağı ile ayak kokusunun önlenmesinin yanında ayaklardaki zararlı bakteriler de ölür.

AYAK KOKUSUNA KARŞI SİVRİSİNEKLER!
Yapılan son araştırmalara göre ilginç bir tespitte bulunulmuş. Ayak kokusunun bazı cins sivrisinekleri önlediği ve sivrisineklerin kişilere yaklaşmasını engellediği ortaya çıkmış. Ayakları kokan birçok kişi üzerinde yapılan çalışmalara göre tehlikeli olan ve insanları ısıran sivrisinekler ayakları kokan kişilere gelmiyormuş, ayakları kokan kişileri ısırmıyormuş. İşte bu da ayak kokusuyla ilgili ortaya çıkan ilginç tespitler arasındadır.

AYAK KOKUSU NEDENLERİ NELERDİR?
Günlük hayatta birçok kişi birçok sebeple terler. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar terlemeye sebep olurken, kış aylarında ise üşümeyi engellemek için kat kat giyinmek terlemenin başlıca nedenleri arasındadır. Özellikle koltuk altı, ayak, el, genital bölge gibi ter bezlerinin yoğun çalıştığı bölgeler çokça, sıklıkla terler. Fakat kimi insanların terlemesi ise havaların ısınması ile ilgili değildir. Hormonlar, bünyesel sebepler, heyecan ve adrenalin de terleme sebepleri arasındadır. Ergenlik döneminde de gençler sıklıkla terler. Bu terlemeler de ayak kokusu gibi istenmeyen kokuların oluşmasına neden olur.

paylaşalım …

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.