Astım, solunum güçlüğüne neden olan bir solunum sistemi hastalığıdır. Alerjiler, akciğer hastalıkları ve ruhsal olaylar astıma yol açabiliyor ve astımı tetikleyebiliyor.

Sağlıklı nefes alıp vermeyi güç hale getiren bir solunum sistemi hastalığı olan astıma, alerji, akciğer hastalığı ve ruhsal olaylar nedenler olabiliyor. Yaşam alanındaki evcil hayvanların tüyleri, yün lifleri, kuş tüyü gibi maddelerin yanı sıra tozlar da astım nöbetine davetiye çıkarabiliyor.
Astıma sebep olan faktörler genellikle birden fazla etken olduğu için astıma karşı bağışıklık sağlama çabaları da çoğu zaman etkisiz kalmaktadır.
Astımda sorun, soluk almada değil soluk vermede yaşanıyor. Bazı sorunlardan dolayı akciğerdeki ufak hava boruları daraldığı için nefes vermek zor olabiliyor. Bu durumda kişi, nefes alabilirken aldığı bu nefesi ciğerlerinden gerektiği kadar sağlıklı ve kolay çıkaramıyor. Ancak sağlıklı bir kişi ile aynı miktarda havayı ciğerlerine alabildiği için de bu kişinin akciğeri şişiyor. Peki, bunun için neler yapılabilir?

Astım nöbetlerini hafifletmek için yapılması gerekenler

  • Eğer kişinin astım nöbetlerine alerjik nedenler sebep oluyorsa, kişinin bulunduğu ortamların tamamen izole edilmesi gerekiyor.
  • Astım hastalarının aşırı tedirginliklerden, heyecandan, üzüntü verebilecek duygusal sorunlarda mümkün olduğunca uzak durması gerekiyor.
  • Fazla kilo astımı tetikleyen bir sorun olduğu için kişinin normal kiloda kalmaya çalışması gerekiyor.
  • Astım hastalarında sorun nefes yollarında, akciğerde olduğu için bu hastaların kesinlikle sigara içmemeleri, hatta sigara içilen ortamlarda da bulunmamaları gerekiyor.

Bunlarla birlikte kişinin akciğerine faydalı olabilecek nefes yollarını rahatlatabilecek bazı doğal bitkisel çözümlerle de sağlığının desteklenmesi gerekiyor.

Astıma iyi gelen şifalı bitkiler

  1. Andız otu kökü

Çok sık tüketilmeyen ya da fazla bilinmeyen andız otu kökü kişinin nefes yollarını rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu kökün; ezilip balla karıştırılarak tüketilmesi astıma çok iyi gelir.

  1. Çam filizi

Çam filizi nefes yollarının sağlığı için önemlidir. Astım hastalarının şifa bulabilmesi için 75 gram kadar çam filizi bir gece önceden bir litre su konur. Sabaha kadar suyun içinde kalan çam filizi, sabah olunca birkaç dakika kaynatılır. Sonrasında 10 dakika kadar dinlendirildikten, demlendikten sonra balla karıştırılarak günde iki çay bardağı içilebilir. Ilık olarak tüketilen çam filizi çayının astım nöbetlerini azaltmada çok etkili olduğu biliniyor.

  1. Devetabanı

Geniş yapraklı bir süs bitkisi olarak bilinen devetabanı, solunum sisteminin sağlığına destek oluşu ile de tanınmaktadır. Bu bakımdan özellikle mevsimsel rahatsızlıklar olan soğuk algınlığı, nezle, grip gibi sorunların tedavisine yardımcıdır. Astım hastalarında da devetabanının bu etkisinden faydalanmak için devetabanının kaynamış suyun içinde bekletilerek demlenmesi önerilir. Bu şekilde hazırlanan devetabanı çayının buharının solunması astımın hafiflemesine ve farklı sebeplerden kaynaklanan nefes darlığına iyi gelir.

  1. Maydanoz

Maydanozun hem tohumlarının hem yapraklarının hem de saplarının iç organlarımıza, özellikle de akciğere faydalı olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan maydanozu saplarıyla birlikte yemek akciğer sağlığını destekler ve tohumlarının çay şeklinde demlenmesi de solunum yollarının sağlığını korur. Bu bakımdan astım hastalığında da maydanoz tohumunun ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyunu günde 1 bardak tüketmek faydalı olur.

  1. Nar

Nar, bir meyve olarak iç organlarımızdan cilt ve saç sağlığına kadar tüm vücut için önemli bir meyvedir. Narın meyve olarak tüketilmesi, evde sıkılan doğal nar suyu ve bir de nar kabuklarının kurutularak çay şeklinde demlenmesi pek çok derde deva olabildiği gibi astım hastalarına da şifa olabilmektedir. Özellikle sonbahardan itibaren tüketilen tüm narların kabuklarının kurutulup tamamen kuruduktan sonra bez bir torba içinde saklanması hem astım ataklarını hem de yaşanması muhtemel tüm solunum yolları hastalıklarını önleyecektir.

  1. Nane

Nane, nefes açıcı ve özellikle boğazları rahatlatıcı etkileriyle bilinir. Bunun için özellikle kahvaltıdan önce bir bardak nane suyu içmek önerilir. Bunun için bütün olarak kurutulmuş nane yapraklarını ya da taze nanenin yapraklarını her sabah bir bardak kaynamış suyun içinde 10 dakika bekletip suyunu içmek önerilir.

  1. Marul

Yaz, kış semt pazarlarında kolayca bulunabilen marul da nefes alıp vermeyi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Özellikle de iyice yıkanmış birkaç marul yaprağının üzerine biraz limon sıkıp da tüketmek çok faydalıdır. Zira limonun da solunum yollarında olumlu, onarıcı etkisi vardır.

  1. Havuç

Küçük, büyük herkesin sevdiği ve genellikle de çiğ olarak tükettiği havuç, vitamin ve mineral deposu oluşuyla bilinir. Havucu hem meyve olarak yemek hem de evde sıkılmış bir bardak havuç suyu içmek tüm vücut sağlığına özellikle de solunum yollarına çok faydalı olur. Astım hastalığına şifa olması içinse 1 bardak taze sıkılmış havuç suyunun içine bir tatlı kaşığı bal katıp gün içinde birkaç kez içmekte fayda vardır. Bu sayede hem solunum yollarıyla ilgili hastalıklar önlenebilir hem de astım atakları hafifletilebilir.

  1. Sedef çiçeği ve dereotu

Astım hastalığına bitkisel bir tedavi olarak kaynamış 1 litre suyun içine bir yemek kaşığı sedef çiçeği ve bir tutam dereotu katılıp demlenmesi önerilir. Sonrasında süzülen bu bitki çayından gün içinde 2 – 3 çay bardağı kadar içilebilir.

  1. Üzerlik tohumu

Astım ataklarını azaltmak için 1 yemek kaşığı üzerlik tohumunu iyice dövüp toz haline getirmek gerekiyor. Ardından dövülmüş tohumun içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek macun kıvamı alana kadar karıştırılması lazım. Bu karışımdan gün içinde 3 tatlı kaşığı kadar tüketmek öneriliyor.

  1. Kantaron

Kantaron da, astım hastalığının doğal yollardan tedavisinde kullanılan bir besin maddesidir. Bunun için 1 su bardağı kaynar suyun içine bir çay kaşığı kantaron katılır, yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra bu kantaron çayı sabahları aç karnına içilir.

  1. Adaçayı ve anason karışımı

Adaçayı, kış aylarının getirdiği mevsimsel solunum yolları rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bunun için de neredeyse her evde bir adaçayı bulunur. Adaçayının küçük, büyük herkes tarafından tüketilebilir olması da bu bitkinin popülerliğini artırmaktadır. Astım hastalığı söz konusu olduğunda ise adaçayını anason ile birlikte demlemek gerekiyor. Bunun için 1 litre kaynar suyun içine 2 yemek kaşığı adaçayı, 1 yemek kaşığı da anason katılır ve 10 – 15 demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra süzülen çay, günde 3 kez aç karnına içilir.

  1. Limon ve bal

Aslında başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan hemen herkesin evinde bulunan limon ve bal karışımıyla da astım ataklarını azaltmak, hafifletmek mümkün olabilir. Bunun için 1 tane limonu taze olarak sıkın, içine de 1 çay kaşığı saf bal ekleyip karıştırın. İşte bu karışımı sabahları aç karnına tüketmek tüm solunum yolları problemlerini önleyecek ve astım şikayetlerini de azaltacaktır.

Astım için bitkisel tedavi uygulayacak olanlara öneriler

  • Astım çok ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavisi öncelikle doktorun önerileri, tedavi yolu doğrultusunda olmalıdır.
  • Yukarıda verilen bitkisel tavsiyeler öncelikle doktora danışılarak tüketilmelidir.
  • Astım için her hangi bir ilaç kullanıyorsanız, mutlaka bu bitkileri tüketmeden önce, ilaç ve bitkilerin birleşiminin nasıl bir etki yaratacağını doktorunuza danışın.