Andropoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

  • ERKEK SAĞLIĞI
  • Andropoz Nedir? Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.719 kez görüntülendi

Andropoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Andropoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kadınların belirli bir yaş grubunu aştıkları an doğurganlık özelliklerini kaybetmelerine “Menapoz” adı verilmekte. Bu durumun bir diğer şeklinin erkeklerde de meydana geldiğini söylemek bazıları için tamamen şehir efsanesi olarak görülmekte. Andropoz denilen durum, erkeklerde menapoz kavramı ile eşdeğer özellikler gösterip pek çok erkeğin başına gelmektedir. Birçok kaynakta erkekliğin sonu olarak adlandırılan bu durum yaşa bağlı olarak sperm hücrelerinin ölmesi ile ortaya çıkmaktadır.

40 yaşını aşmış her erkeğin testesteron üretimleri yaşa bağlı olarak azalmalar göstermektedir. Azalmalar sadece testesteron hücrelerini etkilemekle kalmayıp beyin, prostat, kas ve kemik gibi bölümlerde de işlevsel bazı bozuklukların meydana gelmesine neden olur. Cinsel anlamda da sorunların meydana gelmesi psikolojik çöküntüler meydana getirdiği gibi erkeklerde yaşlanma hızının atmasına neden olur. Andropoz, bir anda etkisi gösteren bir rahatsızlık değildir. Belirli bir süreç içerisinde azalmaya başlayan testesteron hücreleri tamamen yok olmayıp, minimum aşamaya kadar inmektedir. Menapoz, her kadında meydana gelirken Andropoz her erkeğin başına gelen bir durum değildir. Erkeklerin %30 gibi bir kesiminde görülen bu sorun menapoz ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Sağlıklı bir erkek ömrünün sonuna kadar cinsel aktivitelerini sürdürebilir, sperm hücrelerinin duruma göre çocuk sahibi dahi olabilir. Bu nedenle birçok kesimin Andropoz denilen kavramı tanımaması uzmanlar açısından normal kabul edilmekte.

Andropoz Hangi Yaşta Ortaya Çıkar?

Andropoz, tam olarak hani yaş aralığında ortaya çıktığı tespit edilememiştir. Bazı erkeklerde 50’li yaşlarda görülen bu sorun bazı erkelerde 80’li yaşlarında meydana gelmektedir. Etkileri her erkek üzerinde belirli olmayıp bazı erkekler herhangi bir şekilde Andropoza maruz kalmadan dahi ölmektedir. Tamamen erkeklik hormonunun durumuna göre, yıl içerisindeki azalma durumlarına göre değişiklik gösteren bu sorun, sıra dışı bir düşüş durumlarında teşhisi konulmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda; 40 ile 60 yaş aralığında bulunan erkeklerde %7, 60 ile 80 yaş aralığında bulunan erkeklerde %20, 80 ve üzeri yaş grubunda yer alan erkeklerde ise %35 oranında sıra dışı testesteron düşüşü tespit edilmiştir. Bu düşüşün nedenleri arasında erkeklerin yaşadığı psikolojik ve çevre faktörlerinin etkili olduğu gibi günlük hayatta yaşadığı sıkıntıların da etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Testesteron seviyesi, bir erkeğin tüm yaşamsal faaliyetlerini dolaylı olarak etkilemektedir. Başta vücut üzerindeki fiziksel bölümler üzerinde etkisi bulunan testesteron, ruh hali, psikolojik durum gibi konuların da etkilenmesine neden olmakta. Yaş ilerlemesi ile beraber erkeklerde meydana gelen değişiklikler genellikle Andropoz ile bağdaştırılmaktadır.

  • Hayattan sürekli şikayet, memnuniyetsizlik sorunu
  • Geçmişe duyulan özlem, saldırganlık ve şikayet durumlarının artması
  • Cilt üzerinde sürekli kızarıklık, şişkinlik, kıllarda dökülmeler
  • Zihinsel çöküş, yaşam enerjisinin azalması ve sürekli ölüm isteği
  • Farklı türlere sahip uykusuzluk belirtileri
  • Terleme, halsizlik, yorgunluk hissi, eklem bölgelerinde meydana gelen ağrılar
  • Hafıza problemleri, unutkanlık ya da dikkat dağınıklığı

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.