Alerjik Astım

Alerjik Astım

Alerjik Astım

Astım, hava yollarının (bronşlar ) mikrobik olmayan ve kronik iltihabıdır. Vücut mikropları yenmek için gösterdiği reaksiyonun benzerini hava yollarında da gösterir. Fakat şunu da belirtmekte fayda var, bu reaksiyon sürecinde mikrobik bir etken yoktur.

Ancak reaksiyon sonucunda hava yolları daralır ve aşırı duyarlı hale gelir.

Astım, çoğunlukla alerjik zeminde gelişen bir hastalıktır.

Alerji; bazı maddelere karşı aşırı bir duyarlılık durumudur. Alerji semptomları, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye  (antijen ) yanıt vermesi ile başlar ve bağışıklık sistemi  alerjenin vücuda giriş yaptığı yere antikor gönderir.

Yabani ot polenleri yaz aylarında başlayıp sonbaharda alerji şikayetlerine sebep olurlar.

Astım Mevsimi

Yapılan araştırmalar sonbahar ve kış aylarında astımın daha fazla görüldüğü özellikle ekim kasım ve aralık aylarında astım vakalarının arttığı gözlemlendi.

Çocukların yaklaşık % 20’si alerjik olabiliyor. Astım ise bizim ülkemizde, gelişmiş ülkelere göre daha düşük olup, %7-10 civarındadır.

Alerjik astım kişiden kişiye ve çeşitli çevresel faktörlere göre değişiklik gösterir.

Mevsim değişikliği , sonbaharın gelmesi ile nem ve ısı oranı birdenbire farklılık göstermektedir.

Mevsimsel alerjide   sadece deride kaşıntı değil, hapşırma , nezle , nefes darlığı gibi şikayetlerde olabilir.

Alerjik reaksiyonlar, deri , göz , burun, akciğer  gibi  bir çok değişik organda ve herhangi bir yaşta görülebilir. Tipik alerjik durumlar astım, saman nezlesi, konjuktivit, dermatit gibi hastalıklarla seyreder

Çözüm olarak sonbahar vakit kaybetmeden ilaç tedavisine başlanma öneriliyor. Böylece hastalığın etkileri hafifleyecek ve bireyler hastaneye gidecek kadar kötüleşmeyecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.