Akdeniz Ateşi Nedir Belirtileri Ölümcülmüdür Bitkisel Tedavi FMF Testi

  • Genel Sağlık
  • Akdeniz Ateşi Nedir Belirtileri Ölümcülmüdür Bitkisel Tedavi FMF Testi için yorumlar kapalı
  • 1.352 kez görüntülendi

Akdeniz Ateşi Nedir Belirtileri Ölümcülmüdür Bitkisel Tedavi FMF Testi

Akdeniz Ateşi, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı olarak da bilinen FMF hastalığı genetik bir hastalıktır ve bu hastalığa  MEFV adlı gen bozukluğu neden olur. FMF hastalığı, tekrarlayan ateşlenmelere, karın, akciğer ve eklemlerde ağrıya, inflamasyona yol açan iltihabi bir hastalık çeşitidir. Bu hastalık genellikle Araplar, Rumlar, İtalyanlar, Yahudiler (özellikle Sefardik Yahudiler), Ermeniler ve Türkler gibi Akdeniz kökenli insanlarda görülür. Ancak başka ırklardan insanlarda da ortaya çıkabilir. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı genellikle çocukluk çağında teşhis edilir. Günümüz tıbbında maalesef bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi yoktur, ancak doktorun verdiği tedavi planını uygulayarak belirtiler hafifletilebilir hatta tamamen önlenebilir.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF Hastalığı Belirtileri)

Ailevi Akdeniz ateşi belirtileri genellikle çocukluk döneminde başlar. Bunlar, bir ila üç gün süren ataklar şeklinde meydana gelebilir. Eklemlerde vücut tarafından üretilen bir iltihap türü olan artrit atakları ise haftalarca ya da aylarca sürebilir. FMF ataklari bu hastaların yaklaşık %90’ında 20 yasından önce baslar. FMF hastalarının yarısı 10 yaşına kadar bu atakları geçirirler. FMF hastalığının en sık karşılaşılan belirtileri şunlardır;

  1. Yüksek ateş (Tekrarlayan ateş nöbetleri) Atak başlangıcının ilk 12-24 saatinde kişinin vücudundaki ateş giderek yükselir. 38.5-40 °C’ye kadar çıkar. Daha sonra ateş düşmeye başlar. Yani ateşin en yüksek olduğu zaman, genellikle atak başlangıcının ilk günüdür. İkinci veya üçüncü günler birlikte ateş de düşmeye başlar.
  2. Karın ağrısı (Hastaların %90’ında görülen atak belirtisidir)
  3. Göğüs ağrısı
  4. Eklemlerde şişme, ağrı (Genellikle diz ve ayak bileği ağrısı) FMF hastalarının %75’inde eklem ağrısı ile karşılaşılır.
  5. Kabızlık ve ardından ishal
  6. Bacaklarda, özellikle dizlerin altındaki, diz ile ayak bileği arasındaki ciltte kırmızı cilt döküntüleri.
  7. Kas ağrısı
  8. Baldır bölgesinde ağrı
  9. Testis torbasında şişme ve hassasiyet. Genellikle ağrı tek taraflıdır. Ağrı 12 saatte giderek artar, şişlik ve kızarıklık gelişebilir.

Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı ataklar şeklinde seyreden bir hastalıktır. Yani FMF hastası olan kişide belli bir süre FMF hastalık belirtileri yaşanır, daha sonra bu semptomlar geriler. Zaman zaman hastalık kişiyi yoklar, hayat kalitesini düşürür. Atakların çoğu ön belirti vermeden ani olarak başlar. Ataklar genellikle 1-3 gün sürer. Ataklar arasında belli zaman dilimi yoktur, ataklar arasındaki süre değişkendir. Örneğin önceki iki atak arasında 2 hafta geçmiş olabilir. Daha sonraki atak 1-2 ay sonra ortaya çıkabilir. Regl dönemi, stres, enfeksiyon geçirme ve egzersiz yapma atakların meydana gelmesini tetikleyebilir.

FMF Hastalığı Neden Olur?

FMF genetik bir hastalıktır. Yani annenizde, babanız, anneanne, babaanne, dedeler veya üst kuşaklar da bu hastalık varsa siz de FMF hastası olmak için adaysınız demektir. Akdeniz ateşinden sorumlu genin adı MEFV genidir. FMF hastalarında, MEFV geni normal işlev göremediğinden karın organlarını, akciğeri, testisleri saran zarda, eklemlerde ve ciltte zaman zaman iltihaplanmalara yol açar. Bu durumun sonucunda iltihaplanan bölgede ağrı ve vücutta yüksek ateş meydana gelir.

FMF Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Hayır. FMF hastalığı başkasına bulaşmaz.

FMF Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

  1. Fiziksel muayene: Doktor yaşadığınız belirtileri dinleyip teşhisin koyulmasına yardımcı olabilir. Ancak tanı koymak için yalnızca muayene yeterli değildir.
  2. Kan Testleri: Atak sırasında yapılan kan testleri vücuttaki iltihabın boyutunu ortaya koyar.
  3. FMF Testi (Genetik Test): Genetik testler MEFV geninde FMF hastalığı ile ilgili bir mutasyon olup olmadığını ortaya koyar. Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) tanısı için FMF DNA testi yapılır. Bu testin fiyatı gen mutasyonuna göre 540 TL ve 1620 TL arasında değişir.

FMF Hastalığı Ölüme Neden Olur mu?

İlaçlar düzenli kullanıldığı sürece FMF hastalığı ölümcül bir hastalık değildir. Ancak  tanı konamamış ve tedavi edilmeyen ya da tanı konmasına rağmen ilacını düzgün ve yeterli dozda kullanmayan hastalarda Amiloidoz’a bağlı ölüm riski ortaya çıkabilir.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF Hastalığı) İçin Hangi Doktora Gitmelidir?

Bu hastalıktan muzdaripseniz Romatoloji bölümü doktoruna gitmelisiniz.

FMF Hastalığı Tedavisi

FMF hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak ilaçların düzenli kullanılması ile belirtiler ve ataklar önlenebilir. Kolşisin ilacı FMF hastalığının tedavisi için yaygın olarak kullanılan ilaçlardandır.

Kolşisin İlacı

1972 yılından beri kullanılan Kolşisin ilacı FMF tedavisinde çok etkilidir. Yeterli dozda kullanıldığında hastaların %65’inde FMF belirtileri tamamen düzelmektedir. Hastaların %30’unda atakların şiddeti ve sıklığı azalmaktadır. %5 gibi az bir oranda ise ilaç hastaya şifa olmamaktadır. Hastalığının başlangıcından beri ilacı düzensiz kullanan veya kullanmayan hastalarda  böbrek ve başka organlarda fonksiyon bozukluğuna neden olan bir hastalık gelişme risk yüksektir. Bu nedenle ilacı doktorun bildirdiği şekilde kullanmalıdır.

Kolşisin Gebelikte Kullanılabilir mi?

Yapılan araştırmalar gebelik öncesinde ve gebelik sırasında kolşisin kullanımının bebekte anormallik riskini artırmadığı yönündedir. Doktorunuza danışıp gebelik boyunca ilacınıza devam edebilirsiniz.

Dr. Ömer Çoşkun Akdeniz Ateşi Bitkisel Tedavisi

  1. 1 bardak elma sirkesi,
  2. 1 adet kuru incir,

Yapılışı: Elma sirkesinin içerisine, ortadan ikiye böldüğünüz, inciri akşamdan atın ve 10 saat bekletin. Sabah aç karnına, bu inciri yiyin. Her akşam, aynı şekilde inciri hazırlayın. 15 gün boyunca bu kürü uygulayın 15 gün sonra sirkeyi yenileyin ve 7 gün daha kürü uygulayınız. Toplamda 21 gün uygulanacak olan bu kür, Akdeniz Ateşi hastalığı için çok faydalıdır.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu Akdeniz Ateşi Hastalığı İçin Bitkisel Kür Tarifi

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu FMF hastası olanların çay, süt, peynir, kahveden uzak  durmalarını gerektiğini belirterek kereviz, ıspanak kürünü yapmalarını öneriyor.

Akdeniz ateşi bitkisel kürü yapmak için ihtiyacımız olan 150 gr kereviz ve 150 gr ıspanaktır. 2 bardak su içerisine ilk olarak 150 gr doğranmış kerevizi atalım ve 10 dakika kaynatalım, 10 dakika sonrasında kaynamakta olan suya 150 gr ıspanak ilave ederek 5 dakika daha ağzı kapalı olarak kaynatalım ve soğumaya bırakalım. Ilık kıvama geldikten sonra Akdeniz ateşi bitkisel kürü sabah, öğle, akşam olmak üzere tüketilebilir. Faydasını düzenli bir şekilde kullandığınızda çok çabuk göreceksiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.