Ala Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Ala Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.398 kez görüntülendi

Ala Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi literatürde “vitiligo” diye bilinen ala hastalığı; deriye rengini veren melanosit hücrelerinin, genetik bozukluk veya bağışıklık sisteminin yanlış programlanması sonucu pigment üretememesi ve deride beyaz lekelerin meydana gelmesi ile oluşan hastalığa denir. Fakat her beyaz lekeye ala hastalığı demek doğru değildir. Bu lekeler bazen stres, vitamin eksikliği, ilaç tedavileri veya psikolojik rahatsızlıklar sonucu da ortaya çıkabilir.

Ala hastalığı

Ala hastalığı belirtileri, vücuttaki deride ya da tüylerde oluşan beyaz lekelerdir. Bu lekeler; bağışıklık sistemindeki bozukluk dolayısıyla, sistem hücrelerinin hastanın vücudundaki melanositeri yok etmesi ile başlar. Vitiligo lekeleri çok küçük olabileceği gibi bazen vücudun önemli bir bölümüne yayılabilir. Yine bu lekeler yoğunlukla vücudun el, kol, bacak, boyun, göğüs yüz ve penis bölgelerinde görülür.

Ala hastalığına yakalanan kişilerin derilerindeki hasarlı bölümler, güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı daha hassas olurlar. Bu yüzden hasarlı bölgeler güneş ışınlarının vereceği zararlardan daha kolay ve daha fazla etkilenirler. Yine alınacak olası darbelerde de vücudun diğer bölgelerine nazaran hasarlı bölgeler daha yoğun zararlar görebilir.

Bu hastalığın oluşmasında çeşitli faktörler rol oynamaktadır. Özellikle aşırı güneş yanması, ağır stres altında bulunma ve bazı hastalıkların çarpması sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca farklı hastalıkların bir arada görüldüğü kişilerde, bağışıklık sisteminde meydana gelen dengesizlikler de bu hastalığı meydana getirebilmektedir.

Ala hastalığı

Yine kesinliği kanıtlanmamış olmakla beraber tıp dünyasında ki genel kabule göre ala hastalığı kalıtsal bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Araştırmalar ışığında ala hastalığının görülme sıklığı, ortalama olarak %0,1 ile %3,5 arasında değişebilmektedir. Siyahi ırkta, her bin kişiden sadece birinde görülen bu hastalığa karşı, açık renkli tenler daha duyarlıdır denebilir.

Ala Hastalığı Tedavisi

Günümüzde ala hastalığı, düzenli bir tedavi ile giderilebilmesi mümkün olan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde birçok farklı yöntemler kullanılmaktadır. Repigmentasyon tedavisi, Hücre Sprey, Fototerapi, Dar Bant UVB tedavisi, PUVA tedavisi, Mikrofototerapi, ilaç tedavileri, Pimekrolimus ve takrolimus, Topikal kortikosteroid, Depigmentasyon tedavisi, Cerrahi tedaviler, Normal deriden sağlam renk hücresi nakli ve bunun gibi birçok dermatolog bilim adamının başarılı yöntemleri bulunmaktadır.

Bazı durumlarda tedavi için sadece güneş kremi bile yeterli olabilmektedir. Şüphesiz ki, bu hastalığa yakalanan hastalar için en uygun tedavi yöntemine yine hastanın doktoru karar verecektir. Bu yüzden herhangi bir ala hastalığı belirtisinde veya bu hastalığın tedavisi için hastanın, doktoruna başvurması en doğru yoldur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.