Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir?

  • KADIN SAĞLIĞI
  • Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 819 kez görüntülendi

Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Adet düzensizliği nedenleri nelerdir?
Adet düzensizliği, kadınların her ay yaşadığı adet kanamasının normal adet döngüsünün dışına çıkarak, düzensiz şekilde yaşanmasıdır. Normal düzen olarak kabul edilen bir adet döngüsünde, iki adet kanamasının arası 21-35 gün olarak her kadında farklılık gösterebilir. Bir adet kanaması normal şartlar altında 3-8 günlük süreler arasında tamamlanır. Bu süreç normal olarak değerlendirilir.

Normal şartlar altında ergenliğe giriş yapan her genç kızda yaşanan ilk adet kanamasını takip eden 2 yıl süresince, adet kanamalarında düzensizlik yaşanması tıbbi anlamda normal olarak kabul edilir. Adet düzensizliği yaşanması ve hatta hiç adet görememe durumları olması da mümkündür. Kısaca genç kızlarda ergenlik döneminde ve ileri yaş kadınlarda menopoza yakın dönemlerde adet düzensizliği çok sık gözlemlenen bir durumdur.

Adet düzensizliği aynı zamanda aşırı kilolu olmak ya da aşırı zayıflık durumlarında da yaşanabilir. Çünkü kadınlarda bu vücut tiplerinde hormonal dengesizlikler yaşanması muhtemeldir ve bu durum da adet düzensizliği yaşanmasına neden olur.

Adet düzensizliği belirtileri nelerdir?
Adet düzensizliği belirtileri her kadının farklı bir biyolojik yapıya sahip olması nedeniyle kesinlikle farklılık gösterir. Adet kanaması yaşanması sırasında her kadının hissettiği adet belirtileri farklı olabilir. Bu durum her kadının bünyesine ve mevcut vücut yapısına göre değişir. Kısa aralıklarla adet olma, adet sırasında az kanama olması, hiç adet görmeme, adet döngüsü ortasında tekrar bir kanama olması, adet kanamasının çok miktarda ya da az miktarda olması, adet kanaması süresinin uzun ya da çok kısa olması olarak sayılabilir.

Adet düzensizliği tedavisi nasıl yapılır?
Adet düzensizliği tedavisi, konusunda uzman bir jinekolog doktor tarafından sağlanır. Adet düzensizliği her kadın için önemli bir tıbbi konudur ve altında yatan nedenin erken şekilde tespit edilmesi gerekir. Hastanın geçmişi ve yapılan tahlil sonuçlarına göre kesinlikle bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle kendi başımıza tedavi yöntemlerinden uzak durulmalıdır.

Ergenlik ve menopoz dönemlerindeki adet düzensizliği nedeni, bir rahatsızlıktan ya da tıbbi bir durumdan kaynaklanmıyorsa, hafif ağrı kesicilerle hasta rahatlatılır. Ancak düzensiz aralıklarla lekelenme tarzında ya da yoğun şekilde kanama olursa, mutlaka daha detaylı tetkik yapılmalıdır. Özellikle menopoz öncesi ve sonrasındaki dönemlerde bu tip kanamalar için tıbbi bir sonuç elde edilmesi önemlidir. Bunlar farklı bir sorunun habercisi olabilir.

Adet düzensizliği tedavisini belirlemek için önce kan tahlili yapılarak, vücutta bulunan tüm hormon değerlerine bakılır. Yapılan kan tahlili sonuçlarında hormonal dengesizlik varsa; hastanın yaşına v durumuna uygun doğum kontrol hapları alması önerilir, hasta bu şekilde düzenli olarak da takip edilir. Eğer bu hormon tahlillerinden olumsuz bir sonuç çıkmazsa, başka araştırmalara geçilmelidir.

Adet düzensizliği tedavisi için kan tahlili sonrasında istenecek tetkik ultrason görüntülemedir. Ultrason ile miyom, kanser ya da yumurtalık kisti gibi tıbbi sorunlar araştırılır. Özellikle menopoz döneminde fazla kanama büyük risk yaratabilir. Bu aşamada histeroskopi ya da laparoskopi ile detaylı inceleme yapılır.

Adet düzensizliği hamile kalmayı engeller mi?
Adet düzensizliği nedenlerinin kesinlikle bir doktor tarafından detaylı olarak araştırılması ve çıkan sonuçlara göre uygun ve düzenli takiple yapılacak bir tedavi gerekir. Bu nedenlerden bazıları istenildiği zamanda hamile kalmaya engel yaratabilir. Özellikle yaşanabilecek durumlar arasında hormonal tabloda bozukluk, rahim duvarında yapışıklık, rahimin yapı bozukluğu, rahimde miyom oluşumu, yumurtalıklarda yumurtalık kistleri gibi adet düzensizliğine neden olan rahatsızlıklar aynı zamanda hamile kalmayı da engeller. Tüm bu nedenler ortadan kalkmadan hamilelik düşünülmemelidir.

Kaynak: http://www.centrumtupbebek.com/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.