Asit Reflü ve Mide Ekşimesi İçin Yasaklı Gıdalar !

  • ALTERNATİFTIP
  • Asit Reflü ve Mide Ekşimesi İçin Yasaklı Gıdalar ! için yorumlar kapalı
  • 1.071 kez görüntülendi

Asit Reflü ve Mide Ekşimesi İçin Yasaklı Gıdalar !

Göğüste sıcaklık ve  yanma, boğazda acı tad, midede şiddetli şişkinlik   tüm bu işaretler asit reflü ile ilgilidir.Birçok kişi özofagus (Yemek Borusu) tan mideyi kapatan alt özefageal sfinkterin (LES) düzgün çalışmadığı ve mide asitlerinin özofagusa geri döndüğünde asit reflüden muzdariptir. Asit reflü, sigara içmek, obezite, kan basıncı ilaçları, egzersiz ve mide bozuklukları ile tetiklenebilir. Diyet, ayrıca mide ekşimesi ve asit reflüde önemli bir rol oynamaktadır.Özofagus sırasındaki dokuları şiddetlendiren veya alt özofagus sfinkterinin düzgün kapatılmasına ve asitleri midede tutma yeteneğini etkileyebilecek çeşitli gıdalar ve içecekler vardır.

Aslında sağlık uzmanları, asit reflüyü tetikleyebilecek gıdaları tanımlamak için diyetinizi gözden geçirmenizi önerir. Unutmayın, farklı insanlar farklı yiyeceklerden rahatsız olabilirler.
Mide ekşimesi ve asit reflüsünüz varsa yememeniz gereken gıdalar şunlardır;

1. Kahve

Gün boyu kahve içmeyi seviyorsanız,  bu rahatsızlık verebilir.  Kahve içerisindeki kafein, zaten mide ekşimesi veya asit refleksinden muzdarip insanlar için kötüdür . Midenizde asitlenmeyi artırarak asit geri akışına neden olur.Kahve aynı zamanda, alt özofageal sfinkterdeki basıncı düşürür, bu da duyarlı kişilerde mide ekşimesi oluşturabilir veya şiddetlendirebilir. Artı, kahve gastrik boşaltma işlemini hızlandırır ve bu da normalden daha hızlı asitli içeriğin ince bağırsağa geçmesine katkıda bulunabilir. Bağırsak dokusunda hasara neden olabilir. Kahve ile birlikte çay, gazlı içecekler ve enerji içecekleri gibi kafein içeren gıdalar ve içeceklerden uzak durmalı ve bitki çayı tercih etmelisiniz.

2. Çikolata

Çikolata yemeyi seviyorsanız ve çoğu zaman mide ekşimesi yaşıyorsanız, en sevdiğiniz tatlıya hayır demek  zorundasınız.Çikolata üç nedenden dolayı asit reflüden muzdarip insanlar için kötüdür .Birincisi, kafein ve teobromin gibi reflü oluşturan diğer uyarıcıları içerir. Theobromine, alt özofagus sfinkteri kasının sıkışmasını önleyecek, dolayısıyla şiddetli asit reflü ihtimalini doğrudan artıracak bir tür metilksantin. İkincisi, yüksek yağ, bu sindirim daha uzun sürer ve reflü tetikleyebilir anlamına gelir.
Üçüncü olarak, içindeki kakao.  Kakao  bağırsak hücrelerinin özofageal sfinkteri rahatlatmasına ve mide asidinin çoğalmasına neden olabilir.
Koyu ( Bitter ) çikolata, yüksek yağlı sütlü çikolata kadar kötü değildir, fakat bu rahatsızlığı tetikleyiciden kaçınmak daha iyidir.

3. Alkol

Her çeşit alkollü içecek geri akışa katkıda bulunabilir. Alkol yemek borusunun alt kısmındaki valfı rahatlatabilir, bu da geri akışa neden olur. Aynı zamanda midede asit üretimini uyarır ve mide ve yemek borusunu tahriş ederek durumu daha da kötüleştirir.Yayınlanan bir çalışmada, Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH )’li hastalarda, şarap ve bira gibi alkollü içeceklerin yaygın olarak  gastroözofageal reflüye sebep olduğu bildiriliyor. Buna ek olarak, alkolden metabolize olan toksik asetaldehit özofagus ve midenin işlevini etkileyebilir. Mümkünse alkollü içkilerden uzak durun veya tüketiminizi haftada 1 ila 2 içecekle sınırlandırın.

4. Domates

Domates ve domates bazlı ürünler, mide ekşimesi veya Gastroözofageal Reflü Hastalığı ‘dan muzdarip olmanızı önlemek için en iyisidir. Domates  sitrik asit, malik asit ve askorbik asit bakımından mide ve yemek borusunu tahriş edebilirler. Bu asitler tükendikten sonra, midede çok fazla gastrik asit üretilmeye başlar. Bu yemek borusuna sızabilir ve göğüste rahatsız edici bir yanma hissi oluşturabilir. Domateslerin yanı sıra ketçap, domates soslu pizza, makarna sosu ve biber sosun’dan kaçının.

5. Karbonatlı İçecekler

Soda ve diğer karbonatlı içecekler mide ekşimesi ve asit reflüyü tetikler. Birincisi, karbonatlaşmanın kabarcıkları midenin içinde genişler ve artmış distansiyon, mide asitlerinin geri akışına neden olabilir. İkincisi, karbonatlı gazlı içecekler doğal olarak oldukça asidiktir . Bu içecekleri içtiğinizde, mide asidi hacmi çok daha yüksek bir seviyeye yükselebiliyor ve bu da durumu kötüleştirebiliyor. Asit reflüyü önlemek için her türlü gazlı içecek alımını kısıtlamaya çalışın. Sadece direnemiyorsanız, sabahları veya günün erken saatlerinde içmeyi deneyin, çünkü reflü gece veya gece yatarken daha kötü olma eğilimindedir.

6. Narenciye

Turunçgiller portakal, limon ve greyfurt gibi reflü semptomlarının yanısıra mide yanmasını da kötüleştirebilir. Dolayısıyla, bu meyveleri hem bütün hem de meyve suyu formunda tüketmekten kaçının. Turunçgiller asitte yüksektir ve sindirim sistemini tahriş eder. Turunçgillerin yüksek asitliği özofagus sfinkterini rahatlatır ve özellikle boş midede yenildiğinde semptomları kötüleştirir. Midenizden farklı olarak, yemek borusu, narenciye tarafından üretilen fazladan aside direnmek için kullanılmaz.
Günlük meyve gereksinimlerini karşılamak için asidik olmayan meyveleri seçin. Elma, armut, muz ve kavun gibi yüksek alkalin gıdalar daha iyi seçeneklerdir.

7. Sarımsak

Sarımsak enfeksiyonları ve soğuk algınlığını iyileştirmeye yardımcı olsa da, mide ekşimesi çeken insanlar için yaygın bir tetikleyicidir. Sarımsak sadece midenizin asit içeriğini arttırmakla kalmaz midenizin boşaltılmasını yavaşlatarak asit reflüye de neden olur.Aynı zamanda alt özefagus sfinkterinizdeki basıncı azaltarak sindirim asitlerinin geri akmasını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Sadece sarımsaktan kaçınamıyorsanız, ciddi asidik sorunları azaltmak için az miktarda ve sadece pişmiş bir biçimde deneyin. Sarımsak gibi, soğan bazı insanların reflü semptomlarını da kötüleştirebilir.

8. Nane

Nane mideye iyi gelirken  tam tersi mide ekşimesi ve asit reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Nane, alt özofagus sfinkterini rahatlatır ve sorunu özellikle de GÖRH’den mustarip insanlar için daha da kötüleştirir. Şiddetli, kronik asit reflü rahatsızlığı yaşarsanız naneden uzak durun.

9. Yağlı Etler

Asit reflünün diğer bir ortak tetikleyicisi sığır eti ve kuzu gibi yüksek yağlı etlerdir. Yüksek yağlı etlerden kaçınmak en iyisidir .Yağın yüksek olması, etin sindirim için çok zaman gerektirir. Et uzun süre midenizde oturduğundan mide daha uzun süre genleşebilir demektir. Bu, alt ekzofageal sfinktere uzun süre baskı uyguluyor ve bu da mide içeriğinin bir kısmının özofagusa kaymasına neden oluyor. Kızarmış ve yağlı gıdalar mideyi de boşaltmayı geciktirir ve bağırsak astarını zayıflatarak sindirim sürecini etkileyebilir.

10. Peynir

Peynir, reflüyü tetikler. Ayrıca, çoğunlukla mide ekşimesi ile ilişkili besindir.Peynirdeki yüksek yağ, midenin boşaltılmasını yavaşlatır ve içeriğin özofagusa geri akmasına neden olur. Artı,peynir midenizde normalden daha fazla asit üretilmesine neden olabilir. Peynirdeki protein mide ekşimesini daha da kötüleştirebilen aşırı mide asidinin üretimini teşvik edebilir . Kaşar, krem ​​peynir, parmesan gibi yağlı peynirlerden kaçınılmalıdır. Peynir yemeniz gerekiyorsa, süzme peynir ve yağı azaltılmış diğer tür gibi az yağlı peynirleri tercih edin.

Ayrıca Her çeşit kızarmış gıdalar reflüyü şiddetlendirebilir, dolayısıyla onlardan kaçınabilirsiniz . Yatmadan iki saat önce  yemeyi bırakın. iki ya da üç büyük yemek yerine, dört ya da beş küçük öğün yemek. Ağır baharatlı yiyeceklerden kaçının.
Yemek pişirirken taze otları ve baharatları kullanın; çünkü kurutulmuş olanlara kıyasla reflüyü tetikleme olasılığı daha düşüktür.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.