Akciğerde Leke Nedir Ne Anlama Gelir Neden Olur Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Akciğerde Leke Nedir Ne Anlama Gelir Neden Olur Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.428 kez görüntülendi

Akciğerde Leke Nedir Ne Anlama Gelir Neden Olur Nasıl Geçer?

Akciğerde leke oluşumu bilindiğinden daha yaygın görülen bir sorundur. Çoğu zaman akciğerde leke oluşumu, solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle meydana gelir. Fakat akciğerde leke oluşumu, kanser veya mantar gibi diğer sorunların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir ve zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Akciğer lekeleri, akciğer röntgeni veya tomografisi sonucunda görülebilir. Akciğer lekesinin birçok oluşum sebebi bulunmaktadır ve hepsi tehlikeli durumlar değildir. Fakat doktorunuz, akciğer lekelerinizi düzenli olarak inceleyerek, kanser gibi ciddi bir durum olup olmadığını kontrol edecektir. Eğer bir veya birden çok akciğer lekeniz tespit edildiyse, detaylı sonuçları doktorunuzdan öğrenene kadar sakin kalmalısınız. Akciğer lekeleri çok yaygın olarak görülmektedir.

Akciğerde Leke Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Enfeksiyonlar

Akciğer lekelerinin en büyük oluşum nedeni enfeksiyonlardır (yani vücuttaki bir dokudaki iltihaptır) ve bu enfeksiyonun aktif olması gerekmez. Granülomlar özellikle akciğerde olmak üzere bütün cilt dokularında bulunabilen iltihaplanmadır. Genellikle eski bir enfeksiyonun sonucu olarak görülse de, aktif bir enfeksiyon veya enfeksiyon dışı durumlarda da oluşabilir. Granüloma neden olan bazı enfeksiyonlar, verem hastalığı ve mantar enfeksiyonlarıdır. Birden çok organda granüloma sebep olmasıyla bilinen sarkidoz hastalığı, akciğer lekelerine neden olan en büyük enfeksiyonsuz hastalıktır.

Kanserli Olmayan Oluşumlar

Kanser nedeniyle oluşmamış birçok oluşum sonucunda akciğer lekelenmesi görülebilir. Hamartomlar vücudun birçok bölgesinde meydana gelebilen dokulardır. Bu oluşumlar genellikle hiçbir belirti göstermezler ve başka nedenlerle yapılan göğüs taramalarında belirlenirler. Lipomlar, kapsüller içerisinde büyüyen yağ hücreleridir. Fibromlar, lifler, eklem dokusu gibi dokulardan oluşurlar ve vücudun birçok yerinde oluşabilirler. Hamartomlar, fibromlar ve lipomlar, akciğerde oluşan kanserli olmayan oluşumlardır.

Kanserli Oluşumlar

Kanser ilk olarak akciğerde oluşsa da, başka organlarda oluşup akciğere bulaşsa da, en büyük tehlikeye sahip ve çok ciddi bir akciğer lekelenmesi sorunudur. Akciğerde kanser bulunduktan sonra tedavisi büyük önem taşır. Küçük, tek ve akciğerde oluşmuş bir kanser oldukça tedavi edilebilir olabilir. Birden çok, büyük kanser oluşumları eğer vücudun diğer bölgelerinede yayılmışlarsa tedavisi çok zordur.

Akciğer Lekelenmesinin Diğer Nedenleri

Kan damarı sorunları ve eklem iltihabı gibi birçok sorun akciğerde lekelenmeye neden olabilir. Bazılarının hiçbir tehlikesi yokken bazıları hayati tehlikeye neden olabilir. Radyologlar bu lekelerin şekline bakarak bir yorum yapabilirler ve bu tedavi edecek doktora çok yardımcı olur. Çoğu zaman akciğer lekelenmesinin hiçbir zararı yoktur ve hiçbir tedavi gerektirmez. Fakar doktorunuz bir süre daha bu lekelenmeyi kontrol etmek isteyebilir. Zatürre ve bronşit de akciğerde lekeye sebep olabilir.

Akciğerde Leke İçin Hangi Doktora Gitmeli?

Göğüs Hastalıkları doktoruna gitmelisiniz.

Akciğer Lekelenmesi Tedavisi

  1. Akciğer lekelenmesi ve bu lekelenmenin nedeni belirlendikten sonra, tedaviye başlamak gereklidir. Bu lekelenmelerin iyi huylu olsalar bile zamanla kötü huylu olma ihtimali olduklarından dolayı, bu problemi ciddiye almalısınız. Eğer akciğer lekelenmesi kanserliyse ve erken teşhis koyulabildiyse, tedavisi kolay olabilir. Ayrıca eğer lekelenme kanserli değilse ve erken teşhis yapıldıysa da ona göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Akciğer lekelenmesi tespit edildikten sonra hemen doktorunuza danışmalısınız. Bunun nedeni akciğer lekelerinin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun kontrolüdür. Eğer lekelenme kötü huylu ise doktorunuz ona göre bir tedavi yöntemi belirleyecektir.
  2. Akciğerinizdeki leke değişim göstermezse şayet geçirilmiş bir hastalığın geriye kalan izi olabilir. Endişelenmenize gerek yoktur. Bunun tedavisi için özel bir ilaç da yoktur.
  3. Akciğerde leke enfeksiyondan kaynaklanıyorsa doktor antibiyotik reçete edecektir. Akciğerde leke ameliyat gerektiren bir durumdan kaynaklıysa ameliyat gerekebilir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Akciğerleri Temizlemek İçin Keçiboynuzu Kürü

Malzemeler

  1. 6-7 adet keçiboynuzu
  2. 2 su bardağı su

6-7 adet keçiboynuzunu soğuk su ile yıkayın. Bu keçiboynuzlarını küçük küçük kırın. 2 su bardağı suyu küçük bir tencere kaynatın. Kırmış olduğunuz bu keçiboynuzlarını kaynamakta olan suyun içine atıp yaklaşık olarak 7-8 dakika kaynatın. Ocaktan alıp 20 dakika soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra suyunu süzüp, bu suyu cam bir kaba koyun. Hazırladığınız bu kürü bir bardak sabah, bir bardak akşam içiniz. Bu kürün etkili olabilmesi için bir ay süre ile tüketilmelidir. Hergün taze olarak hazırlanmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.