Anne ve Bebek Arasında Kan Uyuşmazlığı

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Anne ve Bebek Arasında Kan Uyuşmazlığı için yorumlar kapalı
  • 1.684 kez görüntülendi

Anne ve Bebek Arasında Kan Uyuşmazlığı

Rh ve AB0 uyuşmazlığı, fetüs ile annenin arasında kan uyuşmazlığı olduğunu gösterir. Rh,kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir.Annenin kanı Rh negatifken,fetüs kanı Rh pozitifse,Rh uyuşmazlığı olur.

Fetüs ile anne kanının grupları(AB0) uyuşmadığında AB0 uyuşması görülür.En sık görülen uyuşmazlık anne kan grubu 0,fetüs 0 dışındaki kan gruplarından birinde olduğunda ortaya çıkandır.

Hem AB0 hem de Rh uyuşmazlığı kırmızı kan hücrelerinin tahrip olmasına yol açar, ancak AB0 uyuşmazlığı daha hafif bir durumdur.

Kan Uyuşmazlığı

Rh uyuşmazlığında, bebeğin kanına karşı anne karnında antikorlar yapılır.Antikorlar kandaki yabancı proteinlere karşı savaşır.Annedeki antikorlar plasenta yoluyla fetüse geçerek fetüs kan hücrelerine saldırır.Bunun sonucunda fetüste ya da yeni doğan bebekte sarılık,beyin hasarı,kalp yetmezliği oluşabilir.Çok ağır vakalarda fetüs veya yeni doğan bebek ölebilir.

Kan uyuşmazlığı belirti

Rh kan uyuşmazlığı görülen fetüsler daha az hareket eder ve yavaş gelişir. Rh kan uyuşmazlığı olan yeni doğanlar soluktur ve yüksek bilirubin ( safradaki sarı pigment) düzeyleri nedeniyle sarılık vardır.

kan uyuşmazlığı iğne

Çocuklarda açıklaması olmayan çürükler ve ya deri altında kanamalar,şişlik,solunumda zorluk,zayıf refleksler ve kalp yetersizliği görülebilir.

AB0 uyuşmazlığının görüldüğü bebeklerde doğumdan sonra 24 saat içinde sarılık görülür.

Tanı

Hem anne hem fetüs kanı incelenir.

Tedavi

Rh negatif kana sahipseniz gebeliğin erken dönemlerinde prenatal muaynelere başlamalısınız.Hamileliğin 28. haftasında ve bebek doğduktan sonra 72 saat içinde Rh immünoglobülini enjeksiyonu yapılmalıdır.

Ağır Rh kan uyuşmazlığı bulunan fetüslere kan nakli yapılır ya da bebek kanının alınıp başka bir verici kanının verildiği kan değişimi yapılır.

Bazen AB0 uyuşmazlığında fototerapi uygulaması ile sarılık tedavi edilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.