Ağızda Uyuşma Neden Olur Nasıl Geçer ?

Ağızda Uyuşma Neden Olur Nasıl Geçer ?

Vücudumuzun çeşitli bölgelerinde his kayıpları yaşanabilir. Ağızda oluşan halsizlik ve uyuşma da zaman zaman her insanın başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Ağız uyuşukluğunun çok çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bu rahatsızlıkta dil ve dudaklar da etkilenmektedir. Tat alma kaybının yanı sıra dil bir miktar şişebilir. Oldukça rahatsızlık veren bu hastalık mutlaka tedavi edilmelidir. Yemek yeme zorluğu ve konuşma güçlüğüne neden olarak, salganın ağız kenarından sızmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla kötü görünüme neden olmakta ve sosyal ilişkilerini de olumsuz etkilemektedir.

Ağız uyuşukluğu ile karşılaşan insanlar panik yapmadan mümkün olduğunca sakin davranmalıdır. Aniden panik yapılması dilin şişmesine bağlı olarak yutkunma sorunu yaratabilir. Bu durum ise aşırı stresle birleştiğinde nefes almayı güçleştirmektedir.

Ağız Uyuşması Neden Olur?

Kişiye konuşma ve yeme içme problemleri yaşatan ağız uyuşmasının değişik nedenleri bulunmaktadır. Akla gelen ilk neden ağız ve beyin arasında bulunan sinirlerin hasar almasıdır. Ağzın fonksiyonlarının sağlıklı şekilde işlemesini sağlayan sinirler üzerinde meydana gelen hasar, ağız ve çevresinde uyuşukluğa, dil şişmesine neden olmaktadır. Ayrıca sinirlerde oluşan enfeksiyon da hastalık nedenidir.

Bir takım hastalıklar ağız uyuşukluğunun ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu hastalıkların başında ise; diyabet, multipl skleroz, nöropati gelmektedir. Sinirler üzerinde etkili olan her hastalık ağız uyuşmasına neden olabilecek etkiye sahiptir. Ne yazk ki sinirsel hastalıkları bulunan insanlar ağız uyuşması sorunu ile sık sık karşı karşıya kalabilirler. Ağıza uygulanan şok hissi de uyuşma nedenidir. Yani aşırı sıcak veya soğuk yiyecekler tüketilmesi hissizlik ve uyuşma yaratmaktadır.

Kist Tehlikesi

Ağızda meydana gelen uyuşukluk göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Zira hastalığı tetikleyecek başka bir hastalık bulunmuyorsa ağız uyuşması tehlikeli kabul edilmektedir. Çünkü ağız bölgesi ve çevresinde gizli risk olabilir. Kist ağız uyuşması sayesinde erken fark edilerek, hayati tehdit oluşturmadan cerrahi müdahale ile alınmaktadır.

Her ağız uyuşması kist habercisi değildir. Ancak neden olacak başka etken yoksa geriye çok fazla alternatif kalmamaktadır. Kist tehlikesinin yanı sıra sinirlerde tahribat ve zedelenme de söz konusudur. Mutlaka hekim kontrolünden geçilmesi ve panaromik film çekilmesi gerekir.

Ağız Uyuşması Nasıl Geçer?

Değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ağız uyuşmasında mineral ve vitamin eksikliği de etkili olmaktadır. Hastalık tedavi süecinde derin araştırmaya tabii tutulmaktadır. Yapılan analiz ve incelemeler neticesinde tedavi süreci başlatılmaktadır. Sinirsel sorundan kaynaklı uyuşma söz konusu değilse basit yöntemlerle uyuşma geçirilmektedir. Ayrıca vitamin ve mineral takviyeleri de uyuşmanın geçmesinde etkili olmaktadır.

Ağız uyuşması sorunu yaşayan hastalar nöroloji yani beyin ve sinir hastalıkları doktoruna başvurmalıdır. Gerekli tetkiklerin hekim tarafından yapılmasından sonra uyuşukluğun kesin nedeni ortaya konulmaktadır. Uyuşukluk nedeni belirlendikten sonra geekli tedavi süreçleri hastanın durumuna göre belirlenmektedir.

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.