Adet Gecikmesinin Nedenleri

  • KADIN HASTALIKLARI
  • Adet Gecikmesinin Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.438 kez görüntülendi

Adet Gecikmesinin Nedenleri

Uzmanlar yılda bir iki kez adet gecikmesinin normal karşılanabileceğini, ancak düzensizliğin iki üç ay devam etmesi durumunda hekime başvurulması gerektiğini

belirtiyor.

Normal adet döngüsü yani siklüs, bir kadında 21 ile 35 gün arasında değişiyor. Bir adet siklüsünün 35 günden uzun sürmesi durumunda adet gecikmesinden bahsediliyor. Ancak uzmanlar, adet gecikmesinin çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu ve birkaç gün süren adet gecikmelerinin sorun olarak algılanmaması gerektiğini söylüyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Füsun Işık, adet düzensizliğinin iki üç ay devam etmesi durumunda hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Adet gecikmesinin bir çok nedeni olabilir. Hormonal faktörler, üreme organları ile ilgili hastalıklar, stres gibi yaşam koşulları, ağır egzersiz veya aşırı kilo alıp verme adet gecikmesine neden olabilir.

Op. Dr. Işık, adet gecikmesinde en sık görülen nedenin yumurtanın geliştiği folikülün çatlamaması olduğu söyleyerek şu bilgileri verdi:“Aslında kadınların birçoğu yılda bir siklüs yumurtanın çatlamaması gibi sorunlar yaşayabilirler. Fizyolojik olan bu durum pek çok kez birkaç günlük adet gecikmesine yol açtığı için kadınlar tarafından fark edilmez. Adet gecikmesinde ilk olarak akla gelmesi gereken şey ise gebeliktir.

Adet gecikmesi fizyolojik olan bu durumlar dışında yumurtalıklarda gelişebilecek endometriozis kistleri, yumurtalıkların iyi ve kötü huylu tümörleri gibi patolojik kistik oluşumlarda da görülebilir. Bazı hormonal denge bozukluklarında da ilk belirti adet gecikmesi şeklinde olabilir. Bu grup hastalıklar çok çeşitlidir ve karmaşık bir yapı içerisinde olabilirler. Bunlar içerisinde en sık rastlananları ise polikistik over sendromu, tiroid bezi fonksiyon bozuklukları ve süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonunun salgı bozukluklarıdır. Bu hormon bozuklukları arasında adet düzensizliklerine en sık yol açan durumu ise polikistik over sendromu oluşturuyor.”

UZUN SÜRÜYORSA CİDDİYE ALIN
Adet düzensizlerinde tanı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene ve ultrasonografi yöntemi ile konuyor. Ayrıntılı olarak yapılacak hormon profili analizinin de tanının en önemli parçası olduğunu söyleyen Dr. Işık, “Bazı hormon metabolizması bozukluklarında hekim ilave birtakım tahlillere ve testlere başvurabiliyor. Hatta röntgen filmi ve bilgisayar tomografi de tanı için gerekebiliyor. Bütün bu tanı yöntemlerinden sonra adet gecikmesinin nedeni tespit ediliyor ve gereken tedavi yapılıyor. Üç ay süren adet gecikmelerinin önemsenmesi ve vakit geçirmeden bir uzmana başvurulması uygun tedaviye erişim açısından önem taşıyor” dedi.

Bu yazı adet gecikmesinin sebepleri, adet gecikmesinin nedenleri, adet gecikmesinin nedeni, adet gecikmesinin sebepleri nelerdir, adet gecikmesi neden olur, adet gecikmesi nedir, adet gecikmesi neden kaynaklanır konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

ağrı kesici adeti geciktirirmi, adet gecikmesinin nedenleri, ağrı kesiciler adeti geciktirir mi, ağrı kesici adet geciktirirmi, sevişmek adeti geciktirirmi, ağri kesiciler adeti geciktirirmi, agrı kesiciler adet geciktirirmi, ağrı kesici adeti kesermi, ishal adeti geciktirirmi, adet gecikmesi nedenleri

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.