Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

  • Genel Sağlık
  • Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? için yorumlar kapalı
  • 856 kez görüntülendi

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

ağız yarasına ne iyi gelir ile ilgili bilgiler

Ağız da farklı sebeplere bağlı olarak yaralar görülebilir. Fakat ağız içerisinde oluşan bu yaraların nedenlerine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Peki ağız yarasına ne iyi gelir sorusunu cevaplayalım.

Ağız bakımı eksikliği ağız içerisinde oluşan yaraların başlıca sebeplerindendir. Fakat hormonal dalgalanmalar, stres, vitamin ve mineral eksiklikleri, genetik ve bazı gıdalar ağız yaralarının oluşması nedenleri arasında yer almaktadır. Ağız yarasına iyi geldiği bilinen bazı doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Fakat ağrılı, sürekli olarak tekrarlayan ve yayılma gösteren yaralar için ilk olarak doktora başvurup doktor kontrolü altında tedavi olmalısınız.

Ağız İçi Yarası Neden Olur?

Vücudumuzda yeteri miktarda D vitamini bulunmaması halinde yorgunluk, baş dönmesi ve halsizlik gibi belirtilerinin yanı sıra ağız içinde yaralar çıkmasına da sebep olabilmektedir.

Chron Hastalığı: Ağız yarasına ve mide içerisinde ülsere sebep olan bu hastalık tekrarlayan ağız yaralarının en sık görülme sebeplerindendir.

B12 Vitamini Eksikliği:  Yapılan araştırmalar sonucunda B12 vitamini eksikliği bir çok hastalığa sebep olurken, ağızda çıkan yaraların başlıca nedenleri arasında görülmektedir. Aynı zamanda halsizlik, yorgunluk belirtileri de B12 vitaminin eksikliğini işaret etmektedir.

Çölyak Hastalığı: Küçük bağırsakta iltihaba yol açan bu hastalığın baş gösterdiği belirtiler arasında ağız yarasına neden olduğuda bilinmektedir. Diğer adı “glüten intoleransı” olarak da bilinmektedir.

Hormon Dalgalanmaları:  Kadınlarda sık olarak adet döneminde hormon dalgalanmalarına rastlanmaktadır. Bu sorunun ağız yarasına sebep olduğu bilinmektedir.

Genetik:  Sıkça ağız yaralarından şikayetçi olan insanların %40’ının ailesin de bu tip yaralara rastlanmıştır.

İşlenmiş Gıdalar: İşlenmiş gıdaların tüketimi örneğin peynir, kahve, domates ve bazı baharatlar ağız yaralarının oluşmasına neden olduğu söylenmektedir.

Sigara: Sigara içilmesi sonucunda vücutta biriken toksitler ve kimyasal değişimler ağız yaralarına sebep olmaktadır. Aynı zamanda sigaranın aniden bırakılması durumunda geçici olarak bu yaralara rastlanabilir.

Stres: Bir çok hastalığın başlıca sebebi olarak görülen stres aynı amanda ağız içinde ve dilde yaraların oluşmasına sebep olduğu bilinmektedir.

İlaçlar: Ağrı kesicilerin ağız yaralarına yol açtığı bilinmektedir.

Ağız Yarasına İyi Gelen Bitkiler?

Klinik testler sonucunda doktorunuz ağız yarası tedaviniz için  antibiyotik veya krem tedavisi önerebilir. Doktor kontrolü altında yapılan tedavilerin yanı sıra evde doğal yöntemler deneyerek ağız yaralarınızın iyileşmesini veya hafiflemesi için doğal yöntemlerden yardım alabilirsiniz.

Adaçayı:  Doğal antioksidan olarak kullanılan adaçayını ağız yaralarınız için kullanabilirsiniz. Yaranın olduğu bölgeye sürülebilir yada gargara olarak kullanabilir. Ağız yaralarınızın hafiflemesine yada geçmesini yardımcı olacaktır.

Altınmühür: Antiseptik özelliği bulunan bu bitki ağız yaraları tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Ağız gargarasını hazırlayabilmek için yarım litre suya 3 çay kaşığı atılıp, 10 dakika boyunca kaynatılır ve soğumasını bekledikten sonra gün içinde ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz.

Meyan Kökü: İçerisinde bulunan glisiretinik asit bakımından oldukça zengin olan meyan kökü ağız yarasına iyi gelir ve iyileşmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu bitkiden elde edilen ağız gargarasını kullanarak yaraların hafiflemesini ve daha hızlı sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Çay: Günümüzde sıkça tüketilen çay tannik asit bakımından oldukça zengindir. Bu asit alerji, mantar ve virüs sebebiyle oluşan ağız yaralarına iyi gelmektedir.

Ülser Otu: Ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan bir bitki olduğundan bulması zor olabilir. İsminden de anlaşıldığı üzere ağız ülserlerinin iyileşmesinde ve hafiflemisinde oldukça etkilidir.

Yukarıda anlattığımız doğal yöntemler ile ağız yaralarınızı hafifletebilir veya iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Ancak ağız yarasına iyi gelen şeylerden ziyade etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için yaralara sebep olan sorunun tespit edilmesi gereklidir. Bu yüzden bir doktora başvurarak yaralara sebep olan şeyin tespit edilmesi etkili bir tedavi için oldukça önemlidir.

var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.