Armutların Nesini Seviyorsunuz? Lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle kolesterolü düşürme kabiliyeti ve yüksek seviyede antioksidan sağlayarak kronik hastalıklarla mücadele yeteneği etkileyicidir.

Armut şekerli ve yumuşak tadını artı ferahlatıcı olmasının yanı sıra, birçok fayda sağlıyor.

Armutlar, antienflamatuvar flavonoidler, anti-kanser polifenolleri ve anti-aging flavonoidleri gibi özel fitobesinler içerir. Armutla ile ilgili çalışmalar meyve tüketimini; kabızlık, böbrek taşı, yüksek kolesterol ve hatta diyabet seviyeleri ile ilişkilendirdi.

Armut, çoğu hastalığın kökeni olan inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir, ayrıca tüm meyveler arasında en iyi lif kaynaklarından biridir. Yüksek miktarda C vitamini, K vitamini ve bor içerir. Buna ek olarak, armut tüketimi bakır eksikliğini ve düşük potasyumu tersine çevirmeye yardımcı olur.

 

Armutun Besin Değerleri

 

Armut, Rosaceae bitki ailesinin bir üyesidir ve pek çok farklı armut türü yenilmektedir. Bazı kanıtlar; armutların tarih öncesi çağlardan beri yenildiğini, özellikle 3.000 yıldır Çin’de yetiştirildiklerini göstermektedir. Hatta yüzyıllar önce şifacılar armut meyvesini; sindirim sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri, dehidrasyonla savaşma ve hatta ateş düşürmek için kullanabiliyordu. Bir orta armutta bulunan besin içerikleri şu şekildedir:

101 kalori

5 gram lif

17 gram şeker

0 gram protein veya yağ

7 miligram C vitamini (Günlük Alınması Gereken Miktarın %12’si)

8 miligram K vitamini (Günlük Alınması Gereken Miktarın %10’u)

0.1 miligram bakır (Günlük Alınması Gereken Miktarın % 7’si)

212 miligram potasyum (Günlük Alınması Gereken Miktarın %6’sı)

22 miligram bor (Günlük Alınması Gereken Miktarın %6’sı)

0.1 miligram manganez (Günlük Alınması Gereken Miktarın %4’ü)

5 miligram magnezyum (Günlük Alınması Gereken Miktarın %3’ü)

5 mikrogram folat (Günlük Alınması Gereken Miktarın % 3’ü)

Lif İçeriği Yüksektir

Her armutta 5 gramdan fazla lif bulunur. Lif sıfır sindirilebilir kalori içerir ve sağlıklı beslenme için gerekli bir unsurdur çünkü sağlıklı kan şekeri düzeylerini sürdürmeye yardımcı olur. Armutun en çok araştırılan özelliklerinden biri; içindeki pektin lifi denilen bileşimdir. Pektin lifi sadece bir sindirim düzenleyici değildir; suda çözünür ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Genellikle elmaların yüksek pektin içerdiği bilinir ancak armut aslında daha iyi bir pektin kaynağıdır. Çözünür bir lif olarak pektin; kolesterol ve toksinler de dahil olmak üzere sindirim sistemindeki yağlı maddelere bağlanarak çalışır ve emilimi teşvik eder. Ayrıca vücuda detox faydası sağlar, şeker ve kolesterol kullanımını düzenlemeye yardımcı olur ve bağırsak ve sindirim sağlığını iyileştirir.

 

Bağışıklığı Artıran Vitamin C Bakımından Yüksektir

Bir armut, ihtiyacınız olan günlük C vitamini miktarını sağlar.Ayrıca serbest radikal hasarını savuşturan ve oksidatif stres seviyesini düşüren güçlü bir antioksidan muhteva eder.

C vitamini gezegendeki en güçlü vitamin olarak adlandırılır. Bir taze, orta boy armutta, DNA’nın korunması, hücre mutasyonunun durdurulması, sağlıklı bir metabolizmanın sürdürülmesi ve dokunun onarılması için yararlı olan ve günlük ihtiyacın %12’si kadar C vitamini bulunur.

Armut cildinize de fayda sağlar. Armuttaki yüksek antioksidan özellikli C vitamini, cildin bağışıklığını artırmaya yardımcı olur ve anti-aging etkilerine sahiptir, çünkü cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır. C vitamini; kesikleri, çürükleri ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.

Antioksidan Seviyesi Yüksektir

C vitaminine ilaveten armutun kabuğu; polifenoller, fenolik asitler ve flavonoidler de dahil olmak üzere hastalık oluşumunu engellemeye yardımcı olan önemli besin içeriklerine sahiptir. Bu nedenle armutları soymayın! Aslında araştırmacılar, armut ve elmanın antioksidan kapasitesini incelediğinde, meyvenin posasından çok kabuğunun, sağlıklı yağ asitleri ve antioksidan aktiviteye sahip olduğunu keşfettiler.

Armut dahil C vitamini içeren tüm meyvelerin; antioksidanlar ve fitokimyasallar gibi temel besin maddelerinin yüksek seviyelerine bağlı olarak, antienflamatuvar ve kanser koruyucu etkilere sahip oldukları belirlenmiştir. Bu gerekli besin maddeleri ve antioksidanlar, armutları en etkili antienflamatuvar gıdalardan biri haline getirir.

Armutlar ayrıca, kanseri, yüksek tansiyonu ve inmeyi önlemeye yardımcı olduğu bilinen süper antioksidan olarak anılan glutatyon içeriği sebeyiyle antikanserojen olarak bilinirler.

Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalara göre günlük taze meyve tüketimi; vücudun iltihabını önleme, iltihaplanmayı azaltma, pH seviyesini dengeleme, lipitlerdeki oksidatif hasar ve sağlıklı insanlarda antioksidan durumunu iyileştirme üzerinde olumlu etkiler gösterir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Kapsamlı araştırmalara göre meyve ve sebze alımının obeziteye karşı koruduğu kesinleşti. Tekrar tekrar belirtmek gerekirse, sıkça sebze ve meyve tüketen kişilerin kilo alma ihtimalinin daha düşük olduğunu görüyoruz.

Aşırı kilolu yetişkinler arasındaki yapılan çalışmalar, meyve ve sebze tüketimiyle dolu yüksek lifli bir diyetin, düşük kilo alımıyla ilişkili olduğunu, muhtemelen sebze ve meyvelerin besin açısından çok yoğun olduğu ve kalorisinde düşük olduğu bulgusuna varmaktadır.

Armut, kilo aldırmayan, mükemmel bir doygunluk sağlayan, su takviyesi yapan nemlendirici bir atıştırmalıktır. Ayrıca, çantanız bir tane atabilir ve yoğun bir günde atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.

Kalp Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur

Bu, en dikkate değer armut faydalarından biri olabilir. Daha yüksek meyve alımı düşük kalp hastalığı oranlarıyla bağlantılıdır. Epidemiyolojik çalışmalar; yüksek meyve ve sebze içeren diyet ile kardiyovasküler hastalıklar, kalp krizi ve felçler için daha düşük bir risk arasında, bir doğru orantı olduğunu göstermektedir. Meyvelerin ve sebzelerin yararlı etkileri, muhtemelen arterleri temiz tutan antioksidan fitokimyasal maddelerin üretimi, düşük inflamasyon ve yüksek düzeyde oksidatif stresin önlenmesinden kaynaklanmaktadır. Armutta bulunan pektin olarak bilinen lif türünün doğal olarak kolesterol seviyelerini düşürmede çok yararlı olduğunu da biliyoruz.

Sindirimi Destekler

Gerekli besin maddeleri sağlayan yüksek lifli bir gıda olarak armut tüketimin artırılması; sindirim sorunlarını önlemenin veya tedavi etmenin mükemmel bir yoludur. Aslında, bütün gıdalardan diyetinize daha fazla lif eklenmesi, en iyi doğal kabızlık tedavisidir. Armutta bulunan pektin; doğal bir diüretik olarak kabul edilir ve hafif bir müshil etkisi vardır. Bağırsak hareketlerini düzenler, su tutulmasını önler ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Yüksek meyve tüketimi, özellikle bağırsak ve genel sindirim sağlığıyla ilişkilidir. Armutlarda ve diğer meyvelerde bulunan fitobesinler; sindirim organlarını oksidatif stresden korur, vücudu alkalize eder ve pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Daha fazla armut tüketmek aynı zamanda hemoroidi de doğal olarak tedavi edebilir.

Diyabetle Mücadele Eder

Armut ve diğer meyveler, fruktoz formunda doğal şekerler içermesine rağmen, meyve ve sebze alımının yüksek olması özellikle kadınlarda diyabetle ters orantılıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden araştırmacılar, 25-74 yaşları arasındaki 9600 yetişkin üzerinde yaklaşık 20 yıl boyunca uyguladıktan sonra, günlük beş veya daha fazla kombine meyve ve sebze tüketmenin diyabet oluşum riskini önemli ölçüde azalttığını buldu.

Armutlar, glisemik indeksi düşük bir meyve olarak kabul edilir. Her biri yaklaşık 26 gram karbonhidrat içerir ancak armuttaki lif içeriği yüksek olduğundan şekeri yavaş yavaş kan dolaşımına karıştırı ve bu nedenle düşük bir glisemik yüke sahip sayılır. Şeker seviyesini olumsuz yönde etkileyebilen rafine şekerlerle paketlenmiş şekerlemelerle kıyaslandığında, armut yemenin şeker hastalığına fazla bir zararı yoktur. Yine de diyabet hastası iseniz gün içindeki meyve tüketimini belirli bir seviyede tutmanız gereklidir.