Andropoz Yaşı Nedir, Tedavisi Nasıldır Erkekler Menopoza Girer mi?

  • Genel Sağlık
  • Andropoz Yaşı Nedir, Tedavisi Nasıldır Erkekler Menopoza Girer mi? için yorumlar kapalı
  • 884 kez görüntülendi

Andropoz Yaşı Nedir, Tedavisi Nasıldır Erkekler Menopoza Girer mi?

Erkek menopozu olarak da bilinen andropoz erkeklerin yaşlanmayla beraber testosteron düzeylerinde düşüş yaşaması ve bu düşüşle meydana gelen belirtilere denir. Andropoz, genellikle 40’lı yaşların sonlarına doğru 50’li yaşlara geldiğinde erkeklerde görülen bir durumdur. Andropoz dönemindeki azalan testosteron seviyeleri birçok semptoma neden olabilir. Örneğin, iktidarsızlık, depresyon, kas kütlesinde azalma, vücut yağında artış erkeklerin andropoz döneminde karşılaştıkları belirtilerdir. Belirtilerin geçmesi için doktor hormon ilaçları ve antidepresanlar reçete edebilir. Andropoza giren erkek davranışlarında da önemli değişiklikler ortaya çıkar; Bu dönemde andropoz psikolojisi ile alınganlık, saldırganlık hali, küçük şeylerden kolay etkilenme, karamsarlık gibi semptomlar yaşanabilir.

Erkek menopozu andropoz için yaygın kullanılan bir terimdir. Erkeklerde hormon düzeylerinde yaşla ilişkili düşüşün meydana gelmesi ve buna bağlı olarak yaşanan sorunları tanımlar.  Andropoz dönemindeki erkeklerde testosteron eksikliği, androjen eksikliği ve seks hormonu eksikliği (hipogonadizm) ortaya çıkar.

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Andropoz erkeklerde fiziksel, cinsel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Yaşlandıkça genellikle durum daha da kötüleşirler. En sık yaşanan andropoz belirtileri şunlardır

  1. İktidarsızlık, ereksiyon olamama, sertleşme sorunu yaşama
  2. Erken boşalma
  3. Libido düşüklüğü, cinsel istekte azalma
  4. Memelerde büyüme
  5. Depresyon, iç sıkıntısı
  6. Halsizlik
  7. Özgüvende düşüş
  8. Kas kitlesinde azalma
  9. Seks yapma gücü ve sıklığında azalma
  10. Sperm sayısında azalma
  11. Seksten alınan zevkte azalma, cinsel birleşme için isteğin azalması
  12. Eklem ve kas ağrısı
  13. Ani başlayan ve açıklanamayan terleme
  14. Alınganlık, saldırganlık hali, küçük şeylerden kolay etkilenme, karamsarlık
  15. Kendini tükenmiş ve dibe vurmuş hissetme
  16. Uykusuzluk, uyumakta güçlük çekme
  17. Sakal büyümesinde azalma
  18. Konsantrasyon bozukluğu
  19. Sabah ereksiyon sıklığının azalması
  20. Ani duygusal değişimler yaşama
  21. Motivasyon eksikliği
  22. Vücut yağlarında artış
  23. Ciltte kuruma ve kırışma
  24. Göbek bölgesinde yağlanma göbek yapma
  25. Meni miktarında azalma ve kıvamında değişiklik
  26. Kısırlık
  27. Kemik yoğunluğunun azalması
  28. Ayrıca sıcak basması, göğüslerde şişme ve hassasiyet, penis boyutunda azalma, vücut kıllarında dökülme gibi belirtiler de yaşanabilirsiniz.

Erkeklerde Andropoz Neden Olur?

Erkeklerdeki andropozun nedeni yaşlanmanın getirdiği doğal bir süreçle testeron ve diğer erkeklik hormonlarının azalmasıdır. Testisler tarafından üretilen testosteron gençlik döneminde zirve yapar, 30 yaşlarından itibaren kan seviyesinde tedrici bir azalma başlar ancak uzun süre ( 50-55 yaşına kadar ) bu azalma herhangi bir belirti vermez. 50-55 yaşlarından itibarense testeron seviyesinde önemli düşüşler görülüp andropoz belirtileri ortaya çıkar.

Andropoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Andropoz döneminde iseniz, erkek menopozu belirtileri yaşıyorsanız bu durumu erkeklik gururu yapmayıp mutlaka Üroloji doktoruna gitmelisiniz.Üroloji doktoruna gidildiğinde muayene ve ardından sizden bazı hormon tahlilleri (testosteron, FSH, PSH ve prolaktin ) isteyecektir. Testosteron hormonu sabah 8 ile 11 saatleri arasında kanda en yüksek seviyededir bu nedenle bu saatler arasında kan testi yaptırmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar. Testosteron yetersizliği (andropoz) teşhisi konursa, hormon tedavisine başlanır. Bu tedavinin mutlaka üroloji doktoru tarafından yapılması gerekir çünkü gereksiz ve/veya fazla kullanılan testosteron hormonu birçok olumsuz etkisine ilaveten prostat kanserine neden olabilmektedir. Ölçümlerde total testosteron seviyesi 350 ng/dl altında ise tedavi gerektirir, bu durumda dışarıdan takviye olarak testosteron verilmelidir. Testosteron tedavisi, oral tabletler, vücuda sürülen jeller ve kas içine yapılan iğnelerden oluşur.

Andropoz Dönemindeki Erkeklere Uzmanlardan Öneriler

Öncelikle mutlaka bir Üroloji doktoruna gidip hormonlarınızı ölçtürün. Düşükse hormon takviyesine başlayın.

  1. Spor yapmak için mutlaka zaman ayırın. En azından günde 1 saat yürüyün.
  2. Günde 20 dakika kadar direkt olarak güneş ışığından yararlanın.
  3. Sigara ve alkolden uzak durun.
  4. Posalı yani lifli besinlerin tüketimi mutlaka artırın. Meyve ve sebzeler lif deposu besinlerdir. Bol bol bunlarla beslenin.
  5. Günde 10-15 su bardağı su içmeye özen gösterin.
  6. Ana öğünlerde besin çeşitliliğine önem verin. (süt ve süt ürünleri, et ve türevleri, ekmek – tahıl grubu besinler, sebze – meyveler).
  7. Şeker ve şekerli besinlerden olabildiğince kaçının.
  8. Süt ve süt ürünlerinden günde 3 – 4 porsiyon tüketilmelidir. Bir porsiyon süt grubu; 1 su bardağı süt veya yoğurdu tanımlamaktadır. Ya da 2 kibrit kutusu kadar peyniri ifade etmektedir. Bu gruptaki besinlerin yarım yağlı veya yağsız (light) olarak tüketilmesi çok daha sağlıklı olmaktadır.
  9. Haftanın beş günü 30’ar dakika hafif egzersiz önerilmektedir. Yüzme, yürüme, bisiklet gibi kardiyovasküler tarzda sporlar, psikolojinize ve bedene iyi gelmektedir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kadınlarda Ve Erkeklerde Cinsel İsteği Artıran Kür Tarifi

Libidoyu artırmak için kadınlara da erkeklere de keçiboynuzu ve kereviz kürünü tavsiye ediyorum.

Keçiboynuzu kürü:

Kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya 6-7 adet keçiboynuzunu küçük küçük kırarak  atın. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika kaynatın. Ardından ocağın altını kapatın ve 20 dakika demlemeye bırakın. Kaşıkla keçiboynuzu parçalarını çıkartın. Bu kür soğuduktan sonra yarısını sabah aç karnına, yarısını akşam yatmadan önce için. Bu uygulamaya bir hafta boyunca her gün devam edin. Birinci haftadan sonra üç ay boyunca her gün akşam yatağa giderken bir su bardağı için. Sonraki aylarda zaman zaman uygulayın.

Kereviz-maydanoz kürü:

150-200 gram kerevizin sadece yumrularını, yaklaşık 2.5 su bardağı (300-350 ml) kaynayan klorsuz suya ekleyin. Klorsuz su yerine marketten alacağınız pet şişe su da olur. Ağzı kapalı tencerede beş dakika kaynatın. Daha sonra üzerine 15-16 adet taze maydanozu gövde saplarıyla beraber ilave edin ve karıştırın. Üç dakika daha ağzı kapalı olarak kısık ateşte kaynatmaya devam edin.

Toplam sekiz dakika tamamlandıktan sonra ocaktan indirip, ılınmasını bekleyin ve süzün. Kahvaltıdan bir saat sonra ve öğle yemeğinden yarım saat önce bir su bardağı için. Kalanı buzdolabında koruma altına alın.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.