Anne Karnında Bebeğin Fazla Hareket Etmesi Normal Mi, Zararlı Mı?

  • ALTERNATİFTIP
  • Anne Karnında Bebeğin Fazla Hareket Etmesi Normal Mi, Zararlı Mı? için yorumlar kapalı
  • 1.086 kez görüntülendi

Anne Karnında Bebeğin Fazla Hareket Etmesi Normal Mi, Zararlı Mı?

Anne karnındaki bir bebeğin hareket etmesi onun sağlıklı gelişimini vurgulayan önemli noktalardan biridir. Anne karnında bebek hareketlerinin fazla olması anneleri tereddüte düşüren bir durumdur. Genel itibari ile bakıldığında anne karnındaki bebeğin hareketlerinin sayılması bebeğin sağlıklı gelişimini ölçmede kullanılan bir kriterdir. Bebek hareketlerinin sayılmasında alt sınır gözetilirken üst sınır gözetilmez.

En fazla 12 saatte bebeğin 10 defa hareket ediyor olması anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişim gösterdiğine dair bir bilgi sunar. Eğer bebek 10 defa hareket etmiş ve bunu 12 saatten daha kısa sürede yapmış ise bu da bebeğin hareketlerine bakılarak sağlıklı olduğunu gösteren bir detaydır. Bebeğin 12 saatte 10 defadan daha fazla hareket etmesi bebeğin sağlıksız gelişim gösterdiği anlamını taşımaz.

Anne Karnındaki Bebek Hareketlerinin Hissedilmesi

İlk gebelik ve ikinci gebeliklerde anne karnındaki bebek hareketlerinin hissedilmesinin süreçleri birbirinden farklılık gösterebiliyor. Eğer anne ilk bebeğine gebe ise bebeğinin hareketlerini 18 ila 24. Aylarda hissetmeye başlar. Anneler bebeğinin harekeletini hissetmekle birlikte heyecan verici duygular yaşarlar.

Bebeğin ilk hareketleri kelebek çırpınışları, karın içinde gaz dolaşımı veya baloncuk gibi hafif hafifi seyir eden hareketlerdir. İlk gebeliğe oranla rahimin daha az gergin olması ve ilk deneyimin atlatılması ile anneler ikinci gebeliklerinde bebeklerinin hareketlerini çok daha kolay tanımlarlar. Gebelik sürecinin ilerlemesi bebeğin hareketlerinde değişiklikler meydana getiren önemli bir olaydır.

Gebelik ilerledikçe bebeklerde hareketlerini çok daha belirginleştirir ve daha aktif hareket etmeye başlarlar. Ancak gebeliğin sonun yaklaştıkça bebek hareketleri de azalır. Bunun nedeni anne rahminde bebeğin hareket edebileceği yer kalmamasındandır.

Bebeğin Hareketleri Nasıl Hissedilir?

Özellikle gebelikte ilk deneyimini yaşayan bayanlar bebek hareketleri ile ilgili olarak meraklarını gizleyemezler. Bebeğin hareketleri nasıl hissedilir sorusuda buradabnbn kaynaklanır. Bebek hareketleri her pozisyonda hissedilebilir. Yürüken, otururken, ayakta iken hissedilen hareketlerin daha yoğun hissedilmesi için bazı duruş poziyonları bu isteği karşılar.

Bunların başında hamilelerin normalda istirahat esnasında uzanma şekli olan yana yatma esnasında bebek hareketleri daha yakından hissedilebilir. Hamileler yatağa sol yanlarına yatarak bebeğinin hareketlerini daha yoğun hissedebilirler. Şekerli bir şeyler içmek bebeğin hareketlenmesine neden olur. Ancak beyaz şekerden uzak kalınmalıdır. Bunun yerine bitter çikolata tüketilebilir.

Karın üzerine yüklenmemek şartı ile yüzü koyun yatmak bebek hareketlerini artıran diğer bir etmendir. Bir diğer yöntemde bebekle konuşmak annenin karnına dokunması veya bebeğe müzik dinletilmesi olacaktır.

Anne Karnında Bebeğin Hareketleri Nasıl Sayılır?

Bebeğin hareketlerinin sayılması annelere bebeklerinin bulunduğu yerde rahat mı değil mi sağlık mı değil mi şeklinde bazı ipuçları verir. Bu durumda anne karnında bebeğin hareketleri nasıl sayılır hakkında bazı kriterler bulunur. Gün içinde bir saat tutulmalı ve bu saatten başlanarak bebeğin hareketleri sayılmalıdır. Anne karnındaki bebek onuncu hareketini yaptıktan sonra aradan geçen vakit en fazla 2 saat olarak kabul edilir.

2 saatten eğer bebek 10 hareket gerçekleştirmiş ise bu durum normal olarak kabul görür. Bebek hareketlerini saymak için 28. haftaya kadar beklenilmesi gerekecektir. Eğer anne riskli bir gebelik durumu yaşıyor ise 24.haftada da bebeğin hareketlerinin sayılması sağlanabilir.

Eğer bebek 2 saat içerisinde 10 defadan daha az hareket etmiş ise yeniden iki saat daha tutulmalı ve bebeğin hareketleri takip edilmelidir. Eğer bebek 10 defadan daha fazla hareket ediyor ise bu durum anormal olarak karşılanmaz. Dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin hareketlerinin fazla değil olduğu noktadır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.