Akciğerlerinizi Güçlü ve Sağlıklı Tutma Formülleri

  • GÖGÜS HASTALIKLARI
  • Akciğerlerinizi Güçlü ve Sağlıklı Tutma Formülleri için yorumlar kapalı
  • 1.690 kez görüntülendi

Akciğerlerinizi Güçlü ve Sağlıklı Tutma Formülleri

Akciğerler, kalbin her iki yanında omurga yakınında bulunan önemli bir solunum organıdır. Ana işlevi, oksijeni atmosferden kan dolaşımına taşımak ve karbondioksiti kan dolaşımından atmosfere salmaktır. Vücudun hücreleri oksijene ihtiyaç duyar ve büyür.Akciğerler asla dinlenmez. Sadece bir gün sağlıklı bir kişi yaklaşık 25.000 kez nefes alır.Vücut, akciğerleri korumak için tasarlanmış doğal bir savunma sistemine sahiptir. Çoğu zaman çok iyi çalışır, kir tutmak ve mikroplarla savaşmak. Bununla birlikte, çeşitli zararlı maddeler solunum yollarına zarar verebilir ve akciğer hastalığına yol açabilecek akciğerlerin düzgün çalışması için tehdit oluşturabilir .
Bazı ortak akciğer hastalıkları astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşit, pnömoni, amfizem, kistik fibroz, tüberküloz, akciğer kanseri ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) ‘dir. Akciğer hastalığı olan insanlar nefes almakta güçlük çekerler ve bazı hastalıklar bile solunum yetmezliğine neden olabilir.

Akciğerlerinizin düzgün çalışmasını sağlamak için yapabileceğiniz birçok şey var. Basit yaşam tarzı değişiklikleri, diyet değişiklikleri ve sağlıklı alışkanlıklar akciğerlerinize oldukça faydalı olabilir.

Akciğerlerinizi güçlü ve sağlıklı tutmanın yolları ise ;

1.Sigara Kullanımı:
Sigara içiyorsanız, akciğerlerinizin durumunu iyileştirmek için sigara içmeyi hemen bırakın. Sigara dumanı,sağlık problemlerine neden olabilecek binlerce zararlı kimyasal madde içerir. Aslında sigara, akciğer kanseri ve KOAH gibi ciddi akciğer hastalıklarının başlıca sebebidir.
Sigara dumanı hava geçişlerini daraltabilir ve nefes almayı zorlaştırır. Akciğerlerde kronik inflamasyona veya şişmeye neden olur. Zamanla, sigara dumanı akciğer dokularını yok edebilir ve bu da akciğer kanseri riskini artırır. Akciğer hastalığına yakalanmadan bırakırsanız durumunuzun kötüye gitmemesine yardımcı olur ve yaşam kalitenizi artırır . Gerekirse sigara içmeyi tamamen bırakmayı ve profesyonellerden yardım almayı düşünün.

2. Kirli havayı solumamaya çalışın;

Sigara dumanına ek olarak, havada ciğerlerinize ve genel sağlığınıza zararlı çeşitli kirleticiler mevcuttur. Çeşitli çamaşır yıkama ürünleri ve oda spreyinde kullanılan sentetik kokular toksik kimyasallar üretir.Çok kirli ve sanayi alanlarından kaçının.
Dışarıdaki kirliliği en aza indirgemek ve daha temiz bir çevre yaratmaya yardımcı olmak için biraz çaba gösterin. Mümkün olduğunca, bisiklete binmek yerine yürümeyi tercih edin.

3.Pasif içici olmayın:

Sigara içmeyen kişiler, ciğerlerinin durumunu iyileştirmek için sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdırlar. İkinci el duman oldukça toksiktir ve akciğerlerinize ve genel sağlık durumunuza hasar verebilir. İkinci el dumanlardan kaçınmak için yapabileceğiniz  şeyler ise evinizde, otomobilinizde veya işyerinizde başkalarının sigara içmesine izin vermeyin.Sigara içilmeyen işyerlerini tercih edin. Sigara içmeye izin verilen halka açık yerlerden kaçının. Seyahat ederken sigara içilmeyen otellerde kalın.

4. Kapalı  havayı tazeleyen bitki alın:

Yapılan bir araştırmada, formaldehit, benzen ve trikloroetilen gibi yaygın uçucu organik bileşiklerin (VOC) filtrelenmesi nedeniyle birçok ev bitkisinin doğal hava temizleyicileri olarak görev yaptığı bulundu. Bir eğrelti otu, örümcek bitkisi, barış zambak, bambu palmiyesi, aloe vera, İngiliz sarmaşığı, dracaena ve diğerleri gibi bitkiler tercih edin. Bitkilerin tozsuz olduğundan emin olun.  Evi temizlerken sert parfümlü temizleyici kullanımını en aza indirin.
Aerosol spreylerinden kaçının. Evinizi sık sık havalandırmayı unutmayın.

5.Sesli Müzik aleti çalmayı deneyin:

Derin nefes alma sorunu yaşıyorsanız akciğer ve solunum sıkıntısı çeken kişilerin bu tekniği öğrenebilecekleri  nefes terapisi merkezlerine kaydolun.Akciğer sağlığınızı iyileştirmek için flüt, obua, tuba, saksofon   veya klarnet gibi sesli çalgı aleti çalabilirsiniz. Bu araçlardan herhangi birini çalmak için akciğerlerinizin kapasitesini en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Bu, akciğerlerinize düzenli bir egzersiz sağlar ve hava kapasitesini geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca Akciğer kapasitenizi artırır diyaframı işler ve ciğerlerinizi sağlıklı tutar. Müzik ve şarkı sizin için değilse, akciğer kapasitesini artırmak için derin nefesler kullanarak bir balon şişirmeye çalışın. Akciğerlerinizin daha fazla havayı daha güçlü ve daha fazla pompalamasını sağlamak için günde birkaç balon şişirin.


6.Doğru Beslenmeye Çalışın:

Doğru beslenme sağlıklı akciğer fonksiyonlarına yardımcı olabilir ve zararlı toksinleri ciğerlerinizden temizleyebilir.
Diyetinizde sarımsak, soğan, karnabahar, zencefil, kekik, zerdeçal, nar, elma, greyfurt, yeşil çay, nane   gibi antioksidan bakımından zengin gıdalar ve otlar tüketin.
Güçlü solunum kaslarının korunmasına yardımcı olmak için diyetinize süt, peynir, balık, fındık ve kümes hayvanları gibi iyi protein kaynakları dahil edin.
Akciğerlerinizi kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ‘dan korumak için mercimek ve siyah fasulye gibi folat bakımından zengin yiyecekleri yiyin. KOAH’a bağlı soluksuzluk genellikle düşük folat alımıyla ilişkilidir.
Tam tahıllı ekmek ve makarna, taze meyve ve sebzeler gibi karmaşık karbonhidratları seçin. Aynı zamanda çay şekeri, şekerleme, pasta ve alkolsüz içecekler de dahil olmak üzere basit karbonhidratları sınırlandırın.
Kolestrol içermeyen tekli doymamış ve çoklu doymamış yağları tercih edin. Trans yağ ve doymuş yağ içeren yiyecekleri sınırlayın.


7.Düzenli Egzersiz Yapın:

Düzenli egzersiz, akciğer kapasitesini artırmak için mükemmel bir yoldur. Düzenli egzersiz ile akciğerleriniz kalbiniz ve kaslarınızın oksijen ile beslenmesini kolaylaştırıp daha  iyi ve sağlıklı bir ruha sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Haftada 5 gün en az 20 dakika sıkı kardiyovasküler aktiviteler yapın. Kardiyovasküler egzersizler ciğerlerinizi çevreleyen kasları güçlendirir. Haftada birkaç gün, yürüyüş, dans veya bisiklet gibi aerobik egzersizleri deneyin. Aerobik egzersizleri nedeniyle, akciğer kapasitesi çok gelişecektir.
Tercih edebileceğiniz diğer egzersiz ise 30 dakika boyunca yüzebilirsiniz. Egzersiz yapmaya yeni başlıyorsanız, hangi egzersiz türünün mevcut durumunuz için en iyi olduğunu bulmak için bir eğiticiye danışın. Ayrıca, egzersiz sırasında daha derin ve daha sık nefes aldığınızı unutmayın.

8.Hijyene Önem Verin:

Akciğer enfeksiyonlarına duyarlı, nefes darlığı çeken insanlar uygun hijyen uygulamalıdır. Doğru hijyen, soğuk algınlığı ve grip gibi yaygın bulaşıcı solunum yolu hastalıklarını önlemeye yardımcı olur . Dışarıdan eve geldiğinizde ellerinizi sabun ve su ile iyice yıkayın.Sabun ve suya erişiminiz olmadığında alkol bazlı bir el sabunu kullanın.
Öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı  mendille örtün.
Soğuk ve grip mevsiminde kalabalık yerlerden kaçının. Hasta olursanız, kendinizi iyi hissettirene kadar iş yerinde veya okuldan izin alıp evde dinlenin.
Evinizi, özellikle halıları daha sık temizleyin. Yüksek verimli partikül hava (HEPA) elektrikli süpürgeler kullanmayı tercih edin.

9. Düzenli Sağlık Kontrolleri  yaptırın:

Düzenli sağlık kontrolleri akciğerlerinizin sağlıklı ve fonksiyonel olmasını sağlar. Unutmayın sağlığınızla ilgili  önlem tedaviden daima daha iyidir.
Çoğu akciğer hastalığı ciddi olana kadar fark edilmemektedir. Bununla birlikte, sağlık kontrolü sırasında doktorlar akciğerlerinizin durumunu kolayca inceleyebilir ve herhangi bir sorun işaretini erken müdahele edebilir .Akciğer problemleri, örneğin basit aktiviteler sırasında nefes darlığı, nefes alırken ağrı, aktivitede bir değişiklik ile baş dönmesi ya da kalıcı bir öksürük gibi belirtiler varsa her zaman bir doktora başvurun.
Doktorlarınız tarafından zamanında verilen ilaçları alınız ve ilaçlarınızı düzenli kullanınız.  Doktora danışmadan ilacınızı bırakmayınız bu davranış  ciddi sonuçlara yol açabilir unutmayınız.

Ayrıca  Akciğer sağlığını korumak için  bol bol su içiniz. Elma suyu ,kızılcık suyu, sarımsak tüketiniz.Potasyum açısından zengin olan besinler özellikle fasulye,ıspanak,mantar,kuru kayısı,yağsız yoğurt,domates,havuç gibi besinler potasyum açısından zengin besinler arasındadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.