Aloe vera, geçmişi eski Mısır’a dayanan ve tıbbi amaçlı kullanılan farklı faydalara ve değişik özellikere sahip bir bitkidir. Hassas yapısı ve nemli ortam araması nedeniyle tropikal iklimlerde yetiştirilmektedir. Sağlık açısından çok fazla mucizevi faydası vardır.

Aslında, aloe vera özleri ve bu özlerden elde edilen desteklerin  üretimi dünyadaki en büyük botanik endüstrilerinden biridir. Ticari açıdan büyük önem kazanan bu sektörde de, doğru olan markalara ulaşmak önemlidir.  Peki bu kadar kazançlı olan bir sektör gerçekten bize faydalı bir ürün mü sağlıyor?

Aloe Vera Sağlık Konusunda Faydaları

Aloe vera, ilaç olarak değerlendirilen iki ana madde üretir: Jel, yaprağın merkezinde bulunan hücrelerden elde edilir ve lateks, yaprak derisinin hemen altındaki hücrelerden elde edilir.

Çoğu kişi cilt üzerinde oluşan rahatsızlıklarda bir çare olarak aloe jel kullanmayı tercih etmeye başladı, ancak bu konuda da çok ileri gitmemekte fayda var. Öncelikle cilt yüzeyinde bir noktada denenmeli ve ciltte sorun olmuyorsa cilt sorunu üzerinde kullanmak gerekir.

Aloe vera jel bağırsak hastalıkları, ateş, kaşıntı ve iltihaplı durumların tedavisinde kullanılır. Astım, ülser, diyabet ve radyasyon tedavisinin yan etkileri için doğal bir çare olarak da kullanılır. Aloe veranın lateksi depresyon, kabızlık, astım ve şeker hastalığını doğal olarak tedavi etmek için kullanılır.

Aloe Vera Bağışıklık Sistemine Önemli Bir Destek

Aloe vera aynı zamanda bağışıklık sistemini düzenleyen mükemmel bir destektir. Zayıflamış bağışıklık sistemini destekler, mevcut durumlarını iyileştirmek için de çaba harcar.

Aloe Veranın Kanıtlanmış Faydaları 

  1. Cilt üzerinde yaşanan sorunlara topikal destektir.

Aloe veranın cilt üzerine topikal olarak uygulanmasının egzema, sedef hastalığı, dermatit, cerrahi yaralar ve yanıklar için önemli bir destek olduğunu artık biliyoruz. Aloe vera özünün şiddetli dermatit, kaşınma ve yanmada hızlı bir rahatlama sağladığı belirtiliyor.

Araştırmalar aynı zamanda aloe veranın genital herpes, sedef hastalığı, dermatit, yanık ve inflamasyonu etkin bir şekilde tedavi ettiğini gösteriyor. Antifungal ve antimikrobiyal bir ajan olarak da güvenle kullanılıyor.

 

  1. Cilt üzerindeki yanıkları iyileştirir.

 

Aloe vera jel cilt üzerinde yaşanan her türlü (radyasyon, güneş, ısı) yanıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Aloe vera jel yanıklar üzerinde kullanıldığında, UV tarafından ateşlenen  durumu önlediği için sorun yaşayan bölge daha hızlı bir şekilde iyileşebilir.

 

  1. Uçuk tedavisi için rahatlatıcıdır.

 

Aloe vera jel uçuk tedavilerinde sorunlu alanın rahatlaması için önemli bir destektir. Bu yeşil mucize iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Ayrıca ağızdan alındığında da  güvenlidir. Aloe vera, iyileşmeyi hızlandıran antiviral ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir; ağızdaki herhangi bir yarayı da iyileştirir.

  1. Saç ve saç derisi için nem kaynağıdır, kuruluğu yok eder.

 

Aloe vera kuru saç dipleri ve bu nedenle oluşan kaşıntılı kafa derisi için doğal bir tedavidir. Özellikle saç köklerini besleyici özellikleri vardır, içindeki vitamin ve mineraller saçlarınızı güçlendirir. Aloe veranın antibakteriyel ve antifungal özelliklerinden dolayı kepeklenme de engellenir. Saç follikülleri çevresindeki cilt dokusunun yenilenmesini sağlar.

Aloe vera aynı zamanda kafa derisinden kuruluktan oluşan kaşıntıyı durdurur. Çok fazla şampuan ve saç kremi saçlara zarar veren ve hatta iltihaplanma ve cilt tahrişlerine neden olabilecek kimyasal maddelerle doludur; Aloe vera, kafa derinizin bakterilerden ve rahatsız edici cilt reaksiyonlarından uzak tutmanın etkili ve doğal bir yoludur.

  1. Bağırsak sorunlarına iyi gelir.

Aloe veranın lateks formu, müshil olarak da kullanılır. Lateksteki antrakinonlar, bağırsakta su içeriğini artıran, mukus salgısını uyarıp gıdayı parçalayan kasılmalar olan bağırsak peristalizmini arttıran güçlü bir müshil haline gelir. Kabızlık sorun olmaktan çıkar, ancak düzenli kullanmak gerekir.

 

  1. Sindirim sistemine iyi gelir.

Anti-inflamatuar ve müshil bileşenleri nedeniyle, sindirim sistemine de destek olur. Bağırsakların asiditesini azaltır ve pH dengesini normalleştirir, sindirim için iyi bakterileri çoğaltır ve bağırsak işlevini düzene sokar.

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Aloe verada bulunan enzimler, yediklerimizi sağlam ve doğal olarak yakıta çevirir. Bağışıklık sistemini uyarır ve enfeksiyonları öldürür. Çinko, aloe verada bulunan önemli bir bileşendir çünkü bağışıklık sisteminin işlevini sürdürmesi için gereklidir.

 

Çinko aynı zamanda sağlıklı, dengeli bir beden ve bağışıklık işlevine katkıda bulunan bir dizi hormon reseptörü ve proteininin önemli bir yapısal bileşenidir. Vücuda katkı sağlayan önemli bir destektir.

 

Antiseptik, anti-inflamatuar, antiviral ve antifungal bir bitki olduğu zaten kanıtlanmıştır. Doğal bir ürün olduğu için de son dönemde gerçekten gittikçe değer kazanmaya devam ediyor.

 

  1. Antioksidan zenginidir.

 

Aloe vera vücutta iltihaplanmayı azaltmak ve serbest radikal hasarına karşı savaşmak için vitamin ve mineral açısındna zengindir.

 

A vitamini; sağlıklı cilt, nörolojik fonksiyon ve cilt korumada kritik bir rol oynar, çünkü iltihabı azaltan bir antioksidandır. C vitamini, vücudu kardiyovasküler hastalıklardan, doğum öncesi sağlık problemlerinden, göz hastalıklarından korur. E vitamini serbest radikal hasarını azaltır, iltihaplanmayı yok eder ve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatan bir antioksidandır.

  1. Diyabet için önemli bir ajandır.

 

Yapılan araştırmalarda aloe veranın diyabetli kişiler arasında sık görülen ve kardiyovasküler rahatsızlıklar için temel teşkil eden hiperglisemi ve lipit sorunlarını hafiflettiği görülür. Bu da, doğal aloe vera yararları listesine doğal diyabet tedavisini de katmaktadır. İnsülin direncinin iyileşmesinde de önemlidir.

Aloe Vera için Tavsiye Edilen Dozlar

 

Önerilen aloe vera dozları bilimsel araştırma ve yayınlara dayanır. Aloe vera ürünlerini kullanmadan önce bunları kendiniz için araştırmalı, tabii doktorunuza danışmayı da unutmamalısınız. Özellikle içtiğiniz reçeteli ilaçlarınız varsa, tedavisi devam eden kronik ya da akut hastalıklarınız varsa, doktorunuza danışın:

 

  • Kabızlık için günde 100–200 milligram
  • Yara iyileşmesi, egzema için günde 3 kere % 0.5 oranında aloe vera ekstraktı
  • Yüksek kolesterol için iki ay süreyle günde iki kez 300 miligram içeren bir kapsül
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı için dört hafta boyunca günde iki kez 100 mililitre
  • Cilt yanıkları için iyileşene kadar, % 97.5 aloe jeli içeren ürünler
  • Kuru saç derisi veya kepek için, bir tatlı kaşığı aloe jel

Aloe Vera Evde Yetişir mi?

Evde aloe vera yetiştirmek isteyenlerin bilmesi gereken birkaç detay var.

  • Saksıda aloe vera yetiştirmek için seçeceğiniz toprak önemli. Toprağın humuslu ve geçirgen yapıda olması bitkinin sağlıkla büyümesi için gerekli.
  • Güneşi seven bir bitki olan aloe verayı, evinizde en çok güneş gören yere koymanız lazım. Ancak hemen endişelenmeyin, soğuk havalarda da -7 dereceye kadar dayanabiliyor. Yine de ideal sıcaklıkta olması için minimum 8-10 derecede tutuluyor olmalı.
  • Sulama konusu ise, öyle her gün her gün sulanmıyor. Özellikle kış aylarında toprağı çok kurursa bir miktar sulanıyor hatta hiç sulanmasa bile yaşamaya devam ediyor, yaz mevsiminde de aynı şekilde az ama daha sık bir şekilde sulamanız yeterli oluyor.
  • Sularken suyun yapraklara değmemesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bitkinizde çürümeler meydana gelebiliyor.
  • Küçük saksılarda uzun süre yaşayabilen aloe veranın saksı değişim zamanı ise 2-3 yıl gibi uzun bir sürede oluyor. Sık sık toprak ya da saksı değişimi yapmak aloe vera için hiç de doğru bir tercih olmuyor.