Adet Sancısı, Ağrısı Neden Olur? Adet Sancısına İyi Gelen Çay Ve Bitkiler

  • Genel Sağlık
  • Adet Sancısı, Ağrısı Neden Olur? Adet Sancısına İyi Gelen Çay Ve Bitkiler için yorumlar kapalı
  • 897 kez görüntülendi

Adet Sancısı, Ağrısı Neden Olur? Adet Sancısına İyi Gelen Çay Ve Bitkiler

 “Bu makalemizde adet sancısı (dismenore) neden olur, adet sancısına çok iyi gelen, adet ağrısını geçiren doğal tariflere yer verdik.”

Sağlıklı her kadının, doğurganlığının bir göstergesi olan, anne olabilmesinin bir diyetidir adet görmek. Ortalama 3-7 gün arası devam eden adet günleri, menopoza kadar her ay rutin olarak tekrarlanır. Gebelik, bazı hastalıklar ve kullanılan kimi ilaçların adet görmeyi engellemesi veya günlerini ertelemesi & değiştirmesi normaldir. Çoğu kadını mutsuz, depresif ve bitkin hissettiren bu dönemi daha rahat, ağrısız ve sancısız atlatmanıza yardımcı olacak bazı doğal gıdalar ve uygulamalar vardır. Biz de bu yazımızda adet sancısına nelerin iyi geldiğini konu edinerek, bu dönemi kolayca atlatmanızı sağlayacak bilgileri sizin için derledik.

Adet sancısı, ağrısı neden olur?

  1. Magnezyum eksikliği : Vücudunuzda magnezyum ve diğer çeşitli mineral ve vitaminler eksikse bu durumda adet sancısı yaşayabilirsiniz. Adet sancılarından muzdaripseniz mutlaka Dahiliye doktoruna gidip vitamin testi yaptırmalısınız.  
  2. Rahim ağzı darlığı (servikal stenoz) : Rahim içinde oluşan kanamanın vajinaya boşaldığı kanaldaki darlıklar kan akımını bozduğu için rahim içindeki basınç artar ve ağrılı adet görülebilir.
  3. Miyomlar:Rahim duvarında oluşan iyi huylu tümörlerdir, adet ağrısına yol açabilirler.
  4. Endometriozis: Rahmin içini kaplayan dokunun yani endometriumin rahim dışına da yerleşmesi ile oluşur. Bu dokularda her ay kanama oluşturur ve buna bağlı ağrılar ortaya çıkabilir.
  5. Adenomiyozis:Bu rahatsızlıkta, rahmin içini kaplayan endometrium tabakası, rahim kasının içine doğru girintiler yaparak büyür ve adet dönemlerinde sancılara neden olabilir.
  6. Pelvik inflamatuar hastalık: genelde bakterilerin neden olduğu yumurtalık , tüpler ve leğen kemiğinin iç yüzeyiyle ilgili iltihabi hastalıktır.

Adet sancısının diğer nedenleri

  1. Yumurtalık kistleri veya tümörleri
  2. Uterus polipleri
  3. Rahim içi yapışıklıklar
  4. Rahim içi araçlar
  5. Rahim boynu darlıkları
  6. Rahim tümörleri
  7. İmperfore hymen (kızlık zarının adet görmeyecek şekilde tam kapalı olması)
  8. Çift uterus veya uterusda septun bulunması
  9. Enfeksiyonlar

Adet sancısına ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir?

Tarçın çayı

Antispazmodik, antiklot ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan tarçın, adet sancılarının geçmesinde çok etkili bir baharattır. Ayrıca tarçın kalsiyum, demir ve manganez açısından da zengindir. Adet sancılarında hızlı bir sancı kesici olan tarçını çay olarak tüketebilirsiniz. Tarçın çayı yapımı; kaynattığınız bir bardak sıcak suya, 1 tatlı kaşığı toz tarçın atın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Arzu ederseniz içine 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek sıcak sıcak için. Adet döneminizden 1-2 gün evvel, günde 2-3 bardak tüketirseniz, adet döngünüzü sancısız atlatırsınız.

Susam

Bu minik tohumlar etkili bir adet ağrısı kesici görevi görürler. Damarlardaki kan akışını düzenleyerek adet döneminde meydana ağrıların, krampların önüne geçer. 1 avuç susamı 2-3 saat suda beklettikten sonra yemelisiniz. Bunu adet döneminizde her gün uygulayın.

Pekmez

Demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, manganez ve B6 vitaminlerini içeren pekmezi günlük olarak 2-3 yemek kaşığı şeklinde tüketerek hem vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almış olursunuz hem de pekmez tüketimi adet ağrılarınızın geçmesini sağlar. Pekmez kasılmalara bağlı kramp sancılarınızı azalttığı gibi kaybettiğiniz kanın yerine takviyesini de hızlandırır. Pekmezi süt ile karıştırıp içebileceğiniz gibi, kurabiye gibi hamur işlerinizde de kullanabilirsiniz.

Sıcak Kompres

Karın bölgenizi ısıtarak, bölgedeki kan akışını hızlandırır ve kasları rahatlatırsınız. Bu sayede adet sancısından kurtulabilirsiniz. Bunun için sıcak su torbaları, plastik pet şişe veya ıslatıp mikrodalgada ısıttığınız bir havlu kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken sıcaklığın cildinize zarar verecek kadar şiddetli olmamasıdır.

Lavanta Yağı

Antiseptik özelliği gösteren lavanta yağı, adet sancılarında etkili bir yatıştırıcı özellik gösterir. Kasların rahatlamasını sağlayarak, adetinizin kolayca vücuttan uzaklaşmasına yardımcı olur ve adet ağrısını giderir.

Kişniş Tohumu

Aşotu olarak da bilinen Kişniş adet sancılarından kurtulmanızın diğer bir etkili yoludur. Yarım cezve suya, 1 yemek kaşığı kişniş tohumu koyun. Suyun yarış buharlaşana kadar kaynatın ve yumuşamış tohumlarını afiyetle yiyin.

Omega 3

Gerek balık gibi besinlerden gerekse kapsül olarak alacağınız omega 3 takviyesi ile bu dönemi daha kolay atlattığınızı göreceksiniz. Omega 3 aynı zamanda genel sağlığınıza olumlu katkı sağlayacağından, adete bağlı sorunların da hafifletilmesine yardımcı olur.

Papatya Çayı

Papatya çayı, rahim kaslarını rahatlatarak, adet dönemini ağrısız atlatmanızı sağlar. Aktardan alabileceğiniz kurutulmuş papatyadan 1 tatlı kaşığı kadarını 1 bardak sıcak suya atın. 5 dakika demlenmesinin ardından sıcak olarak için. Adet gününüz başlamadan 5-6 gün önce günde 2 bardak olacak şekilde tükettiğinizde bu dönemi daha kolay atlattığınızı göreceksiniz.

Hint fesleğeni

Hint fesleğeni  C vitamini, potasyum, magnezyum ve pantotenik asit( B5 vitamini) bakımından zengindir. Bu sayede âdete bağlı vitamin ve mineral kayıplarını telafi eder, sancı ve krampları hızlıca keser. Bunun için birkaç dal taze Hint fesleğeni yapraklarını sabah aç karnına yiyebilirsiniz. Diğer bir kullanımı ise, taze 5-6 dal Hint fesleğeni bir bardak sıcak suda 7-8 dakika bırakın ve bu şekilde hazırladığınız suyu aç karnına için. Arzu ederseniz içine 1 çay kaşığı süzme balda ilave edebilirsiniz. Bu hem etkisini arttıracak hem de içiminizi kolaylaştıracaktır.

Genel Tavsiyeler

  1. Adet dönemi öncesi ve sırasında çay, kahve, kola gibi kafeinli veya gazlı içeceklerden uzak durun.
  2. Bu dönem stres ve sinirliliğin artması ağrılarınızı da arttıracaktır. Çatışmalardan uzak durun.
  3. Banyo yapmak ağrılarınızı azaltacaktır.
  4. Evinizde uygulayabileceğiniz hafif sporlara vakit ayırın.
  5. Uzun süre ayakta durmak veya yürüyüşlerden kaçının.
  6. Sigara ve alkol her zaman uzak durulması gereken ikilidir.
  7. En önemlisi bu dönemde bol bol su, meyve ve sebze suları tüketin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.