Ağız Yaraları Nedenleri ve Tedavi Yolları

  • Genel Sağlık
  • Ağız Yaraları Nedenleri ve Tedavi Yolları için yorumlar kapalı
  • 1.273 kez görüntülendi

Ağız Yaraları Nedenleri ve Tedavi Yolları

Ağız yarasına neden olabilecek bir çok etmen olmakla birlikte kesin bu yüzden diyebileceğimiz bir sebep söyleyemeyiz. Artık daha fazla Bu rahatsızlığa katlanmak istemiyorsanız aşağıda sıralayacağımız maddelere dikkat etmelisiniz.

B12 Vitamin Eksikliği

Rahatsızlığınızın nedeni B12 vitamin eksikliğine bağlı olabilir. Bu yüzden yazının sonunda paylaşacağımız gıda takviyelerine uyarak bu açığınızı kapatabilirsiniz.

Stres Ağız Yaralarını Arttır mı ?

Evet burada da karşımıza çıktı. Kaygı bozuklukları ve stres ağız yaralarının çıkmasını tetikliyebilir. Kadınların adet dönemlerin özellikle kendilerini strese sokacak ortamlardan ve diyaloglardan kaçınmaları gerekir. Stres bir çok rahatsızlığın başlangıcında rol oynadığı gibi Ağız yaralarınında nedenlerinden biridir.

Sigara ağız yarası yaparmı

Evet ilk başta biraz tuhaf gibi gelse de sigarayı aniden bırakmak ağız yaralarına neden olabilir. Bu durumu geçmişte birçok kez ve  şu günlerde bizzat tecrübe ediyorum. Sigarayı bırakalı 8 gün oldu ve ağzımın iki farklı yerinde aft başlangıcı var. Bunun nedeni sanırım sigara bırakıldığından ilk hafta boyunca yaşanan stres ve vücut kimyasındaki ani değişim. Siz yinede eğer sigara içiyorsanız ağzınızda yara çıkmasını göze alarak sigarayı bırakın derim.

Sigara hormon bozukluğu yaparmı

Kadınların adet dönemlerinde dikkatli olmaları gerektiğini söylemiştik. Bu dönemlerde değişen hormon dengeleri ve yaşanan strese bağlı olarak kadınlarda ağız yaraları çıkabilir.

Diş Macunları ağız yarası yapar mı ?

Hepsi olmasa da bazı diş macunlarındaki köpürtücü madde (sodyum lauryl sülfat) ağızda yaralar çıkmasına neden olabilir. Eğer ağzınızda sık aralıklarla yara çıkıyorsa ve dişinizi de düzenli olarak fırçalıyorsanız kullandığınız diş macunundaki söylediğim maddenin miktarını kontrol edin ve mümkünse bu maddenin daha az kullanıldığı bir diş macunu markasını tercih edin.

Demir Eksikliği

Vücudunuzda yeteri kadar demir yoksa Ağız yaralarına davetiye çıkarmış olursunuz. Demir eksikliği olan biriyseniz kanınız da yeteri kadar kan hücresi olmaz ve bu sizi bazı rahatsızlıklara karşı savunmasız bırakabilir.

Genetik etkenler

Sık aralıklarla ağız yarasından şikayetçi olan kişilerin ailelerinde de yüksek oranda (%40) bu rahatsızlığın yaşandığı ortaya çıkmıştır. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız yapabileceğiniz pek bir şey yok. Diğer önleyici tedbirleri uygulamaya çalışmalısınız.

ağız yarası

Ağız yarası yapan yiyecekler

Bazı yiyecek ve içeceklerinde ağız yaralarına neden olabildiği bilinen bir gerçektir. Özellikle asitli yiyecek ve içecekler bu durumu tetikleyebilir. Bunun dışında kimyasal ve baharatlı yiyecekler, turşu, portakal, limon..vs tarzı yiyecekleri dikkatli tüketmelisiniz.Ağız yarasına ne iyi gelir sorusunun cevabını bu kısımda veriyoruz. Uygulama kısmında üşengeç olmamanızı aksine kararlı hareket etmenizi tavsiye ederiz.

Ağız yaraları için doktorlar ne verir ?

İlk olarak doktorunuza göründüğünüz de büyük ihtimalle size gargara ve antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. İlk tercihiniz doktorunuzun önereceği yöntemleri uygulamak olsun.

Tuz tedavisi

Ağız yarası neden olur demiştik mikrop ve bakterilerden. İşte en doğal tedavi yöntemlerinden biri olan Tuz tedavisi hemen her yaraya uygulanabildiği gibi ağız yaralarına da uygulanabilmektedir. İster bol tuzlu bir suyla gargara yapın, isterseniz parmağınıza bir miktar tuz alıp yaranın üzerine bırakın. Başta evet canınız acıyacak ama tuzun dezenfekte gücü yüksek olduğu için mutlaka faydasını göreceksiniz. Aynı işlemi sirke ile de yapabilirsiniz ama ben açıkcası tuzu tercih ederim.

İyi gelen yiyecekler

Ayva ağız yaralarına iyi gelen bir meyvedir. Ayvayı normal olarak yiyebilir yada kompostosunu içebilirsiniz. Büyük ihtimalle faydasını göreceksiniz.

Ağız yarasına kabartma tozu

Ağız yarasına ne iyi gelir? Kabartma tozu. Evet kabartma tozu ağız yarası tedavisi için etkili bir yöntemdir. Elinize biraz kabartma tozu koyun ve birkaç damlada su katarak diş macunu kıvamına gelene kadar karıştırın. Sonra macununuzu eriyinceye kadar yaralı bölgeye uygulayın.

Karadut Şurubu

Karadut şurubu da ağız yarası nasıl geçer sorusuna verilecek etkili cevaplardan birisidir. Karadut şurubunu ağzınızda gargara yapın ve için faydasını göreceksiniz.Diş Macununa Dikkat!

SLS İçermeyen Macun Kullanın

Bu tür macunları eczanelerden temin edebilirsiniz. Daha öncede belirttiğimiz gibi sls köpürteye yardımcı bir maddedir ve bu madde ağzınızda yaralar oluşmasını tetikleyebilir.

Ağızda oluşan yaralara bitkisel çözüm

Adından da anlaşılacağı gibi ülser otu ağız içi ülserlerinde kullanılan etkili bir bitkilidir fakat ülkemizde fazla kullanılmamaktadır. Çevrenizdeki aktarlara sorun. Eğer bulabilirseniz bu bitkinin çayını yapın ve için.

Meyan kökü içinde barındırdığı glisiretinik asit ve tannik asit nedeniyle ağızda oluşan yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

Baharatlı ve asitli yiyecek ve içeceklere temkinli yaklaşmalısınız. Özellikle ağzınızda yaralar varken. Bu tarz yiyecek ve içecekler ağzınızdaki yaraları daha fazla tahriş eder ve iyileşme sürecini yavaşlatır.

Zeytin yaprağının ağızda çiğnenmek suretiyle yaralı bölgeye uygulanması alternatif bir tedavi yöntemidir.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Sonuç olarak bu soruya kesin cevap vermek zor çünkü öncelikle nedenini belirlemek ve ona göre bir tedavi uygulamak gerekir. Eğer sorun genetikse farklı, alerjikse farklı, dengesiz beslenmeden kaynaklıysa yada hijyenik sorunlardan kaynaklanıyorsa farklı tedaviler uygulanabilir. Siz en iyisi ağız içi hijyeninize dikkat edin ve kullandığınız diş macununu kontrol etmeyi unutmayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.