Astigmat Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi?

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Astigmat Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi? için yorumlar kapalı
  • 1.388 kez görüntülendi

Astigmat Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi?

Astigmat göz problemi, kontakt türdeki lensler, gözlükler veya bazı cerrahi müdahaleler sonucunda tedavi edilebilen bir görme bozukluğudur. Toplumda bir çok insanda astigmat problemi ile karşılaşabilirsiniz. Astigmat problemi özellikle teknoloji ve teknolojik aletler geliştikçe bir çok insanın görme alışkanlıklarının bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Bilinçsiz şekilde teknolojik ve göz yoran aletlere uzun süre boyunca bakmak zaman içerisinde kornea yapısını bozarak astigmat göz problemine sebep olmaktadır.

Böyle bir konu için özellikle de son dönemlerde doğan çocuklar için daha bilinçli uygulamalar yapılmalı ve genç yaşta yanlış alışkanlıklar sebebi ile astigmat problemi ile karşı karşıya kalması engellenmelidir. Bu durumun dışından astigmat problemi bir takım kalıtsal özelliklerden dolayı genetik kodlarla da çocuğa taşınmış olabilir. Astigmat göz probleminin çocuklarda erken teşhis edilmesi için belirtiler özenle takip edilmelidir.

Astigmat Neden Olur?

Astigmat, sizlerinde anlayacağınız üzere gözün en ön tabakası olan korneanın şekil olarak bozulmaya uğrayarak ışığı düzgün biçimde kıramaması sebebiyle, görüntünün retinada bulanık olarak oluşmasına yol açan görme bozukluğudur. Kornea tabakası normal olarak düzgün ve yuvarlak bir yapıya sahiptir, astigmat problemi oluştuğunda kornea tabakası hafif elips bir şekil olarak bombeleşir ve tek odak noktası oluştururur.

Özetleyecek olursak dikey ve yatay ağırlıklı olarak bir bulanıklık var ise astigmat var demektir. Özellikle çocuk yaşlarda anlaşılması zor olduğundan göz doktoruna muayene olmak gerekmektedir. Erken teşhisle tedavi edilmeyen astigmatlı çocuklarda göz tembelliği de olabilir.

Astigmat göz problemi olan kişilerde genel olarak başta ağrı, göz yorgunluğu ve göz kapaklarına ağırlık hissiyatı, yakın ve uzak bölgeleri bulanık görme ve gözlerde kaşıntı gibi astigmat belirtileri görülebilir. Bahsettiğimiz belirtilerin hepsi astigmat olduğunuzun kanıtı olmayabilir ancak semptomların bir kaçı aynı anda görünüyorsa büyük bir ihtimal astigmat problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Astigmat, direkt olarak anlaşılması zor olan problemlerden bir tanesidir. Anlaşılması hususunda ciddi bir dikkat gerektirmektedir. Ayrıca astigmatın çocuklarda anlaşılması çok zor bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle çocuk yaştaki astigmat problemleri tedavi edilmediğinde ilerleyen yaşlarda göz tembelliğine neden olabilir. Astigmatın;

Çocuklardaki astigmat belirtileri
  • Gözleri kısık hale getirip bakma
  • Yazıları okurken yaklaşma isteği
  • Yazı yazarken düzgün yazamama
  • Hareket ederken dengesini kaybederek düşmeler yaşaması
  • Karşı tarafa bakarken kafasını yan yatırması
Yetişkinlerdeki astigmat belirtileri
  • Görüşte bulanıklık
  • Uzun mesafede net görememe
  • Göz ve baş çevresine yayılan ağrı (okuma sonraları)
  • Yatay ile dikey çizgi bozukluğu
  • Büyük paragraflarda harflerin karışması
  • Çabuk göz yorulması

olarak sıralayabiliriz. Bu belirtileri çocuğunuzda ya da kendinizde hissediyorsanız mutlaka bir göz doktoruna gitmelisiniz. Göz hastalıklarının tedavilerinde erken teşhis çok önemli bir yer tutmaktadır.

Astigmat Tedavisi

Astigmat derecesinin büyük olması tedaviyi etkileyen bir etken olmamaktadır. Astigmat, cerrahi müdahale, kontakt tür lensler veya gözlük yardımı ile tedavi edilebilmektedir. Yetişkin bir insanda, hipermetrop ya da miyop bulunmuyorsa ve astigmat derecesi düşükse, bulunduğu durumdan şikayet etmiyorsa gözlük kullanması kendi inisiyatifine kalmıştır. Fakat astigmat derecesi yüksek ve bu durum tedavi gerektiriyorsa aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanacaktır.

Gözlük

Astigmat derecesine göre verilecek gözlük ile birlikte derecenin ilerlemesi önlenir ve görüşünüz düzeleceği için zorlanma ya da göz ve baş ağrısı gibi semptomlardan kurtulursunuz.

Lens

Torik kontak lens olarak da isimlendirilen bu lensler takıldığında astigmat semptomlarını yok ederek düzün bir görüş almanıza yardımcı olur.

Lazer ile cerrahi müdahale

Astigmatın diğer bir tedavi yöntemi ise eğer kornea kalınlığı uygunsa bozulan kornea yapısının lazerle değiştirilerek eski haline getirilmesidir. Bu şekilde astigmat problemi tamamen ortadan kalkmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.