Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusunun Nedenleri – Ağız Kokusu Nasıl Geçer

  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusunun Nedenleri – Ağız Kokusu Nasıl Geçer için yorumlar kapalı
  • 1.117 kez görüntülendi

Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusunun Nedenleri – Ağız Kokusu Nasıl Geçer

Tıbbi adı halitosis olan ağız kokusu, Yetersiz diş temizliği ve ağız bakımından dolayı kaynaklanabileceği gibi, bazı hastalıkların belirtisi olarak ta görülebilmektedir. Ağız kokusu bazı yiyeceklerin tüketilmesiyle beraber daha da şiddetli bir hal alabilmektedir. Ağız kokusuna neden olan yiyeceklerin yanında sigara, alkol gibi yaşam tarzı ve kötü alışkanlıklar da ağız kokusunun diğer önemli sebepleri arasında sayılabilir.

Ağız kokusu nedir

Temel olarak tüm yiyecekler tüketildikten sonra ağızda kalıntı bırakmışlarsa biyolojik bir çürüme, bozulma evresine girerler. Bunun haricinde sindirim sisteminde enzimler vasıtasıyla sindirilen besinler de içerdikleri kokular ile birlikte kan dolaşımına katılır ve kan dolaşımının doğal bir neticesi olarak ta akciğerlere ve bronşlara ulaşırlar. Burada nefes alıp verirken nefese karışan yiyecek kokusu, ağız kokusu olarak sirayet edebilir. Özellikle keskin bir kokuya sahip olan soğan, sarımsak gibi sebzeler ağzınızı yıkasanız ve hatta diş fırçalasanız bile kokusunu kesin bir biçimde çıkarmakta bir hayli zorlanacağınız yiyeceklerdir. Bu tür yiyeceklerin ağızda oluşturduğu kötü koku, besinin kandan ve vücuttan tamamen atılmasıyla gerçekleşmektedir.

Kötü alışkanlıklar ve sigara niçin ağız kokusuna neden olur?

Dişlerinizi her gün fırçalamazsanız ve diş ipi kullanma alışkanlığına sahip değilseniz ağzınızda kalan yiyecek parçaları doğal bir biçimde ağız kokusuna neden olabilir. Bunun nedeni ise ağızda kalan yiyecek parçalarının diş araları, diş eti ve dil çevresinde bakteri üremesine uygun bir ortam oluşturması ve bu bakterilerin hızla üremesi neticesinde ortaya çıkardıkları kükürtlü bir takım bileşiklerin ağız kokusuna neden olmasıdır.  Sigara içmek, tütün çiğnemek ve puro, pipo gibi sigara ürünlerini kullanmak ta ağız kokusunun en önemli nedenleri arasındadır. Ayrıca sigara ve tütün tiryakiliği diş eti çekilmelerine, diş çürüklerine, yiyeceklerden tat alma hissinin azalmasına neden olur ve ağız kanseri riskini hiç içmeyenlere nazaran yaklaşık 50 kat yükseltir.

Ağız Kokusuna Neden Olan Hastalıklar Hangileridir Nelerdir?

Ağızda oluşan kötü tat ve ağız kokusu bazen dişeti hastalıklarının habercisidir. Dişeti hastalıkları dişlerde plak ve tartar oluşumu neticesinde görülebilmektedir. Dişlerdeki bakteri plaklarında ortaya çıkan toksinler ağızdaki en hassas dokulardan birisi olan dişetini tahriş ve irrite eder. Dişeti iltihapları tedavi edilmez ise çene kemiğine ve dişlere sirayet eder ve dişlerin dökülmesi ile sonuçlanabilir. Ağız kokusu ve ağızda kötü nefesin bir diğer nedeni ise ağıza tam oturmayan takma dişler, ağız mantarı enfeksiyonları ve diş çürükleridir. Ağız kuruluğu  (xerostomia) olarak bilinen tıbbi rahatsızlık ta ağız kokusuna neden olabilir. Ağızdaki tükrük ağız içi nemin sağlanması ve ağızda biriken asidin nötralize edilmesi açısından son derece önemli ve gereklidir. Ağızdaki bakterilerin neden olduğu toksin ve plakların da temizlenmesine yardımcı olan tükrük salgısı, tükrük bezlerinin yeteri kadar çalışamaması gibi nedenlerden dolayı ağızda yeteri kadar üretilmediği takdirde bu durumda ağız kokusu şikayetleri gündeme gelebilmektdir.

Netice olarak bir çok hastalık ve rahatsızlık ağız kokusuna neden olabilyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer hastalık ta solunum yolları rahatsızlıkları, misal olarak pnemoni, bronşit, kronik sinüzit, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek sorunları dır. Bu rahatsızlıklar da ağız kokusunun önemli nedenleri arasında oldukça yaygın görülmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.