Akut Lösemi Kan Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır? Akut Lösemi Hakkında Bilgiler

  • HASTALIKLAR
  • Akut Lösemi Kan Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır? Akut Lösemi Hakkında Bilgiler için yorumlar kapalı
  • 1.141 kez görüntülendi

Akut Lösemi Kan Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır? Akut Lösemi Hakkında Bilgiler

Tıp dilinde Lösemi olarak bilinen, kan hücrelerinin, özellikle de akyuvar hücrelerinin normal yükselmesi gerekenden fazla yükselmesiyle kendisini hissettiren bir kanser türüdür. Akut ve kronik tipten olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Kronik tipte olan akut lösemi, görünüş olarak olgun gibi görünen ancak normalinde normal şekilde olan lösemi tipidir. Bu tipte yapılması gereken görevlerin yapılmadığı aşırı üretimli karakterizedirler. Sonuç olarak yavaş gelişir ve akut lösemiye göre az dramatik geçmektedir.

losemi-hastalari-yardim-bekliyor-472

Akut lösemi tipi ise kan hücreleri sürekli yükselme içindedir. Bu sebeple gelen hücreler sağlıklı olanlarına göre daha fazla gelişmektedir. Böylelikle sağlıklı olan hücreler gölgede kalmaktadır. Akut lösemi diğerine göre ağır geçer. Çünkü akut lösemide organlara sıçrama gibi bir olasılık vardır ve eğer diğer organlara sıçrarsa, sıçramış olduğu organı fonksiyonsuz hale getirebilir. Böylece ağrılı ve ciddiyetinin ne kadar olduğunuda göstermiş olur. Akut Lenfoid Lösemi ve Akut Myeloid Lösemi olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Akut Lenfoid Lösemi ( ALL )

Lenf düğmelerinde genel olarak şişerek belli olan ve kan hücresinin çokça fazla artmasıyla bilinen tip olan ALL, en sık çocuklarda görülen kanserdir. 15 ve altındaki yaşların %80inde görülen bu tip kanser, bazende yaşı olgunlarda görülebilmektedir.

Akut Myeloid Lösemi (AML) 

Normal kan hücresine dönüşmesi gereken hücrelerin enfeksiyona yol açmasıyla ve çoğalmasıyla bilinmektedir. Ergenlik çağındaki ve ya daha üst yaşlardaki kişilerde % 50 bu görülmektedir. Yaşlılarda ise bu oran %20’dir.

Belirtileri Nelerdir?

Genelde bu kanser belirtileri arasında sıkça morarma ve küçük bir kesikte bile durdurulamayan kanamalar görülmektedir. Kilo kaybı, sık terlemeler yine bu hastalıkta görülür. Halsizlik kemik ağrıları, deride kızarıklık, baş ağrıları,saç dökülmeleri ise yine belirtileri arasına girmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Her ne kadar teknolojinin hızına yetişilemese de halen bu kansere % 100 diyebilecek bir çözüm yolu yoktur. Çünkü tam olarak ne ile mücadele edileceği bilinmemektedir. Şuanda günümüzdeki tedavilerdeki amaç biriken hücreleri temizleyerek vücut dışına atmaktır. Tedavi yöntemleri: radyasyon, bağışıklama, kemik iliği tedavisi olarak açıklanabilir.

Acil şifalar dileriz. 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.