Tıbbi olarak oligomenore diye bilinen adet düzensizliği kadınlar arasında yaygın bir sorundur. Genellikle 35 günden fazla aralıklarla ya da seyrek dönemlerle ilgilidir. Normal menstrüel döngü 21 ila 35 gün arasındadır. Menstrüel kanama genellikle 2 ila 7 gün sürer. Kadınların normalde yılda 11 ila 13 periyodu vardır, ancak oligomenore kadınlar 6 veya 7 kanamadan daha az dönem geçirirler. Düzensiz adet dönemleri, dönemlerinizin her biri arasındaki süre değişiklikleri, dönemlerinizin son gün sayısı ve olağandışı bir kan kaybı (normalden daha az veya daha fazla) ile karakterizedir.

 

Hormon dengesizliği, karaciğer hastalığı, tüberküloz, irritabl bağırsak sendromu, şeker hastalığı, doğum ya da düşük, polikistik over sendromu, aşırı kilo kaybı veya kilo artışı, anemi, menopoz, tiroit rahatsızlıkları gibi beslenme bozukluklarına, uterin anormallikler ve diğer sağlık durumlarına bağlı olarak adet düzensizliği gelişebilir.

 

Yaşam tarzı, egzersiz artışı, sigara, alkol bağımlılığı, kafein, sık seyahat, stres, bazı ilaçlar ve doğum kontrol hapları gibi tetikleyiciler de bu soruna katkıda bulunabilir. Dahası, 2005 tarihli bir Avrupa araştırması astım ve saman nezlesinin düzensiz periyotlarla bağlantılı olabileceğini göstermektedir.

 

Menstrüasyon başladıktan sonra ilk birkaç yıl boyunca menstruasyon döngüsü düzensiz olma eğilimi gösterir ve menopoza yaklaşırken bir kadının adet döneminin sonunda düzensizlikler olabilir. Buna ek olarak, farklı kadınların farklı menstrüel dönemleri olması muhtemel olduğundan, hafif dengesizlikler endişe kaynağı olmamalıdır.

 

Zencefil

Zencefil, adet döngülerini düzenleme ve menstrüel ağrıyı azaltmada son derece etkilidir. Adet kanamasını teşvik eder. Geciken kanama veya yetersiz adet dönemlerini dengeleyebilir.

Bir buçuk çay kaşığı taze rendelenmiş zencefili bir fincan suya koyup 5 ila 7 dakika kaynatın.

Biraz şeker ekleyin. Yemekten sonra bu çayı günde üç kez içebilirsiniz. Bunu yaklaşık bir ay veya daha uzun süre uygulayın.

Tarçın

Menstrüel dönemleri düzenlemek ve menstrüel krampları azaltmak için tarçın çok faydalıdır. Geleneksel Çin tıbbına göre, vücuda ısı vermek etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, insülin düzeylerini düzenlemeye yardımcı olan ve menstrüel düzgünlüğü etkilediğinden şüphelenilen hidroksikalkon içerir. Polikistik over sendromlu kadınlarda menstrüel dönemlerle tarçın özütünün etkilerini analiz eden bir çalışma halen devam etmektedir. Tarçın tozundan yarım çay kaşığı alıp bir bardak süte ilave edin. Bunu birkaç hafta boyunca için. Ayrıca tarçınlı çay içebilir, gıdalarınıza tarçın serpebilirsiniz.

 

Susam Tohumu

Susam tohumları, menstrüel döngüleri düzenlemek için hormonlarınızı dengelemeye yardımcı olurlar. Aşırı hormona bağlanmaya yardımcı olan lignan ile yüklüdürler. Artı, hormon üretimini teşvik eden en iyi esansiyel yağ asitleri içerir. Menstruasyon döngülerini ısınma etkileri nedeniyle düzenlemeye yardımcı olur.

 

Bir avuç susam tohumunu kurutun. Bir çay kaşığı tohumu ince toz haline getirin ve bu tozdan bir çay kaşığı alın. Özellikle mideniz boşken ve adet döngüsünün ikinci yarısında (döneminizin başlangıcından iki hafta önce) birkaç ay süreyle alın.

Aloe Vera

Aloe vera, hormonal sisteminizi düzenleyerek menstrüel düzensizliklere doğal olarak yardımcı olur. Taze aloe vera jelini aloe vera yapraklarından elde etmek en doğalıdır.

Aloe vera jelini bir tatlı kaşığı bal ile karıştırın. Kahvaltınızı yapmadan önce her gün tüketin.

Bu karışımı yaklaşık üç ay süreyle her gün alabilirsiniz. Hamilelikte kullanılmaz.

Olgunlaşmamış Papaya

Yeşil, olgunlaşmamış papaya güçlü bir emenagog (adet kanaması tetikleyici, söktürücü) olarak çalışır. Menstrüel akışın düzenlenmesinde, rahimdeki kas liflerinin düzenlenmesinde yardımcı olduğu düşünüldüğünde, yararlı olması olasıdır. Menopoz ve stresle ilişkili düzensiz dönemler için özellikle yararlıdır. Birkaç ay boyunca düzenli olarak ham papaya suyu tüketin. Periyotlar boyunca içmeyin.

Zerdeçal

Isı veren bir bitki olarak zerdeçalın, menstruasyon ve dengeleyici hormonların düzenlenmesinde de faydalı olduğu düşünülmektedir. Emenagog (adet kanaması tetikleyici, söktürücü) özellikleri menstrüel akışın uyarılmasına yardımcı olur. Ayrıca, antispazmodik ve anti-inflamatuar özellikleri menstrüel ağrıyı hafifletir.

 

Çeyrek çay kaşığı zerdeçalı, bir bardak süt ve 1 çay kaşığı bal ile karıştırıp, tüketin. Birkaç hafta boyunca veya iyileşme görene kadar günlük olarak içebilirsiniz. Ek takviye olarak zerdeçal da alabilirsiniz. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.

 

Kişniş Tohumu

Emenagog (adet kanaması tetikleyici, söktürücü) özellikleri nedeniyle, kişniş menstrüel dönem gelişimine yardımcı olur. Bir çay kaşığı kişniş tohumunu bir bardak suya atın ve tohumlar suyun altına çökünceye kadar kaynatın. Bunu, adet gününüzden üç gün önce birkaç gün için. Birkaç ay boyunca uygulayabilirsiniz. Birkaç ay boyunca her gün kişniş suyu da içebilirsiniz.

Rezene

Rezene, düzensiz menstrüel dönemlerini tedavi etmek için harika bir bitkidir. Etkili bir emenagog (adet kanaması tetikleyici, söktürücü) olan rezene; menstruasyonu teşvik eder ve antispazmodik özelliklerinden dolayı adet öncesi sendrom ile ilişkili krampları hafifletir. Dahası, kadın seks hormonlarının dengelenmesine yardımcı olur.

 

İki çorba kaşığı rezene tohumunu bir bardak suda bir gece bekletin.

Sabah olunca, süzün ve içebilirsiniz. Bunu günlük olarak yaklaşık bir ay boyunca veya adet dönemleriniz düzelene kadar tüketmeye devam edin.

Nane

Kurutulmuş nane ve bal kombinasyonu düzensiz adet dönemleri için iyi bir Ayurvedik çare olarak hizmet eder. Ayrıca adet dönemi kramplarını hafifletmeye yardımcı olur.

Bir çay kaşığı kurutulmuş nane tozunu bir çay kaşığı balla karıştırarak tüketin.

Birkaç hafta boyunca günde üç kez tekrarlayın.

 

Aynısefa Çiçeği

Aynısefa çiçeği, aynı zamanda marigold çiçeği olarak da adlandırılır, kan dolaşımı dengeler. Ayrıca flavonoidler ve kuersetin açısından zengin bir kaynaktır. Bu çiçeğin analjezik özellikleri, adet öncesi ağrıyı hafifletir. Basitçe, 200 ml kaynamış suya 2 gram kurutulmuş aynısefa çiçeği ekleyin. 5 dakika kadar demlensin. Bu karışımı süzdükten sonra günde iki kez tüketebilirsiniz.

  

Havuç Suyu

İyi bir demir kaynağı olması sebebiyle, havuç suyu düzensiz adet dönemleri için basit bir evde ilaç yöntemidir. Ham havuç aynı zamanda düzgün hormonu işleyişini teşvik eder. Üç ay boyunca düzenli olarak bir bardak havuç suyu için. Diğer sebze suları ile de birleştirebilirsiniz.

 

Havuç suyuna ek olarak, diyetinize mısır, marul, pancar ve kabak çekirdeği ekleyin. Beklenen adet dönemlerinden bir iki hafta önce şeker kamışı suyunun içilmesinin de adeti düzenlemeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

 

Bu ilaçlara ek olarak, dinlenmeye ve duygusal ve fiziksel dengenizi korumaya çalışın. Normal periyotlar geride kaldıysa ve menstrüel döneminiz değişiyorsa, özellikle de 40 yaşın üzerindeyseniz, doğru değerlendirme ve tedavi için doktorunuza danışın.