Havalar ısınıyor kuşlar, böcekler, sinekler, arılar bir bir ortaya çıkmaya başlıyor. Korunmasız yerlerde, açık havalarda özellikle yaz aylarında sinekler ve arıların istilasına uğramak olasıdır.

Sıcak havalarda tişörtler, şortlar, terlikler ve sandaletler gibi açık giysiler arı, sinek ve böcek sokmaları için de uygun ortam oluşturuyor. Özellikle de çiçeklerin ve meyvelerin bolca tüketildiği, taze halde bulunduğu yerlerde arı sokması sorunuyla karşılaşmak kaçınılmazdır.

Ormanlık alanlarda, kırda, köyde, bahçelerde sıcak havalarda hemen herkes en az bir kez arı sokmasından mustarip olur. Arı sokmasından kaynaklı olarak yaşanan sorunlar ve rahatsızlıklar genellikle birkaç saat içinde geçer ve kalıcı bir etki görülmez. Zira arı sokması insanların çoğu için tehlike içermeyen, ciddi bir semptoma yol açmayan bir durumdur. Ancak bunun tam tersi olarak arı sokması bazı kişiler için çok büyük tehlikeler arz edebilir. Çünkü bazı kişilerin arı sokmasına alerjisi vardır ve bu alerji arı sokuncaya kadar da her hangi bir belirti vermez, kişi bu durumdan haberdar değildir. Çok kısa süre içinde müdahale edilmezse ölümcül olabilen bu arı sokması alerjisi, kesinlikle ciddiye alınması gereken bir sorundur.

Arı sokmasına karşı alerjisi olan kişi eğer bundan haberdar değilse, en az bir kez arı sokmadan bunu bilemez. Ancak arı soktuğunda aniden ortaya çıkan belirtileri takip etmek ve vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna ulaşmak bu konuda hayat kurtarıcı bir yaklaşım olur. Arı sokmasına alerjisi olan kişi, arı soktuktan sonra normal dışı semptomlar gördüğünde hemen telaş yapmamalı, panik olmamalı sakince bir sağlık kurumuna ulaşmalı ya da ambulans aramalıdır.

Arı sokması durumunda yapılabilecek en mantıklı uygulama; öncelikle o bölgeyi ılık suyla iyice yıkamak ve temizlemektir. Elle ovmadan, sürtmeden yapılan bu temizleme işlemi o bölgedeki zehri yaymadan acıyı ve ağrıyı azaltmaya yardım eder. Çok ciddi olmadan sızlama, ağrı ve kaşınma hislerinden birkaç saatlik bir zaman sonra sorunun kendiliğinden geçmiş olması beklenir. Ancak ağrı ve sızı hafiflemiyor ve zaman içerisinde bazı komplikasyonlar gelişiyorsa bunların üstesinden gelmek için öncelikle doğal ürünlerle bazı uygulamalar, ardından da doktorun reçete ettiği ilaçlar çözüm olacaktır. Tüm bunlardan yola çıkılarak; arı sokmasının çok basit bir sorun olduğu ve kısa süre içinde etkisinin geçtiğini, geçmeyen ve şiddeti artan durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerektiğini söylemek doğru olacaktır.

Arı sokması belirtileri nelerdir?

Arı sokmasında genellikle kişi arıyı teninde direkt olarak görmediyse, kısa süre içinde bir iğne batmış gibi yanma, sızı hissedilir. Arı sokması yaşayan kişi arı sokmasına karşı alerjisi olup olmadığını anlamak ve arı sokmasından sonra herhangi bir hayati risk taşımamak için genellikle arının soktuğu bölgede ciddi bir kızarıklık ve kaşıma gibi şikâyetlerin olup olmadığına bakmak gerekir. Aslında tüm arı sokması olaylarında az da olsa ağrı, sızı, kaşınma hissi ve kızarıklık olur, ancak alerjik kişilerde bu sorun dayanılması güç bir şiddette seyreder ve kısa süre içinde de şişkinlik olur. Çünkü arının o bölgeye bıraktığı zehir yayılıyor ve şişkinliğe sebep oluyordur. İşte bu şişme meydana geldiyse aslında en doğru bir an önce bir sağlık kurumuna gitmektir. Ancak kimi zaman bir alerji söz konusu olmadığında da arı sokmasında küçük de olsa bir şişkinlik olabiliyor. Yani arı sokmasından sonra her şişkinlik de alerjiye işaret değildir. Fakat o bölgedeki şişkinliğin ardından kişinin solunum güçlüğü çekmesi, karında ağrı hissetmesi, kalp çarpıntıları, mide bulantıları ve en ciddi belirti olarak da baygınlık hali arı sokması alerjisinin varlığının kanıtıdır.

Arı sokması durumunda nadiren de olsa yaşanabilen solunum güçlüğü, alerjinin en net göstergesidir. Solunum güçlüğünün yanında kalp çarpıntıları da görülmesi durumunda çok kısa süre içinde kişi hayatını kaybedebilir. Bu bakımdan solunum güçlüğü fark edildiğinde en yakın sağlık kurumuna ulaşmaya çalışmak en doğrusudur. Bu bağlamda arı sokması özellikle kırsal kesimde, doğa ile iç içe yaşayan pek çok kişi için sıradan bir sorun olsa da kesinlikle küçümsenmemeli ve burada sayılan alerji belirtilerinin en basiti bile görüldüğünde anında doktora başvurulmalıdır.

Arı sokması durumunda ilk dakikalarda hissedilen ağrı ve sızının zaman içinde hafifleyerek geçmesi sorunun çok da ciddi olmadığını gösterir. Ancak böyle bir karara varmak için arı sokması sonrasında 24 – 48 saat aralığındaki süreçte yaşanan, hissedilenler dikkatlice takip edilmelidir. Alerjik bünyeye sahip kişiler arı sokmasına maruz kaldığında yukarıda sayılan belirtiler saatler ilerledikçe artış göstermektedir. Bu sorun kontrol altına alındığında da yaklaşık bir hafta boyunca belirtiler ve semptomlar ara sıra görülmeye devam edebilir. Bunlardan dolayı arı sokması anında telaş yapmamak, basit uygulamalarla şikayetleri hafifletmeye çalışmak ve semptomların ciddiyetini dikkatli bir şekilde gözlemlemek önerilir.

Arı sokması nasıl tedavi edilir?

Arı sokması durumunda öncelikle paniklemeden tek bir hareketle arıyı zorla soktuğu bölgeden ayırmak gerekiyor. Bunun için arıyı parmaklarla çok fazla sıkmamak, ezmemek bir hamlede arının iğnesini o bölgeden çıkarmak önemlidir. Arının zehrini dışarı çıkarmak adına kesinlikle o bölgeyi sıkmamak gerekir. Zira sıkarak zehri çıkarmaya çalışmak, zehrin daha fazla yayılmasına, daha fazla acı ve ağrı hissine sebep olabilir. Arı soktuğunda arıyı o bölgeden bir anda çıkarıp atmanın ardından eğer arının iğnesinin hala içeride olduğu görülürse bir iğne, cımbız ya da sert uçlu ince bir materyalle iğneyi deriden çıkarmak gerekir.

Arı sokmasının bitkisel tedavi yöntemleri

  1. Amonyak

Arı sokması sorunu söz konusu olduğunda ilk olarak akla gelen tedavi ürünlerinden birisi kesinlikle amonyaktır. Bu sebeple kırsal kesimlerde yaşayanlar bu sorun için genellikle evlerinde bir şişede amonyak bulundururlar. Arı sokmasında kişi bir pamuğu amonyağa batırıp etkilenen bölgeye sürdüğünde fark edilir düzeyde bir rahatlama hisseder. Amonyak o bölgenin hem acısını alır hem de arı sokmasının risklerini hafifletir. Bazı kişiler arı soktuğunda bir su bardağı suya yaklaşık 15 damla kadar amonyak ekleyerek içmekteler. Bu uygulamanın da tedavide etkili olduğu bilinmektedir.

  1. Elma sirkesi

Antiseptik ve antibakteriyel etkileriyle bilinen elma sirkesi her türlü böcek ve arı sokması vakasında etkili bir tedavi maddesi olabilir. Bunun için bir pamuğu elma sirkesine batırıp arının soktuğu bölgeyi elma sirkesiyle silmek ve mümkünse pamuğu o bölgede tutmak yeterli olabilir.

  1. Buz

Arı sokmasının doğal tedavilerinden birisi de her evde bulunan buz ile uygulanmaktadır. Arının soktuğu bölge bir buz küpüyle soğutularak ağrı ve acı hissi azaltılabilir.

  1. Yoğurt

Arının soktuğu bölgeye bir kaşık yoğurt sürmek acı ve ağrıyı azaltır ve kısa sürede rahatlama sağlar.

  1. Maydanoz

Bir tutam maydanoz yıkanıp iyice ezilerek elde edilen püre arının soktuğu bölgeye sürüldüğünde ağrı ve acı hafifler, şişlik de yavaş yavaş iner.

  1. Sarımsak

Arı sokması durumunda yine her evde bulunan sarımsaktan yardım almak en iyi çözümlerden birisidir. Birkaç diş sarımsak ezilir ve arının soktuğu bölgeye sürülürse ağrı, sızı ve şişlik hafifler.