8 9 10 11 12 Aylık Bebeklerde Büyüme ve Gelişme

  • Genel Sağlık
  • 8 9 10 11 12 Aylık Bebeklerde Büyüme ve Gelişme için yorumlar kapalı
  • 1.224 kez görüntülendi

8 9 10 11 12 Aylık Bebeklerde Büyüme ve Gelişme

Bu dönemde bebekler birçok yönden değişir ve büyür, emekler ve hatta 12 aylıkken yürüyebilir.

Ayrıca bu dönemde bebekler kendi kendilerine bir şeyler yemeyi öğrenir.

Bu dönemde bebekler nasıl büyür?

İlk yaş günü yaklaştığında çoğu bebek doğumdaki kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşır ve 25 cm. kadar uzar. Ancak ilk yılın ikinci yarısında fiziksel büyüme yavaşlar. Bununla birlikte iştahta azalma görülebilir.

Rutin kontrollerde doktorunuz büyümeyi izlemeye devam eder.

Endişelenecek bir şey var mı?

Ebeveynlerin büyümeyle ilgili kaygıları genellikle beslenme alışkanlıkları odaklıdır. Zayıf bebeğiniz yemek mi seçiyor? Bebeğinizin yeterince yemediğini mi düşünüyorsunuz? Endişelenmeyin. Bebeğiniz açlığını giderecek ve kendisine yeterli enerjiyi sağlayacak kadar yemeği yiyecektir.

Bebeğinizin kilosu, boyu ve baş çapı doğumdan itibaren doktor tarafından büyüme çizelgesine kaydedilmiştir. Bebeğinizin büyümesiyle ilgili endişeleriniz varsa ilk bakmanız gereken yer bu büyüme çizelgesidir.

Bu büyüme çizelgesine bakarken, bebeğinizi yaşıtlarıyla değil sadece kendi büyüme eğrisiyle karşılaştırın. Bebeğinizin büyümesi devam ettiği sürece muhtemelen endişelenecek bir durum yoktur.

Bebeğinizin büyümesinde yavaşlama veya kilosunda azalma gördüyseniz şu soruları cevaplandırın:

  • Bebeğiniz son zamanlarda hastalandı mı? Kusma veya ishal gibi durumlar görülen hastalıklar bir miktar kilo kaybına neden olsa da bebek iyileştiğinde bu kilolar geri alınır.
  • Bebeğiniz hareketli mi? Emekleme, gezinme ve yürüme faaliyetleri kalori yaktırır. Dolayısıyla bebeğiniz hareketlendikçe eskisi kadar hızlı kilo almayabilir.
  • Yeni yemek türleri veriyor musunuz? Bebeğinizin yeme becerisi geliştikçe sunduğunuz yemek çeşitlerini arttırabilirsiniz. Bebeğiniz bebek mamalarından eskisi kadar hoşlanmıyorsa yumuşak katı yiyecekler verebilirsiniz.

8-12 aylık dönemde büyüme hızı yavaşlasa da bebeğiniz kendi büyüme eğrisini takip etmeye devam edecektir.

Bu Dönemdeki Tombul Bebekler

Bebekler için şişmanlamak eskiden olumlu görülmüş olsa da, fazla kilo bebekler için endişe verici olabilir. Aşırı kilolu bebeklerin ileriki yaşlarda obez olma olasılığı yükselmektedir. Bu nedenle bebeğinizde aşırı yeme ve hareketsizlik olmadığına dikkat etmelisiniz.

Bebeğinizin kilo alacağı korkusuyla az yedirmeye çalışmayın, ancak doyduktan sonra daha fazla yemesi için ısrar etmeyin.

Ayrıca;

  • Bebeğinizin aldığı kalorinin şekerler ve boş yiyeceklerden değil meyveler, sebzeler ve tahıllar gibi yararlı yiyeceklerden geldiğinden emin olun.
  • Bebeğinizin yüksek kalorili içecekler veya fazla meyve suyu içmesine izin vermeyin.
  • Bebeğiniz için güvenli bir oyun alanı oluşturarak harekete teşvik edin.

Ebeveyn olarak bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şey kendi beslenmenize ve fiziksel aktivitenize dikkat etmektir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ailenizin bir parçası haline getirirseniz bebeğinizin de sağlıklı büyümesine yardımcı olursunuz. Böylelikle yalnızca iyi bir rol model olmakla kalmaz, çocuğunuz sayesinde kendi sağlığınıza da özen göstermiş olursunuz.

Sırada ne var?

1 yıl nasıl da çabuk geçti değil mi? Kısacık 12 aylık zamanda bebeğiniz hareketli ve ele avuca sığmaz bir hale geldi. 12-24 aylık dönemde bebeğiniz yalnızca 10 cm. uzayacak. Fiziksel büyüme yavaşlasa da, önemli büyüme aşamaları kaydedeceksiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.