Adaçayının Yan Etkileri, Adaçayı İçmek Zararlı mı? Doktorlar Anlatıyor

  • Genel Sağlık
  • Adaçayının Yan Etkileri, Adaçayı İçmek Zararlı mı? Doktorlar Anlatıyor için yorumlar kapalı
  • 919 kez görüntülendi

Adaçayının Yan Etkileri, Adaçayı İçmek Zararlı mı? Doktorlar Anlatıyor

Adaçayı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Bu kadar yararlı bir madde olmasına rağmen adaçayının vücudumuza çeşitli zararları da söz konusudur. Adaçayının zararları hakkında doktorların verdiği bilgiler şöyledir;

Kalp çarpıntısı yapabilir

Adaçayının içerisinde  “thujone” maddesi bulunur. Yüksek seviyede toksik bir madde olan “thujone” adaçayı içenlerde yan etki olarak çarpıntıya yol açabilir. Adaçayının bu zararını önlemek için günde 1-2 bardaktan fazla adaçayı içmemelidir.

Düşüğe neden olabilir

Adaçayını hamile kadınlar doktoruna danışmadan asla kullanmamalıdır. Özellikle düşük tehlikesi varsa kesinlikle içmemelidir. Çünkü adaçayının içinde düşüğe neden olan dört tane madde bulunmaktadır. Hatta hamilelikte içmek istenilen bitki çaylarını doktorunuza sormadan tüketilmemelidir.

Tansiyonu yükseltebilir ve mideye dokunabilir

Doktor Ömer Çoşkun adaçayı tüketimiyle ilgili şu bilgiyi paylaşıyor; Adaçayı tarih boyunca sağlığa faydaları sayesinde tedavi aracı olarak geniş çaplı kullanılmıştır ve günümüzde adaçayının popülerliği gittikçe artmaktadır. Adaçayını, bir fincan kaynar suda demlendirin ve günde 2 defa için. Fazla miktarda tüketildiğinde mideyi rahatsız edebilir, tansiyonu yükseltebilir, rahim kaslarını uyardığından gebelik süresince kullanılmamalıdır.

Epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir

Uzmanlar epilepsi hastalarının adaçayından uzak durmasını tavsiye ediyor. Epilepsi yani sara hastalığınız varsa doktora danışmadan adaçayı içmeyin.

Emziren annelere adaçayı yasak!

Dr. Elif Güveli  emziren annelerin adaçayından uzak durması gerektiğini çünkü adaçayınınvücutta ter dahil birçok salgıyı azalttığı gibi süt salgısını da azalttığını bildiriyor. Ve sözlerine şöyle devam ediyor; Ancak bu etki, bebeğini memeden kesen annelerde memelerde süt birikimini azaltmak için bir avantaja çevrilebilir.

Alerjiye neden olabilir

Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Yüksel Turan Taşdemir, adaçayı, dereotu, anason, kimyon, zencefil, kereviz tohumu, tarçın, karanfil, kişniş, hindistancevizi, hardal, karabiber, kırmızıbiber, nane, haşhaş tohumu, kekik ve vanilya gibi baharat ve çeşnilerin alerjiye neden olan besinlerden olduğunu bildiriyor.

Sperm sayısını azaltır

Adaçayının önemli bir zararı da erkekler içindir. Uzmanlar düzenli adaçayı içen erkeklerin sperm sayılarının azaldığını bildirmişlerdir.

Adaçayı hormonların dengesini bozabilir!

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğçe Fafal, bitkilerin olumlu etkilerinin yanı sıra istenmeyen de pek çok duruma yol açabileceğini bildiriyor. Dr. Fafal adaçayının tüketimi ve zararları hakkında şu bilgileri veriyor; Adaçayını kaynattığımızda içindeki etkili bileşikler yok olabiliyor. Bu nedenle bitkiyi kaynatmadan, kaynamış suya atıp 5 dakika kaynar su içinde ağzı kapalı biçimde beklettikten sonra tüketmek gerekiyor. Böyle yapmazsak etkisi azalabilir. Bitkiler tamamen zararsız değil. Kür şeklinde 3 aydan fazla kullanıldığında yan etkiler de gözlemlenebiliyor. Adaçayının çok ve yanlış kullanımında özellikle erkeklerde hormonal dengesizliklerin görüldüğünü vurgulayan Fafal, kış çaylarının günde en fazla 2-3 bardak tüketilmesi gerektiğini, aksi durumda yan etkilerinin de artabileceğini dile getirdi.

Adaçayı Faydaları Nelerdir, Adaçayı Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tıklayınız

Adaçayı Ve Siyah Çay Tansiyonu Yükseltir mi, Düşürür mü? Tıklayınız

Adaçayı İle Boğaz İltihabı, Faranjit, Boğaz Ağrısı İçin Gargara Tarifi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.