Aritmi Nedir ? & Aritmi Nedenleri & Aritmi Nasıl Geçer ?

  • HASTALIKLAR
  • Aritmi Nedir ? & Aritmi Nedenleri & Aritmi Nasıl Geçer ? için yorumlar kapalı
  • 1.011 kez görüntülendi

Aritmi Nedir ? & Aritmi Nedenleri & Aritmi Nasıl Geçer ?

Aritmi düzensiz kalp atışı demektir, ayrıca ritim bozukluğu, kardiyak aritmi de denir. Kalp hızı da düzensiz olabilir.

Normal kalp atış hızı dakikada 50-100 atıştır. Aritmiler ve anormal kalp hızları mutlaka birlikte görülmez. Aritmiler, normal bir kalp atış hızı ile veya yavaş olan kalp atım hızlarıyla (bradikaritmiler olarak adlandırılır – dakikada 50 vuruştan az) ortaya çıkabilir.

Aritmiler aynı zamanda hızlı kalp atımı (taşiaritmiler olarak adlandırılır – dakikada 100 atımdan daha hızlı) ile ortaya çıkabilir.

Aritmiye neler neden olur ?

Aritmiler aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok farklı faktörden kaynaklanabilir:

Koroner arter hastalığı.
Kandaki elektrolit dengesizlikleri (sodyum veya potasyum gibi).
Kalp kasındaki değişiklikler.
Kalp krizi.
Kalp ameliyatı sonrası iyileşme süreci.
Düzensiz kalp ritimleri “normal, sağlıklı” kalplerde de oluşabilir.

“Kalp Krizi Nedir” için buraya tıklayınız.

Aritmilerin türleri nelerdir ?

Aritmilerin ana türleri şunlardır:

Prematüre atriyal kasılmalar.

Bunlar atriyumdan (kalbin üst odaları) çıkan erken ekstra atımlardır. Zararsızdır ve tedavi gerektirmezler.

Prematüre ventriküler kasılmalar (PVC’ler).

Bunlar en sık rastlanan aritmilerdendir ve kalp rahatsızlığı olan ve olmayan insanlarda görülürler. Bu hepimizin ara sıra atlatdığımız aritmi türüdür.

Bazı insanlarda stres, çok fazla kafein, nikotin veya çok fazla egzersiz ile ilişkili olabilir. Ancak bazen PVC’lere kalp hastalığı veya elektrolit dengesizliği neden olabilir.

Çok fazla olursa kardiyolog tarafından değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, çoğu insanda, PVC’ler genellikle zararsızdır ve nadiren tedaviye ihtiyaç duymaktadırlar.

Atriyal fibrilasyon.

Atriyal fibrilasyon, kalbin üst odalarının (atriyum) anormal şekilde kasılmasına neden olan çok yaygın düzensiz kalp ritmidir.

Atriyal flutter.

Atriyumda bir veya daha fazla hızlı devrenin neden olduğu bir aritmidir. Atriyal flutter genellikle atriyal fibrilasyondan daha organize ve düzenlidir. Bu aritmi, çoğunlukla kalp hastalığı olanlarda ve kalp ameliyatlarından sonraki ilk haftada görülür. Genellikle atriyal fibrilasyona dönüşür.

Paroksismal supraventriküler taşikardi (PSVT).

Kalp atış hızı, genellikle düzenli bir ritm ile ventriküllerin üstünden geli r. PSVT aniden başlar ve biter. İki ana tip vardır: aksesuar yol taşikardileri ve AV nodal taşikardi.

Aksesuar yol taşikardileri.

Atriyum ve ventriküller arasındaki fazladan anormal bir yol veya bağlantıya bağlı olarak hızlı bir kalp atış hızı olur. İmpulslar (dürtüler), olağan rota boyunca olduğu kadar ek yollarla da dolaşırlar. Bu, dürtülerin kalbin etrafında hızlı bir şekilde dolaşmasına ve kalbin olağandışı hızlı şekilde atmasına neden olur.

AV nodal taşikardi.

AV düğümü boyunca birden fazla yolak olması nedeniyle hızlı bir kalp atış hızıdır. Kalp çarpıntılarına, bayılmalara veya kalp yetmezliğine neden olabilir. Çoğu durumda, nefes alma ve yatma gibi basit bir manevra kullanarak sonlandırılabilir ve diğerleri bir tıp uzmanı tarafından tedavi edilir. Bazı ilaçlar da bu kalp ritmini durdurabilir.

Ventriküler taşikardi.

Kalbin alt bölmelerinden (ventriküller) kaynaklanan hızlı bir kalp ritmidir. Kalbin kanla yeterince dolmasını engeller; Bu nedenle vücuda daha az kan pompalayabilir. Bu, özellikle kalp rahatsızlığı olan insanlarda ciddi bir aritmidir ve daha fazla semptom ile ilişkili olabilir.

Ventriküler fibrilasyon.

Düzensiz, dağınık ventriküllerden gelen dürtü atışlarıdır. Ventriküller  vücuda kan pompalayamazlar. Bu, kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) ve defibrilasyon ile mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gereken tıbbi bir acil durumdur.

Uzun QT sendromu.

QT aralığı normalden uzun olduğunda, hayatı tehdit eden ventriküler taşikardi “torsade de pointes” riskini artırır. Uzun QT sendromu, gençlerde ani ölümlere neden olabilen kalıtsal bir durumdur.

Antiaritmik ilaçlar, kalp pili, elektrikli kardiyoversiyon, defibrilasyon, implante kardiyoverter / defibrilatör veya ablasyon terapisi ile tedavi edilebilir.

Bradiaritmiler.

Bunlar kalbin elektrik iletim sistemindeki hastalıktan kaynaklanabilen yavaş kalp ritimleridir. Örnekler arasında sinüs düğümü işlev bozukluğu ve kalp bloğu sayılabilir.

Sinüs düğümü işlev bozukluğu.

Anormal SA (sinüs) düğümünden dolayı yavaş kalp ritmi olur. Belirtilere neden olan durumlarda bir kalp pili ile tedavi edilir.

Kalp bloğu.

Sinüs düğümünden ventriküle giderken elektrik impulsunun gecikmesi veya tamamen durmasıdır. Blok veya gecikme seviyesi AV düğümünde veya HIS-Purkinje sisteminde oluşabilir. Kalp düzensiz ve genellikle daha yavaş atar. Eğer ciddi ise, kalp pili gerekir.

Aritmilerin belirtileri nelerdir ?

Bir aritmi sessiz olabilir ve semptomlara neden olabilir. Doktor, nabzınızı kontrol ederek veya bir elektrokardiyogram (EKG) aracılığıyla fizik muayene sırasında düzensiz bir kalp atışını tespit edebilir.

Ana semptomlar şunlardır:

Çarpıntılar
Baş dönmesi
Bayılma
Nefes darlığı
Göğüs rahatsızlığı
Zayıflık veya yorgunluk (çok yorgun hissetme)

Aritmiler nasıl teşhis edilir ?

Bir aritmiyi teşhis etmek veya sebebini belirlemek için kullanılan testler aşağıdakileri içerir:

Elektrokardiyogram
Holter monitör
Stres testi
Ekokardiyogram
Kalp kateterizasyonu
Elektrofizyoloji çalışması (EPS)
Baş yukarı eğme masa testi

Aritmiler nasıl tedavi edilir ?

Tedavi, aritminin türüne ve ciddiyetine bağlıdır. Aritmileri olan bazı insanlar tedavi gerektirmez. Diğerleri için, tedaviler durumlarına göre ilaç, yaşam tarzı değişiklikleri ve cerrahi prosedürler olabilir.

Aritmileri tedavi etmek için hangi ilaçlar kullanılır ?

Aritmileri tedavi etmek için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Antiaritmik ilaçlar.

Bu ilaçlar kalp atış hızını kontrol eder ve beta blokerleri içerir.

Antikoagülan veya antitrombosit tedavi.

Bu ilaçlar kan pıhtısı ve inme riskini azaltır. Bunlara, varfarin (“kan inceltici”) veya aspirin dahildir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri Aritmilere Yardımcı Olabilir mi ?

Aritmi belirli etkinliklerle daha sık meydana gelirse, bunlardan kaçınılmaldır.

Alkol.
Kafein : Bazı insanlar kafeine duyarlıdırlar ve kafein ürünlerini (çay, kahve, alkolsüz içecekler ve bazı tezgah üstü ilaçlar gibi) kullanırken daha fazla semptom oluşur.
Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarında kullanılan uyarıcılar : Bazı ilaçlar düzensiz kalp ritimlerini artıran maddeler içerir.

Elektrokardiyoversiyon Nedir ?

İlaçlar düzensiz kalp ritmini (atriyal fibrilasyon gibi) kontrol edemezse, kardiyoversiyon gerekebilir. Kısa etkili bir anestezi uygulandıktan sonra, kalbi senkronize eden ve normal ritmin yeniden başlatılmasını sağlayan elektrik şoku göğüs duvarına iletilir.

Kalp pili nedir ?

Kalp pili, uygun bir kalp atış hızı sağlamak için kalp kasına küçük elektriksel uyarılar gönderen bir cihazdır. Kalp pilleri öncelikle kalbin çok yavaş atmasını önler.

İmplante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör (ICD) nedir ?

İKD öncelikle ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyonu, hayatı tehdit eden iki kalp aritmisini tedavi etmek için kullanılan karmaşık bir cihazdır. ICD kalp ritmini sürekli izlemektedir. Çok hızlı, anormal bir kalp ritmi algıladığında kalp kasına enerji verir.

Kateter Ablasyonu Nedir ?

Ablasyon esnasında yüksek frekanslı elektrik enerjisi kateterden kalpteki anormal kalp ritmine neden olan küçük bir doku alanına iletilir. Bu enerji anormal ritim yolunu “kopar” tır.

Ablasyon çoğu PSVT, atriyal flatter, atriyal fibrilasyon ve bazı atriyal ve ventriküler taşikardileri tedavi etmek için kullanılır. Ablasyon en iyi tedaviyi elde etmek için diğer prosedürlerle kombine edilebilir.

Kalp Cerrahisi Nedir ?

Kalp ameliyatına, aritmiye neden olan kalp hastalığını düzeltmek için ihtiyaç duyulabilir.

Labirent prosedürü, atrial fibrilasyonu düzeltmek için kullanılan bir cerrahi tipidir. Bu işlem sırasında, elektrik impulslarını belirlenmiş yollarla sınırlandırmak için sağ ve sol atriyumda bir seri (veya “labirent”) kesiler yapılır.

Özetle eğer kalbinizde çarpıntı, kuş çırpıntısını andıran bir his duyuyorsanız, bayılma geçirdiyseniz ve bu şikayetler sık da oluyorsa öncelikle bir kardiyoloji uzmanına muayene olunuz.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.