Anne Sütünü Artırmanın Yolları

  • EMZİRME
  • Anne Sütünü Artırmanın Yolları için yorumlar kapalı
  • 1.689 kez görüntülendi

Anne Sütünü Artırmanın Yolları

Emziren her annenin en önemli kaygılarından bir tanesi de sütünün bebeğine yeterli gelmemesidir. Kimi annelerin sütleri gerçekten yeterli gelirken bazı annelerde ise süt bebeğe yeterli gelmez. Hatta 3*4. aylarda sütü kesilen anneler de azımsanmayacak kadar fazladır. Anne sütünü artırmak için elbette annelerin yapabilecekleri çok şey var. Burada önemli olan şey bilgilenmekten geçiyor. Bizler de sizler için hem anne sütünü artıran besinler, çaylar, içecekler ve yiyecekler gibi doğal yollardan sütü artırmanın yollarını araştırdık, hem de diğer alternatif yollardan süt nasıl çoğaltılır bunu paylaşmak istedik.

Sütünüz azalma eğilimine girdiyse ve ne yapmanız gerektiği konusunda fikriniz yoksa yazımızı okumaya devam edin:

1) Günde ortalama 8-12 kez bebeğinizi emzirin veya süt pompası (göğüs pompası, emzirme pompası) ile sütünüzü sağın. Bu sayede hem bebeğin iştahı devam edecek hem de vücudunuzun süt üretimi teşvik edilecektir.

2) Bebeği emzirirken her iki göğsünüzü de kullanın: Bazı anneler tek göğüsü bebeğe vererek diğer göğüsün gelecek öğüne kalması gibi bir düşünceye kapılıyorlar. Oysa bebek emzirilirken her iki göğüsten de emebilmesi hem bebeğin pozisyonunu değiştirerek rahatlaması, hem de her iki göğüsteki süt bezlerinin uyarılması için önemlidir. Bebeği birkaç dakika süreyle emzirirseniz bebek sadece ön süt ile besleneceği için ön süt-arka süt dengesizliği adı verilen durumla karşı karşıya kalacaktır. Bebeğin emerken ilk esnada emdiği ve peynir suyu gibi açık kıvama sahip olan sulu süte ön süt adı verilmektedir. Yoğunluk olarak daha hafif olan ön süt, memenin uç kısmına yerleşir ve bebeğin midesine inen ilk süt olur. Arka süt adını verdiğimiz ve meme alveolleri civarında bulunan yağlı süt ise hem daha koyu hem de protein açısından daha zengindir. Bebek ön sütü tükettikten sonra sıra arka süte gelir. Memenin süt üretimini tetikleyen şey, arka sütün tüketilmesidir. Bunun üzerine süt hormonları devreye girerek memedeki süt üreten alveoller süt üretmeye başlar. Arka sütün tüketilmemesi durumunda süt üretimi yetersiz olur ve meme zamanla süt üretme kabiliyetini kaybetmeye başlar. Bu durumda ne yapmak gerekiyor? Yanıtı basit: Bebeğimizi emzirirken bebeğin doymasını beklemek ve bebek doymadan memeden kesmemek gerekiyor.

4) Sentetik emziklerden kaçınalım: Gerek biberon gerekse emzik alışkanlığı bebeğin doğal beslenme süreci olan anne memesinden süt emmeyi unutturur. Bu durumda bebek ile etkileşime geçemeyen annede süt salgılama hormonları yetersiz düzeyde salgılanmaya başlar. Yetersiz duygusal uyarım, annelerde zamanla sütün kesilmesine yol açar. Bundan dolayı anne sütünü artırmak isteyenler bizzat bebeklerini emzirmek zorundalar. Mümkün oldukça memelerinizi bizzat bebeğiniz emmelidir. Ancak bazı annelerim meme uçları hassas olabilmekte ve bebeği emzirirken meme ucu çatlakları/çatlamaları görülebilmektedir. Bu durumda memeniz iyileşinceye kadar göğüs pompası kullanabilirsiniz.
.
5) Anne sütü gerçekten yetersiz gelen hanımların bebeklere ek mama yedirmesinde sakınca yoktur. Ancak hiç bir zaman anne sütüne ilave mamaları süt yerine tercih etmemeli ve emzirmeyi asla bırakmamalısınız.

6) Bazı bitkisel çaylar anne sütünü artırıcı etki gösterirler. Rezene çayı, anason çayı, papatya çayı,Galaktagog bitki karışımı çayı, Ihlamur çayı, Adaçayı, Isırgan otu çayı, Kuşburnu çayı da anne sütünün üretimini fazlalaştıran bitki çaylarıdır.

7) Anne sütünü artırmada bebeklerin doğru teknik ve sık aralıklarla emzirilmesi, memelerin boşaltılması, yeterli uyku
ve dinlenme ile annelerin özgüvenlerinin artırılması gibi faktörler de etkili uygulamalar olarak bilinmektedir

8 ) Ülkemizde yaygın olarak tüketilen çemen otu da anne sütünü artırmada bilimsel olarak etkili olduğu açıklanmıştır. Özellikle yurt dışında emziren annelere yönelik olarak çemen otu kapsülü bir hayli ilgi görmektedir. Ancak diyabetli emziren annelere çemen otu tavsiye edilmemektedir.

9) Bol su tüketimi: Anne sütü neticede bir sıvıdır ve annenin su tüketimi ile doğrudan orantılı olarak ilişkilidir. Emziren annelerin oralama olarak 2.5-3 litre arası günlük sıvı tüketmeleri gerekmektedir.

10) Bol uyku, süt hormonlarının salgılanmasını sağlar. Anne sütü uykuda iken çoğalır. Bu nedenle özellikle yeni doğum yapmış anneler, bebeklerinin uyumasını değerlendirerek uykularını almalılar.

11) Meme ucunu kompress etmek yani sıkmak ta sık ve yaygın kullanılan anne sütünü artırma yöntemleri arasında ön sıralarda gelmektedir. Özellikle bebeğin yeni doğan evresinde dudak ve damak kaslarının memeyi etkin bir biçimde emebilmesine olanak tanımadığı durumlarda meme ucunu sıkma yöntemi, bebeklerin güçlerini toparlamasını hızlandırmaktadır.

12) Emziren annelerin özellikle alerji ve soğuk algınlığına karşı kullandıkları bir takım ilaçların anne sütünü azaltıcı ektisi olduğu biliniyor. Şayet hem sütünüzü çoğaltmak hem de bir anne olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorsanız sarmısak tüketmenizi tavsiye edeceğiz. Bir mucize yiyecek olan sarmısak hem annenin sütünü bollaştıran hem de doğal antibiyotik özelliği nedeniyle bağışıklık sistemini ayakta tutan bir besindir.

13) Göğüs ve karın bölgesine yapılan özel süt artırıcı masajlar da anne sütünün çoğalmasına yaramaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.