Kadınların yaklaşık % 75’i her ay en az bir kez adet adet öncesi sendromu (PMS) belirtileri yaşamaktadır. 20’li yaşların sonları ile 40’lı yaşların ortaları arasında daha yaygın görülür. Kesin neden açık değildir, ancak adet döneminizden önceki hafta boyunca değişen hormon seviyeleri ile ilişkilidir. Kötü beslenme, stres, yüksek vücut kitle indeksi, çevresel toksinler ve kalıtsal faktörler gibi şeyler de bu soruna katkıda bulunur.

 

Adet öncesi sendromu (PMS), şişkinlik, ödem, baş ağrıları, kramplar, ruh hali değişiklikleri, sinirlilik, gıda istekleri, mide rahatsızlıkları, kabızlık, akne, meme hassasiyeti ve yorgunluk gibi çok çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Adet öncesi sendromu için gerçek bir tedavi olmamasına rağmen, bazı doğal ve kolay evde tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz ve bu sorunu azaltmak için birkaç sağlıklı alışkanlık edinebilirsiniz. Semptomlarınız çok şiddetliyse ve günlük aktivitelerinizi yapmanızı engelliyorsa, doktorunuza danışın. Şiddetli adet öncesi sendromu, adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) olarak adlandırılır.

Zencefil

Zencefil, adet öncesi sendromu ve düzensiz adet kanaması dahil olmak üzere adet sorunları için mükemmel bir doğal yöntemdir. İnternational Scholarly Research Notices Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, zencefilin PMS semptomlarının şiddetini azaltmada etkili olduğu bulunmuştur.

 

  • Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil ekleyin.
  • Birkaç dakika pişirin.
  • Süzün ve bal ekleyin.
  • Bu zencefil çayını, günde 2 veya 3 bardak ve adetten en az bir hafta öncesinden başlayarak tüketin.

 

Not: Safra kesesi taşı ile ilgili sorunlarınız varsa, zencefil kullanmadan önce doktorunuza danışın.

 

Hayıt Otu

Hayıt otu, ayrıca “vitex” olarak adlandırılır, endokrin sistemi ve hormonların sentezini düzenler. PMS belirtilerine katkıda bulunan faktörlerden biri olduğuna inanılan bir hormon olan prolaktin salınımını bastırır. Ayrıca düzensiz adet görmenin önlenmesine yardımcı olur.

 

  • Günlük olarak 400 mg standart vitex/chasteberry taviyesi alın.
  • Çayını demleyip günlük olarak tüketebilirsiniz.
  • En az birkaç ay boyunca bu yöntemlerden herhangi birini uygulayın. Tüm takviyelerde olduğu gibi, önce bir doktora danışın.

 

Not: Bu bitki, hipofiz bezini etkileyen ilaçlarla etkileşime girebilir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, çeşitli hastalıkların tedavisinde faydalıdır. Aynı zamanda şişkinlik, su tutma, kramp, baş ağrısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi adet öncesi sendromu semptomlarını azaltmaya da yardımcı olur.

 

  • Bir bardak suya 1 ila 2 çay kaşığı organik elma sirkesi dökün.
  • Biraz organik bal ekleyin.
  • Bu çözeltiyi günde bir veya iki kez için.

Keten Tohumu

Keten tohumu, depresyon, anksiyete, şişkinlik, meme hassasiyeti ve baş ağrıları gibi PMS semptomlarının azaltılmasına yardımcı olduğu bulunan omega-3 yağ asitleri içerir. Ayrıca, aşırı östrojen salınımını ve hormon metabolizmasını düzenleyen lignanlar içerir. Aynı zamanda mükemmel bir lif kaynağıdır.

 

  • Günde iki kez 1 yemek kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu tüketin. Yulaf ezmesi, tahıl gevrekleri, salatalar veya pişmiş sebzelerin üzerine ekleyebilirsiniz.

 

Ayrıca yağlı balık, Hindistan cevizi yağı, yumurta, kabak çekirdeği, chia tohumu, badem, ceviz ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengin diğer yiyecekleri de tüketebilirsiniz.

 

Kalsiyum ve Magnezyum İçeren Besinler

Kalsiyumun hormon düzeylerini dengelemeye yardımcı olduğu ve dolayısıyla adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarını azalttığı düşünülmektedir. Ayrıca, genel sağlığınız kadar kemikleriniz için de faydalıdır.

 

Magnezyum; gıda istekleri, meme hassasiyeti, sıvı tutulması, şişkinlik ve menstrüel baş ağrıları gibi semptomların azaltılmasına yardımcı olur. Her iki besin de stresi azaltır ve krampları hafifletir.

 

  • Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, pekmez, muz, kuruyemiş ve tohum gibi kalsiyum ve magnezyum açısından zengin besinler yiyin.
  • Dut veya keçiboynuzu pekmezi iyi bir demir, kalsiyum, magnezyum, selenyum, çinko, B6 vitamini kaynağıdır. 1 yemek kaşığı pekmezi, bir bardak süte karıştırın ve günlük olarak için.
  • Ayrıca günde 1.200 mg kalsiyum ve 300 ila 500 mg magnezyum takviyesi alabilirsiniz. Herhangi bir takviye almaya başlamadan önce doktorunuza danışın.
  • B6 vitamini ve E vitamini de PMS için faydalıdır.

 

Egzersiz

Adet öncesi sendromu semptomlarını azaltmak için düzenli egzersiz önerilir. Bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, birkaç küçük çalışma, egzersizin özellikle ağrı ve ruh hali değişimleri olmak üzere bazı semptomları azaltabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca stresi azaltacak, ruh halinizi yükseltecek, metabolizmanızı hızlandıracak, kilo vermeyi kolaylaştıracak ve genel sağlığınızı güçlendirecektir.

 

  • Kadınlar, haftada en az 30 dakika ve 4 ya da 5 kez orta derecede fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Haftada birkaç kez yoğun egzersiz de yapılabilir.
  • Haftada iki kez kas güçlendirici aktivite de yapmalısınız.
  • Bazı kadınlar aerobik egzersiz programına katıldıktan sonra semptomlarında iyileşme bildirmektedir.

 

Not: Egzersizin, adet döneminde ve ilerleyen günlerde dahi sizin için tehlikesiz olduğundan emin olun. Ancak, aşırı egzersiz yapmayın.

 

Kırmızı Ahududu Yaprağı

Ahududu, yaşamın her aşamasında kadınlar için faydalıdır. Rahatlatıcı ajan olarak çalıştığı ve bu nedenle krampları ve spazmları azalttığı bulunmuştur. Çeşitli vitamin ve mineraller, özellikle B kompleks vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir. Ayrıca sindirime yardımcı olur ve adet dönemlerini düzenler.

 

  • Bir bardak kaynar suya 1 yemek kaşığı ahududu yaprağı ekleyin. Yaklaşık 15 dakika demleyin. Günde 3 kez bu çayı süzün ve adet döneminden en az bir hafta önce içmeye başlayın.
  • Başka bir seçenek kırmızı ahududu yaprağı takviyesi veya ekstresi almaktır. Uygun dozaj için doktorunuza danışın.

 

Not: Bu bitki hemokromatozis veya demir seviyesi yüksek olanlar için uygun olmayabilir.

 

Çuha Çiçeği Yağı

Araştırma, çuha çiçeği yağının PMS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Meme hassasiyeti yaşayanlar için özellikle yararlıdır. Ayrıca, vücuttaki ağrı ve iltihaplanmayı düzenlemeye yardımcı olan gama linolenik asit (GLA) ile yüklüdür.

 

  • Yaklaşık 3 ay boyunca günde 1000 mg çuha çiçeği yağı takviyesi alabilirsiniz. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce doktorunuza danışın.

 

Rezene

Rezene kadın hormonlarının yeniden dengelenmesine yardımcı olduğu için adet öncesi sendrom ve menstürasyonla ilişkili kramp ve rahatsızlıkların giderilmesinde yararlı olarak kabul edilir. Ayrıca, doğal bir diüretik ve sindirim yardımcısıdur, su tutma ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.

 

  • Bir fincan kaynar suya 1 tatlı kaşığı ezilmiş rezene tohumu ekleyin. 10 ila 15 dakika demleyin. Bu rezene çayını günde en az bir kez, birkaç ay boyunca süzün ve için.
  • Ayrıca günlük olarak birkaç rezene tohumu da çiğneyebilirsiniz. Ayrıca ağız kokusunu da önler.

Tarçın

Tarçının, kramp gibi PMS belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan güçlü antienflamatuvar ve antispazmodik özellikleri vardır. Ayrıca kalsiyum, manganez ve demir gibi besin maddeleri içerir. Tarçın, sindirim ve kan şekeri kontrolü için de faydalıdır.

 

  • Bir fincan kaynamış suya 1 çay kaşığı tarçın ekleyin. Biraz süt ve biraz bal ekleyin. Birkaç dakika kaynatın. Bu çayı günlük olarak, en az bir hafta öncesinden içmeye başlayın.
  • Yediğiniz birçok yiyecek ve içeceğe tarçın ekleyebilirsiniz.