Ağızda Kan Tadı Ve Kokusu Neden Olur Nasıl Geçer?

  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ağızda Kan Tadı Ve Kokusu Neden Olur Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.857 kez görüntülendi

Ağızda Kan Tadı Ve Kokusu Neden Olur Nasıl Geçer?

Yaşam sıvımız kandır. Kırmızı renkli olan kan sıvı bir doku olup içinde çeşitli organik ve inorganik moleküller ile kan hücreleri bulunur. Kan hücrelerinden biri olan alyuvarlar ( eritrositler) demir içerikli hemoglobin adlı özel bir moleküle sahiptir. İşte kana kırmızı rengini veren, dokulara oksijen taşıyan bu moleküldür.  Demirden dolayı kanın özel bir tadı da vardır. Bazı hastalıklarda ağızda kan tadı alınır. Kan tadı denilen şey metalik bir tat olup hemoglobindeki demirden kaynaklanır. Peki, tadı tamam da ağıza kan nereden, nasıl gelmektedir diye soranlar olacaktır. Öncelikle ağız içinin hem mukoza tabakasıyla hem de incecik kılcal damarlarla sarılı olduğunu hatırlatalım. Aynı durum burnun iç yüzeyinde de geçerlidir.  Farkında olunmasa bile burundaki kılcal damarlarda çatlamalar, kanamalar olmuşsa boğaz bölgesine sızabileceği için ağızda kan tadı ve kokusu alınabilir.

Ağızda Kan Tadı Ve Kokusunun Sebebi

Ağzında kan kokusu hissedenler ya da kan tadı alanlar belki gargara yaparak bundan kurtulabilir. Ancak mesele bu kadar basit değildir. Hiç de hoş olmayan o tad ve koku yakın bir yerlerde kanama ya da damarlarda çatlama olduğunun göstergesidir. Boğazı tahriş olanlar, üst solunum yollarında enfeksiyon olanlar, farenjit gibi bir hastalığı olanlar az da olsa kanamalı durumlar yaşayabilir. Kan tadı dişlerdeki veya diş etlerindeki problemlerden de kaynaklanabilir. Geceleri gergin uyuyan ve dişlerini sıkan kişilerde de bu sorun yaşanabilir. Geceleri genize doğru akan bir miktar kan varsa bu bölgede yapışabilir veya kuruyabilir, bu da sabahları uyanıldığında ağızda kan tadı alınmasına sebep olabilir. Ağızda kan kokusu hissedenler genellikle metalik bir tat da alırlar. Bu tadın sebebi hemoglobindeki demir atomudur. Ağzın içinde hissedilen kan tadı ile birlikte kan kokusuna gebelerde de sık rastlanır. Ağız içinde, burunda, sinüslerde geçirilen operasyonlardan sonra da bu duygu bir süre yaşanabilir. Ağızdaki bakım eksiklikleri veya hataları, kuvvetli öksürükler, kullanılmakta olan bazı ilaçların gösterdiği yan etkiler,  ülser, gastrit gibi bazı mide hastalıkları, burundaki tıkanıklıklar ve burun içindeki kılcal damarlarda esneklik kaybı da ağızda kan tadı alınmasının ve kokusunun hissedilmesinin sebepleri arasındadır.

Ağızdaki Kan Tadı Nasıl Geçer?

Belirtiler kişileri sağlıklarını koruması için tedavi etmeye yöneltmelidir. Teşhisi ve tedaviyi yapması gereken yer sağlık kuruluşları ve doktorlardır. Doktorlara eğer kullanılan ilaçlar varsa mutlaka söylenmelidir. Ağızdaki kan tadının sebebi bazı diüretikler, kortizonlu, steroidli ilaçlar ve antihistaminikler olabilmektedir.  Saptanacak sebebe uygun yapılacak tedaviler ağızda kan tadı ve kokusunu yok edecektir. Ağız, diş ve diş eti temizliğine, sağlığına dikkat edilmesi öncelikli bir önlemdir.  Burundaki sorunların giderilmesi için verilecek bazı pastiller, spreyler, ağız içi sorunlar için verilecek gargaralar, midede sorun varsa onları gidermeye yönelik verilecek ilaçlar ağızdaki kan tadı ve kokusu gibi sıkıntıları tedavi edecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.